Podle štítku: bílkoviny

Bílkoviny jsou důležitým prvkem výživy. Jejich hlavním smyslem je tvorba a oprava buněk a tkání. Bílkoviny se v lidském těle přeměňují na aminokyseliny. Tělo obsahuje 20 druhů aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Ty si organismus sám neumí vyrobit ani je nijak nahradit – musí je přijímat v potravě. Bílkoviny se jinak nazývají proteiny a tvoří podstatu všech živých organismů. Jejich význam a celkovou podstatu jako první odhalil Henri Braconnot v roce 1819.

Hubnutí při antikoncepci? I to je možné!

Antikoncepce v životě každé ženy hraje dost zásadní roli, přesto na ni některé stále pohlíží  s nedůvěrou. Co je k tomu vede? Zkušenosti z minulosti zakořenily v povědomí mnoha žen názor, že hormonální antikoncepce způsobuje přibývání na váze. Ano, první …

Přečíst více »