Nepřehlédněte
Domů / Rostliny / Máta peprná: Aromatická bylina z přírodní lékárničky

Máta peprná: Aromatická bylina z přírodní lékárničky

Jistě si vzpomenete na tu nádhernou mentolovou chuť i vůni, kterou ve vás zanechá šálek mátového čaje. Máta peprná má však spoustu blahodárných účinků na lidský organismus, a proto své  uplatnění nalézá nejen v domácí přírodní lékárničce, ale také při přípravě pokrmů. Právem náleží mezi nejpoužívanější bylinky v kuchyni a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě. V přírodě roste kolem 15 původních druhů máty, u nás je nejčastěji pěstovaným druhem máta peprná (Mentha Piperita). Množí se především vegetativně oddenky, stačí oddělit kousek trsu a zasadit jej přímo do půdy. Jednotlivé druhy máty se liší vzrůstem, zbarvením listů, intenzitou chuti a vůni silice. Poměrně silné aroma peprmintu, nacházející se v listech, dovedli pěstitelé zjemnit příchutí jahod, ananasu, pomeranče, citrónu, zázvoru, citrónové trávy nebo dokonce i čokolády. Kuchařům se tak nabízí široké možnosti využití v jejich kulinářském umění. Máta peprná je ale především známá svými pozitivními účinky na trávení. Celkem obsahuje přibližně čtyřicet účinných látek, z nichž nejvíce je zastoupena silice mentolu a menthonemu.

Zdroj: khumthong / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: khumthong / FreeDigitalPhotos.net

Máta peprná podporuje trávení

Chuť a vůně máty peprné je v jídle natolik výrazná, že ji nelze přehlédnout. Někteří lidé ji vítají, jiným je naopak nepříjemná, ale v každém případě má blahodárné účinky na celou trávicí soustavu. Běžně se přidává do žaludečních čajů, jelikož dokáže mírnit řadu žaludečních potíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, pomáhá při kolikách a chorobách střev. Mátový čaj zlepšuje chuť k jídlu, odstraňuje plynatost, mírní bolesti při žlučových kamenech a zlepšuje vylučování žluči. Máta posílí vaše nervy, činnost srdce, pomůže při bolestech hlavy a migréně. Aromatické silice mentolu působí rovněž při nachlazení, rýmě, bolestech v krku. Odvar z máty lze použít jako ústní vodu, její dezinfekční účinky naleznou uplatnění nejen při bolestech zubů a dásní, ale osvěží i váš dech.

Mátový čaj:

Mátový čaj si připravíte tak, že čerstvé nebo sušené listy zalejete vařící vodou a necháte 15 minut louhovat. Podobně si můžete připravit také žaludeční čaj ze směsi bylin, kdy lístky máty doplníte jen o další zdraví prospěšné bylinky, jako je například kořen lékořice, plod fenyklu, květ heřmánku. Denně vypijte jeden až dva šálky čaje.

Mentol příjemně chladí

Máta peprná se dá používat také zevně, často se přidává do různých mastí a balzámů, protože obsahuje mentol, který příjemně chladí a znecitlivuje. Je účinná na bolavé svaly či klouby, zmírní svědění při ekzému nebo kopřivce. Koupel s mátovými lístky má osvěžující účinky. Domácí mátový olej si můžete vyrobit snadno doma, pokud mátu peprnou smícháte s rostlinným olejem a necháte ji odstát týden na sluníčku. Ten je vhodný zejména na inhalaci při nachlazení a nebo na potírání pohmožděnin či bolavých částí těla.

Pěstování máty peprné

Pokud si zasadíte sazeničku máty peprné na zahradě, zanedlouho se vám rozroste do širokého okolí. Bez problému ji můžete ale pěstovat doma v květináči nebo v truhlíku na balkoně. Je poměrně citlivá na chlad i na ostré sluneční paprsky, a tak ji nejvíce prospěje umístění v polostínu. Vyžaduje pouze pravidelnou zálivku. Z rostliny se sklízejí listy ideálně před rozkvětem máty, tedy od června do září. Listy se uchovávají sušením, případně se mohou zamrazit. Jako součást domácího interiéru ji můžete pěstovat celoročně a čerstvé listy máty mít vždy po ruce. V bytě aromatická vůně máty potlačuje zápach tabáku a dokonce odpuzuje nepříjemný hmyz.

Zdroj: nalintraphi / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: nalintraphi / FreeDigitalPhotos.net

Máta peprná se dá jako součást čajových směsí používat dlouhodobě. Některým lidem ovšem může vyvolat alergickou reakci, a proto je třeba ji nejprve vyzkoušet. Pokud ji pijete samostatně, je lepší vždy po deseti dnech její konzumaci na týden přerušit.

 

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

lici

Liči v těhotenství: Pomůže vám objevit nepoznané chutě

Převážně v zimním období se na pultech obchodů objevují různé exotické plody, a proto se …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *