Popis
Basmati rýže je prostě nejlepší. Střídám ji s rýží jasmínovou, podle toho, jaké jídlo chci připravit. Každá má trochu jinou konzistenci a chuť, které je třeba vhodně využít. Basmati rýže ale jasně vede. Nejen kvůli své výživové hodnotě, ale také proto, že si ráda vychutnávám její dokonalé oříškové aroma. Má krásně dlouhá zrnka a je pěkně sypká.
Na samotnou kvalitu rýže jsem dost náročná, ale Basmati od Nutivy u mne prošla. Je prostě báječná, vůbec nelepí a mimo jiné si mne získala svou zářivě bílou barvou. Líbí se mi, že je zabalená v papírovém sáčku, krásně voní, jen když obal otevřu. Kromě toho prodávají rýži u Nutivy přesně na váhu, což je také velká výhoda.
Rýži vařím v rýžovaru, záležitost na pár minut. Různá asijská jídla jsou u nás v oblibě, a tak ji máme jako přílohu poměrně často. Kombinuji s masem, rybou, zeleninou či různými luštěninami. Moc dobrý je třeba pilaf s červenou čočkou, cizrnou, nebo ji smíchám v poměru 1 : 1 s quinou a podávám s fazolovou omáčkou s dýní.
Do uvařené rýže často vmíchám slunečnicová semínka, hrášek, kukuřici a naopak sezamem nebo konopným semínkem sypu rýži na povrchu. Na talíři to moc pěkně vypadá a také lépe chutná. Zkrátka, basmati rýže má u mne v kuchyni své stálé místo, jen střídám jednotlivé pokrmy.