Pečený čaj: Každá variace má jinou chuť i vůni

Pečený čaj dělávaly už naše babičky a není jediný důvod k tomu, proč si tento lahodný nápoj nedopřát i nyní. Pít jej můžete v kteroukoli roční dobu, v zimě krásně zahřeje, v létě s několika kostkami ledu nádherně osvěží. Pečený čaj ovšem nemá s pravým čajem zcela nic společného, nenajdete v něm ani jeden čajový lístek. Jedná se vlastně o ovocný čaj, který je připraven z pečených kousků ovoce provoněných kořením. Ten, kdo dává přednost chuti ovocného čaje, má jedinečnou příležitost získat stoprocentně přírodní produkt bez jakýchkoli aromat a chemických přísad. O kvalitě čajů nabízených v naší obchodní síti by se dalo velmi dlouho polemizovat, ale pravý domácí ovocný čaj mezi nimi rozhodně nenajdete. Dobrý recept na pečený čaj se často v rodinách předává z generace na generaci, vždyť pokaždé má úplně jinou chuť i vůni. Záleží na tom, jaký dáte poměr jednotlivých druhů ovoce, kolik cukru a jaké použijete koření. Pokaždé, když jej vložíte do trouby, rozplyne se po celém domě nádherná vůně. Pečený čaj je plný vitamínů a oproti klasickému čaji navíc neobsahuje tein, což je pro někoho velkým přínosem.

Zdroj: OZphotography / FreeDigitalPhotos
Zdroj: OZphotography / FreeDigitalPhotos.net

Pečený čaj jen z domácích surovin

Velkou výhodou pečeného čaje je především to, že vždycky víte, co si do něj dáte. Kombinovat můžete jakékoli druhy ovoce z letní úrody, ať už čerstvě natrhané ze zahrady a nebo ze zásob v mrazáku. V létě se nejčastěji používají různé druhy bobulí, vynikající jsou jahody, maliny, třešně, rybíz, meruňky, podzimní variaci vytvoříte přiměřeným poměrem jablek, hrušek, švestek, rynglí a v zimě budou velmi chutné citrusy, pomeranč, grep, citron. Přidáním kousku zázvoru, badyánu, skořice a hřebíčku získáte výtečný nápoj plný vitamínů, které posílí vaši imunitu nejen během chladných sychravých dnů.

Jak pečený čaj připravit?

Recept je velmi jednoduchý, stačí dodržet základní poměr mezi ovocem, cukrem a kořením. Svoji roli hraje samozřejmě i citron, ale v letních variacích není zcela nezbytný. Jak si jednotlivé chutě zkombinujete, to už je na vás, do čaje si dejte prostě to, co máte nejraději. Jak tedy pečený čaj připravit? Přibližně 2 kg ovoce dobře očistíte, propláchnete, odpeckujete a nakrájíte na menší kousky. Jablka a hrušky loupat nemusíte, citrusové ovoce použijte raději chemicky neošetřené, kůru z něj nastrouhejte a dužinu rovněž rozkrájejte na malé kousky. Ovoce vložíte do mísy, přidáte 500g cukru, vonné koření (celou skořici, hřebíček, kardamom, badyán) a důkladně promícháte. Poté směs rozprostřete na hlubší plech a vložte do trouby vyhřáté na 200°C přibližně na půl hodiny. Během pečení občas ovoce promíchejte. Samotný nápoj si připravíte tak, že do hrnku vložíte 2 – 3 lžičky směsi domácího pečeného čaje a zalejete horkou vodou.

Pečený čaj zavařte

Chuť pečeného čaje lze vylepšit přidáním asi 1 dl rumu, griotky nebo jiného likéru (pokud není určen dětem), kterým ovoce přelejete po deseti minutách pečení. Nejlépe jej uchováte tak, že horkou směs ihned po vytažení z trouby nalejete do čistých sklenic a obrátíte dnem vzhůru. Necháte takto vychladnout a poté uchováváte v temnu a chladu. Jestliže chcete pečený čaj uchovat delší dobu, pak sklenice zavařte a vydrží vám déle než rok. Na chuti a vůni se nic nezmění, vždy bude po ruce.

Sklenice pečeného čaje může být pro někoho originálním dárkem, s trochou fantazie dokážete vytvořit jedinečnou kombinaci nejen pro potěšení oka, ale i chuťových pohárků.
       

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Celozrnné vafle ze špaldové mouky: Udělejte si královskou snídani!

Pohodová snídaně patří k línému ránu, které nemusí být jen o víkendu. Když není kam …

Napsat komentář