Cukr zdraví neprospívá: Pozor na závislost

Máte rádi sladké? V mysli mnoha lidí je jakákoli sladkost spojována s odměnou, po náročném úkolu, těžké práci, překonané překážce si dopřejeme malý zákusek nebo sladkou tyčinku. Napadlo vás ale někdy, kolik cukru taková nenápadná sladkost obsahuje? Nehledě na to, že pro náš organismus je spíš zátěží a nijak zdraví neprospívá. Nadměrná spotřeba cukru je již dnes celosvětový problém, ovšem málokdo s jeho omezením začne právě u sebe. Vždyť příliš mnoho cukru neničí jen naši snahu o štíhlou linii, ale jeho nadměrná konzumace je rovněž příčinou řady zdravotních obtíží. Cukr bývá dáván do souvislosti s trávicími, srdečními a jaterními obtížemi, diabetem, nervovými poruchami, nádorovými onemocněními, opakovanými migrénami a třeba také s akné. Víte o tom, že denně bychom měli sníst pouze 25g cukru? Toto množství však většina z nás mnohonásobně překračuje, protože tato sladká pochutina se neskrývá jen pod obecným názvem cukr, ale setkáte se s ním ve většině zpracovaných potravin, které jsou na trhu. Je například součástí sladkých limonád, různých nápojů, cereálií, a řady dochucovadel, jako jsou kečupy, hořčice a nejrůznější omáčky. S každodenní běžnou stravou tak přijímáme i tento skrytý cukr.

Zdroj: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Nadměrná konzumace cukru může vést k závislosti

Odborníci se shodují na tom, že v malém množství konzumace cukru nijak zvlášť neškodí, ovšem strava bohatá na cukry s sebou přináší mnohá zdravotní rizika. A na cukru si můžete vypěstovat také závislost! Cukr je látka, která uvolňuje dopamin a opioidy, takže v mozku působí podobně jako alkohol, nikotin nebo drogy. Podle některých studií častá konzumace cukru vyvolává příznaky závislosti, jako jsou abstinenční příznaky, záchvatové přejídání a výrazná touha po této látce, kdy spořádáte třeba celou bonboniéru na posezení. Kromě toho vysoký příjem cukru doslova zpomaluje mozek, zhoršuje paměť a schopnost učení. Příliš časté pojídání sladkostí způsobuje náhlé poklesy a vzestupy hladiny krevního cukru, které se projevují podrážděností, únavou, výkyvy nálad a mohou vést až k depresím a úzkosti.

Existuje zdravý cukr?

Určitě vás napadá, zda-li se dá cukr něčím nahradit. Samotný cukr známe v podobě bílého neboli rafinovaného cukru, přírodního a tmavého třtinového cukru. Jaký je mezi nimi rozdíl a který volit raději? Každý z nich se liší svým složením, ale pořád je to cukr.

Bílý neboli rafinovaný cukr používají lidé nejčastěji, ovšem pro naše tělo je nejméně přínosný zejména z hlediska jeho způsobu zpracování. Výrobním procesem ztrácí naprostou většinu živin, vitamínů a minerálů, které bychom mohli naopak v těle využít. Je na tom podobně jako další bílé výrobky potravinářského průmyslu – mouka, rýže, sůl,… Při velké spotřebě takto upravených potravin ochuzujeme náš organismus zejména o vápník, důležitý pro stavbu kostí a zdraví zubů. Vysoká konzumace bílého cukru má za následek zvýšení krevního tlaku, hladiny adrenalinu a cukru v krvi, přispívá k obezitě a má špatný vliv na funkci imunitního systému.

Přírodní cukr může být o něco málo zdravější, ovšem za předpokladu, že není uměle přibarvován. I zde tedy záleží především na jeho způsobu zpracování.

Tmavý třtinový cukr si zachovává mnohem více minerálů a vitamínů, zvláště pak melasový cukr, v němž najdeme poměrně hodně vápníku. Nejvíce je doporučována sušená třtinová šťáva pro svůj vysoký obsah živin, která tak rychle nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

A co umělá sladidla?

Ano, jsou jistou alternativou cukrů, ale názory odborníků se neshodují na tom, zda-li jsou vlastně zdravé a nebo ne. Jejich testování nepřináší žádné závratné pozitivní výsledky. Jestliže pozorně čtete etikety na výrobcích, s překvapením zjistíte, kde všude se nalézají. Skrývají se pod názvy “light výrobek” nebo výrobky “bez cukru”, pozor tedy na různé nízkotučné jogurty, cereálie, nápoje, sladké tyčinky. V domnění, že si kupujeme potravinu prospěšnou našemu zdraví, děláme spíš pravý opak. Daleko více se vyplatí alespoň občas zajít do prodejen se zdravou výživou a cukr nahradit přírodními sladidly. Na výběr máte agávový, datlový, javorový, kukuřičný sirup, případně rýžový slad.

Omezit z velké části konzumaci cukru je pořád pro mnoho lidí během na dlouhou trať. Zkuste alespoň střídat zdravější formu cukru s přírodními sladidly, omezte slazení kávy, čaje, využijte přirozenou sladkost zdravějších potravin, jako je ovoce, ořechy a některé obilniny. Příliš častou chuť na sladké můžete otupit popíjením zeleného čaje.  

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jsou natahovače zad efektivní nástroj na odstranění bolesti?

Natahovače zad, známá také jako spinální dekompresní zařízení, si v posledních letech získala oblibu jako …

Napsat komentář