Nepřehlédněte
Domů / Rostliny / Jak uchovat bylinky na zimu?

Jak uchovat bylinky na zimu?

Žádné vaření se neobejde bez bylinek, chuťově dokážou pozvednout i jinak obyčejné pokrmy. Nejen polévkám dodají příjemnou vůni, ale obohatí rizoto, těstoviny, zvýrazní pečené maso, ryby, omáčky. Jak si je ale nejlépe uchovat na zimu, aby neztratily letní vůni a chuť? Bylinky jsou sice v nabídce trhu celoročně, ovšem jejich kvalita je již na pováženou. Většinou jsou pěstovány ve skleníku a to je prostě znát. V žádném případě se nemohou svým obsahem aromatických látek srovnávat s rostlinami, jež jsme si vypěstovaly přes léto doma na zahrádce. Počet slunečných dní, výživná půda, ranní rosa, to vše udělá své. Však si vzpomeňte jak chutná jen krajíc chleba namazaný máslem a posypaný čerstvou pažitkou utrženou po ránu ze záhonu. Na takovou pažitku zdaleka nedosáhne ani malý trs pěstovaný za oknem v květináči. Proto by byla velká škoda letní bylinkovou úrodu nechat ladem a nezpracovat ji na zimu. Existuje několik jednoduchých způsobů uchování a věřte, že v zimě ještě rádi sáhnete do voňavých bylinkových zásob. Petržel, pažitka, libeček, kopr, bazalka, meduňka, máta, oregano, majoránka, saturejka, tymián a mnoho dalších naleznou své uplatnění v kuchyni, i když bude sněžit za oknem.

Zdroj: KEKO64 / FreeDigitalPhotos
Zdroj: KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

Sušení bylinek

Sušení je nejstarším způsobem uchování a používaly jej už i naše babičky. Bylinky na sušení sbírejte pouze za slunného dne v odpoledních hodinách, kdy jsou již oschlé od ranní rosy a není ještě takové horko, aby lístky rychle nevadly. Bylinky svažte do malých svazků a ty pověste na tmavé čisté místo s proudícím vzduchem. Babička je věšela na trám na půdu, ale vy podle svých možností jistě najdete vhodné místo. Dobře usušenou bylinku poznáte tak, že chrastí, sdrhnete jednotlivé lístky od stonků a ty uchováte ve vzduchotěsné nádobě. V dnešní době můžete k sušení bylinek použít i elektrickou sušičku. K sušení se nejlépe hodí libeček, tymián, máta, saturejka, celerová nať. Optimální je skladovat usušené bylinky po dobu jednoho roku, poté postupně ztrácí svoji účinnost.

Bylinky v oleji nebo octě

Nakládání bylinek do octu nebo oleje má také dlouhodobou tradici nejen v našich končinách. Ochucené bylinkové oleje či octy používá v kuchyni řada světoznámých kuchařů. Ocet i olej mají konzervační účinky, a proto jsou pro uchování bylinek velmi vhodné. Čisté omyté bylinky jednoduše vložíte do vymytých lahví a zalejete vinným nebo jablečným octem, případně olivovým nebo slunečnicovým olejem. Po určité době louhování přejdou aromatické látky z rostliny do tekutiny a tu výrazně ochutí. Lahve necháte stát při pokojové teplotě a jednou denně je protřepete. Aromatizovaný ocet získáte po 3 týdnech, olej po 6 týdnech. Ocet i olej skladujte v tmavých lahvích v chladu, pokud nemáte vhodnou láhev, obalte ji alobalem. Na ocet je vhodný zejména kopr, bazalka, oregano, na olej tymián, šalvěj, rozmarýn, levandule.

Zmrazování bylinek

Pro zamrazení se hodí téměř všechny bylinky a tímto způsobem si uchovají nejčerstvější podobu. Umyté je lze rozkrájet na menší kousky nebo nechat v celku a nebo rozmixovat na pyré. Napěchujete je do krabiček určených ke zmrazování a poté postupně odebíráte jen potřebné množství. Správně zmrazené bylinky zůstávají krásně sypké. Nasekané bylinky rovněž můžete vložit do nádobky na výrobu ledových kostek a zalít je vodou, případně chladným vývarem. Jednotlivé zmrazené kostky pak jen vhodíte do připravovaného pokrmu. Pro zmrazení se hodí zejména bylinky, jež sušením ztrácí aroma, jedná se například o kopr, pažitku, medvědí česnek, meduňku.

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo určitě také najde uplatnění při různých přípravách pokrmů. Nasekané bylinky smícháte s máslem a zamrazíte v menších nádobkách, vhodné je použít třeba formičky na košíčky a v nich nechat bylinky zmrazit. Poté je vyklopíte do sáčku a uchováváte dál v mrazničce. Na výrobu bylinkového másla je nejlepší vytvořit si směs bylinek s menším přídavkem soli. Bylinkové máslo se používá na ochucení hotových jídel, steaků, grilovaných mas, ryb někdy jako pomazánka na pečivo. Pro každý druh jídla si můžete vytvořit specifickou bylinkovou směs.  

Bylinky v soli

Sůl také patří mezi konzervační prostředky a naložením bylinek do soli je dokážete uchovat v zeleném stavu. Menší nevýhodou jsou ale omezené možnosti použití právě kvůli přílišné slanosti. Čtyři díly nasekaných bylinek smícháte s jedním dílem soli a to vše napěchujete do sklenic. Pevně je uzavřete a uložíte na tmavé a chladné místo. Pro naložení do soli se nejlépe hodí pažitka, petržel,libeček, celerová nať.

 

NATURHOUSE

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

lici

Liči v těhotenství: Pomůže vám objevit nepoznané chutě

Převážně v zimním období se na pultech obchodů objevují různé exotické plody, a proto se …

Jeden komentář

  1. Vloni jsem si naložila kořenovou zeleninu do soli, přesně podle receptu, skleničky jsem dala do lednice, nic se nezkazilo, ale ta zelenina byla hořká. Zkusila jsem ji propláchnout vodou, tak byla jenom méně slaná, ale hořká pořád. Máte někdo zkušenost? Všechno jsem to nakonec vyhodila…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *