Nepřehlédněte
Domů / Rostliny / Liči v těhotenství: Pomůže vám objevit nepoznané chutě

Liči v těhotenství: Pomůže vám objevit nepoznané chutě

Převážně v zimním období se na pultech obchodů objevují různé exotické plody, a proto se naskýtá jedinečná možnost je vyzkoušet. Jedním z nich je právě liči, malé bradavičnaté kuličky, tvarem mírně připomínající srdce. Možná jste je už ochutnali jako součást mixovaného kompotu a nebo ovocného nápoje. Co takhle ale zkusit je čerstvé? Nebojte se jich, jsou výtečné! Nemusíte si je odpírat ani v období těhotenství. Liči čínské (lichi) nazývané rovněž čínské švestky nebo čínské jahody se pěstuje v rozsáhlých sadech v celé Asii, Austrálii, Japonsku, jižní Africe a také na Floridě. Majestátný stálezelný strom dorůstá výšky až 20 metrů a dožívá se i přes 200 let. Malé plody lichi ovoce o průměru 3 – 4 cm, visící v nápadných shlucích, mají světle červenou, růžovou nebo nahnědlou barvu. Slupka je na povrchu pokryta drobnými výstupky, pod kterými se ukrývá bílá šťavnatá dužina. Ta je příjemně sladká, plná zdraví a chutná přibližně jako hroznové víno či kompotované mandarinky. Uvnitř plodu je pecka velikosti fazole, připomínající barvou a hladkým povrchem kaštan. Můžete ji nechat vyklíčit a vypěstovat si liči doma. Mladým rostlinkám se daří za příznivých podmínek v teplé místnosti a v létě ji můžete přemístit do venkovního prostředí.

lici

Co v liči najdete

Liči se sklízí pouze dozrálé, podtržené plody jsou kyselé a sami nedozrají. Obsahují zhruba 80 % vody, mají málo kalorií, hodně vlákniny, a tak pomáhají udržovat váhu pod kontrolou. Dvě hrsti lichi ovoce dodají tělu celou denní dávku vitamínu C. Kromě toho jsou zásobárnou vitamínu B1, B2, hořčíku, vápníku, fosforu, železa. Vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat oběhovou soustavu v dobré kondici. Spousta antioxidantů zlepšuje fungování nervového systému a příznivě působí na likvidaci volných radikálů.

Liči v asijské medicíně

Čínští léčitelé využívali nejen samotné ovoce, ale i kůru a kořeny stromu, ze kterých připravovali přírodní medicínu proti nachlazení a bolestem v krku. Semínka rozdrcená na prášek používali jako přípravek na bolest a proti zánětům. Dužina lichi ovoce pomáhá při bolestech žaludku. Ze slupek je možno uvařit čaj, který příznivě ovlivňuje léčbu neštovic a průjmu. Lichi obsahuje také flavonoidy, které mohou zpomalovat zhoubné bujení při léčbě rakoviny. Ovšem pozor na nadměrnou konzumaci! Pokud sníte více jak 300 kusů ovoce lichi denně, hrozí zimnice a krvácení, všeho tedy s mírou.

Liči je chuťově výjimečné

Liči mezi ostatním ovocem vyniká především svojí nutriční hodnotou, a proto je ideální právě pro těhotné ženy. Převážně v zimním období, kdy je nabídka ovoce poněkud omezená, dokáže liči zpestřit váš jídelníček. V období těhotenství musí ženy velmi často zvládat rozmanité chutě, a tak není jediný důvod, proč si toto exotické ovoce nedopřát. Pokud vás už jablka a hrušky omrzely, nebojte se a sáhněte po nepoznaném lichi ovoci. Jen buďte opatrní na možnou alergickou reakci (nejčastěji v podobě kopřivky) a nejprve lichi ochutnejte v malém množství.

Jak jíst liči?

Liči před konzumací oloupejte, odpeckujte a pochutnejte si na sladké bílé dužině s jemným růžovým aroma. Jíst ho můžete jen tak, samostatně a nebo přidat do různých ovocných salátů, sorbetů, koktejlů, bowlí. Plátky čerstvé dužiny můžete také použít při přípravě netradičního dezertu, lehce podušené na másle a pomerančovém likéru jsou skvělou náplní palačinek a nebo chutnou přílohou masitých či rybích pokrmů. Liči nikdy nevařte, lze ho pouze ohřívat, varem se z dužiny stane houbovitá hmota. Bez problému se však dá sušit nebo kompotovat. Lichi ovoce je přímo výzvou pro tvorbu originálních kuchyňských receptů. V Číně je velmi oblíbené liči sušené, které trochu připomíná hrozinky a používá se třeba i k doslazení čaje.

V listopadu začíná sezóna tohoto ovoce na Madagaskaru, a proto liči, které v zimních dnech naleznete na pultech obchodů, je většinou odtud. Obchodníci jej nabízí za celkem příznivou cenu, takže je běžně dostupné pro každého.

 

NATURHOUSE

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

Zdroj: aireowrt / FreeDigitalPhotos.net

Čerstvé klíčky plné vitamínů. Jak na ně?

Naklíčená luštěninová semínka nepatří jen do tradičního jídelníčku vegetariánů, a proto není třeba se na …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *