Nepřehlédněte
Domů / Rostliny / Česnek jako přírodní medicína

Česnek jako přírodní medicína

Obyčejný česnek známe všichni a běžně jej používáme při každodenní přípravě jídel v kuchyni. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, co všechno je v tom jednom malém stroužku ukryto? Nenápadná palička česneku neslouží jen k dochucení jídel, její příznivé účinky na lidské zdraví znali už lidé od pradávna. Za milovníky česneku jsou považováni Francouzi a Italové, pro jejich tradiční recepty je zcela nepostradatelnou surovinou. A víte proč? Česnek působí jako dezinfekční prostředek, ošetřuje cévy, chrání před různými virovými infekcemi a zvyšuje obranyschopnost organismu. Je vhodné jej užívat v rámci prevence a při prvních příznacích nejrůznějších onemocnění. Proto si česnek zcela právem zaslouží čestné místo v naší kuchyni a přírodní domácí lékárničce. Často je konzumován lidmi jako preventivní prostředek kardiovaskulárních onemocnění. Česnek snižuje riziko aterosklerózy, ředí krev a tím minimalizuje tvorbu krevních sraženin. Obsahuje také silné antioxidanty, které pomáhají udržovat cévy zdravější a pružnější. Česnek má příznivé účinky na trávicí soustavu, působí jako přírodní antibiotikum, ničí bakterie a vypuzuje z těla parazity. Extrakty z česneku mají silné antimykotické účinky. Je skvělým pomocníkem v zimním období při chřipkách a nachlazení .

Zdroj: Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Co vše se ukrývá v paličce česneku

Česnek obsahuje přibližně 400 různých látek. Je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamín C, vitamíny skupiny B, spoustu minerálů (hořčík, draslík, vápník, železo,..), v listech se nachází karoten. Je také zdrojem flavonoidů, které podporují snižování tlaku a vylučování cholesterolu. Dále obsahuje asi stovku sirných sloučenin. Nejúčinnější látka vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk, když jej rozříznete nebo rozmačkáte. Tehdy se alliin změní na allicin, a právě ten je zodpovědný nejen za řadu léčivých efektů, ale také ze jeho typický zápach. Pach česneku je totiž podle vědců hlavním důkazem jeho účinnosti.

Jak česnek nejlépe používat?

Aby česnek léčil, je určitě ideální jeho použití v čerstvé přírodní formě. Přidat jej můžeme do jakéhokoli jídla, vždyť například takové bramboráky nebo topinky si bez vůně česneku nedokážeme ani představit. V zimě zahřeje česneková polévka, přidat jej můžeme do pomazánek, v kombinaci s olivovým olejem výtečně ochutí těstoviny. Způsobů a možností je nespočet. Jako léčivý prostředek se používá ve formě česnekové šťávy či sirupu. Lze jej také naložit do medu a nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Na trhu jsou pak k dostání různé česnekové tinktury a pilulky, ale čerstvý česnek bude vždy účinnější. Preventivně je vhodné užívat 1 – 3 stroužky česneku denně, aby byl chutnější, můžete ho smíchat s medem. Bolesti v krku při nachlazení dokáže zmírnit česnekový čaj se lžičkou medu. Česnekové obklady najdou své uplatnění při vnějším použití. Třeba na takovou bradavici stačí jen přiložit plátek česneku a překrýt obvazem.

Česnekový čaj:

Nasekejte najemno 4 -5 stroužků česneku a přelijte litrem vody o teplotě 80°C. Přidejte čerstvou citronovou šťávu a dle chuti med. Pijte 3 – 4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujte, ztratil by účinky.

Vadí vám nepříjemný pach?

Někteří odpůrci česneku si stěžují na jeho nepříjemný zápach, ale kvůli tomu není nutno jej zatracovat. Existuje řada receptů, jak ho zmírnit. Nepříjemný odér lze mírně překrýt rozžvýkáním listů máty, několika zrnek kávy nebo snítky čerstvé petržele. Česnekový dech ale skvěle neutralizuje obyčejný bílý jogurt, stačí malý kelímek a nemusíte se bát ani do společnosti. Další možností jsou tabletky s chlorofylem, které koupíte v lékárně jako potravinový doplněk. Chlorofyl je přírodní prostředek, který pomáhá pohlcovat nejrůznější pachy.

Za nejkvalitnější česnek na trhu je považován ten, jehož paličky mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu a pochází z Česka. Levnému česneku z Číny se raději vyhněte, je méně ostrý a mdlé chuti.

KetoFit

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

lici

Liči v těhotenství: Pomůže vám objevit nepoznané chutě

Převážně v zimním období se na pultech obchodů objevují různé exotické plody, a proto se …

Jeden komentář

  1. Já si dám každý den po snídani celý stroužek česneku do pusy a cucám ho jako bonbón, ale potom musí následovat žvýkačka orbitka :-))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *