Nepřehlédněte
Domů / Recepty / Zkuste výborné jablka v županu. Jsou jedinečná!

Zkuste výborné jablka v županu. Jsou jedinečná!

Znáte to, děti pořád honí mlsná a ta moje malá cácorka není výjimkou. Včera jsme strávili nádherný den na lyžovačce, proto jsem na večeři ohřála jen klasickou hustou zelňačku (nejlepší je den proleželá) s domácím chlebem. V mžiku se po ní jen zaprášilo, jenomže jako jednochodové menu to bylo málo. Požadavky na sladké se zvyšovaly, a tak nastal menší problém. Sladké zásoby od Vánoc už byly na nule (i ten poslední mikulášský čert padl za vlast), takže jsem musela začít improvizovat. Na stole na mne smutně koukala mísa s červenými jablky, ovšem ta v syrové podobě byla rázně zavržena. Jo, kdyby tak byla z čokolády… Tak co teď? No nic, budou prostě jablka v županu. Jenomže letmý pohled do mrazáku zhatil i tyto plány, ani listové těsto se zde nenacházelo. To bych ale nebyla já, abych si vždy neporadila. Jablka v županu bez listového těsta se pro mne staly výzvou a dokonce premiérou. Listové těsto jsem jednoduše nahradila podobným těstem jako když smažíte palačinky. A výsledek? Povedly se báječně, chutnaly, a rodinka byla konečně spokojená.

jablka-v-zupanu

Jablka v županu a trochu jiném kabátku

Určitě znáte recept na tradiční jablka v županu, kdy vlastně oloupete celé jablko, odstraníte jadřinec, místo něj dáte trochu pikantní marmelády a obalíte čtvercem listového těsta. V troubě upečete během pár minut dozlatova. Je to rychlý dezert, přidat můžete ořechy, hrozinky, brusinky, skořici, co doma prostě najdete. Já jsem to tentokrát zkusila jinak. Variací na tento recept naleznete jistě mnoho, každá hospodyňka má svůj originál. Pokud nemáte zrovna po ruce listové těsto jako já, lehce si poradíte bez něj. Z mléka a mouky namícháte sladké těstíčko, v kterém obalíte plátky jablek a usmažíte na trošce oleje. Jablka v županu obalené ve skořici jsou hotová jedna dvě a věřte, že je to úplně něco jiného než jablečný štrůdl. Jak na to?

jablka-v-zupanu-1

Potřebujete:

  • 8 ks jablek
  • ¾ hrnku mléka
  • 6 – 8 lžic hladká mouka
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 1 vejce
  • skořicový cukr na obalení
  • tuk na smažení

Postup:

Nejprve si vymíchejte těstíčko. Do vyšší nádoby nalejte ¾ hrnku mléka, přidejte jedno vejce, 2 lžíce cukru a postupně přidávejte 6 – 8 lžic hladké mouky. Řádně rozmíchejte, abyste docílili hustoty jako na palačinkové těsto. Podle toho volte také množství mouky, každá saje tekutinu jinak. Nechte asi 20 minut odpočinout. Jablka omyjte ve vodě, oloupejte slupku a rozkrájejte na plátky. Vykrojte jadřinec, buďto vám to půjde nožem a nebo použijte malé vykrajovátko na cukroví.

jablka-v-zupanu-2

Jablka postupně obalte v těstíčku a ihned vkládejte na pánev na rozehřátý tuk.

jablka-v-zupanu-4

Po usmažení je odložte do mísy na papírovou utěrku (odsaje přebytečný tuk) a poté je obalte ve skořicovém cukru. Nandejte na talíř a podávejte teplé. S kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačky zabodujete zejména u dětí.  

jablka-v-zupanu-5

Dobrou chuť!

 

KetoMIX

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a zájem o zdravé potraviny mne přivedl až ke studiu nutričního terapeuta na vysoké škole. V současné době se snažím podnikání v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning a aqua aerobic.

přečtěte si také

babovka

Vynikající tvarohová bábovka jako od babičky

Originálních receptů na bábovku je spoustu, v každé rodině se peče jinak. Ovšem ta nejlepší …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *