Nepřehlédněte
Domů / Recepty / Nejlepší recept na obložené chlebíčky s uherákem

Nejlepší recept na obložené chlebíčky s uherákem

Konečně se vrátily! Kdo? No přeci naše české obložené chlebíčky. Jsou doslova světovým unikátem, nikde jinde v žádné světové gastronomii je nenajdete. Obyčejný obložený chlebíček je specialitou české kuchyně, opět se objevují na pultech obchodů nádherně vyskládané v řadě. Chlebíček obstál dokonce také v devadesátých letech v konkurenčním boji, kdy se jej snažily převálcovat hamburgery, pizzy a smažená kuřata. V té době sice pomalu mizely ze světa naše oblíbené mléčné bufety a chlebíčky se krčily jen někde v koutě, ale i tak pořád přežívaly. A dnes? Jsou zase na výsluní, s chutí si na něm můžete pochutnat v každém lahůdkářství. Přitom není jen tradiční šunkový chlebíček na bramborovém salátu a nebo vajíčkový, ale své příznivce stále mají klasické chlebíčky s uherákem, nivou, česnekovou pomazánkou, humrové, kaviárové,… Stačí si jen vybrat.

chlebicky-s-uherakem

Víte, kdo vymyslel obložený chlebíček?

Podle historických pramenů zjistíte, že první obložené chlebíčky začalo vyrábět Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě v Praze, které funguje od roku 1916. Ano, přesně zde se zrodil nápad, ukrojit plátek bílé veky, potřít máslem a obložit šunkou, vejcem, sýrem, případně salátem nebo pomazánkou. Originální byl zejména jejich chlebíček humrový, vyrobený opravdu z humrového masa smíchaného s delikátní jemnou majonézou, lehce ochucenou citronem. Na ideální chutnou svačinku začali chodit lidé z celé Prahy a postupně se chlebíčky staly inspirací pro další firmy.  

Obložené chlebíčky s uherákem

Máte-li chuť na výtečný chlebíček, nemusíte už kvůli němu jezdit zrovna do Prahy. Buď si jej snadno připravíte podle vlastní chuti sami doma a nebo se po něm poohlédnete v nejbližším lahůdkářství. Jen se nenechte zmást širokým výběrem, dnes už existuje tolik druhů, že každý má úplně jinou chuť. Nejvíce oblíbené jsou stále obložené chlebíčky s uherákem, které jsou pro konzumaci nejjednodušší. Z nich vám totiž neodpadávají kousky bramborového salátu a nebo neteče majonéza z rozpůleného vejce. Ale co si budeme povídat, hamburger je na tom úplně stejně, nikdy nevíte, kdy vám kus okurky nebo salátu spadne do klína. Milujete specifickou chuť uheráku? Pojďte tedy na to.

Připravte si:

  • 8 plátků bílé veky
  • máslo s křenem
  • 200 g nakrájeného uheráku
  • 50 g tvrdého sýru (ementál, eidam)
  • 1 natvrdo vařené vejce
  • olivy
  • červená paprika
  • majonéza

Postup:

Plátky veky rozložte na pracovní plochu a nejprve si připravte křenové máslo. Buď použijte rovnou koupené máslo s křenem z obchodu a nebo nechte povolit kousek másla, přidejte trochu nastrouhaného křenu a vymíchejte. Potřete krajíčky veky a na ně ozdobně vyskládejte kolečka uheráku. Doprostřed dejte trojúhelníček tvrdého sýru, kapku majonézy a na ni plátek natvrdo vařeného vejce. Obložte olivou, kouskem červené papriky (čerstvé nebo sterilované) a máte hotovo. Dejte na chvíli do lednice, aby na vzduchu neokoraly.

NATURHOUSE

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

babovka

Vynikající tvarohová bábovka jako od babičky

Originálních receptů na bábovku je spoustu, v každé rodině se peče jinak. Ovšem ta nejlepší …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *