Polévky rozhodně patří do zdravého stravování, pokud při jejich vaření dodržujte určité zásady. Jestliže pracujete na své postavě, pak právě polévka je tou správnou volbou jako nízkoenergetické jídlo, které vám zároveň dodá všechny potřebné živiny. Kdo pravidelně zařazuje polévku do svého jídelníčku, má menší sklony k přibírání na váze. Polévka sníží váš pocit hladu, pěkně zasytí a tekutina v žaludku přitom zamezí přejídání. Velmi účinné jsou v tomto ohledu zeleninové polévky, kdy se zelenina s vlákninou tráví pomaleji a tak déle přetrvává pocit sytosti. Talíř polévky vám dodá také tolik potřebné tekutiny a především v zimě krásně zahřeje tělo. Pro dietní stravování a hubnoucí režim je nejvhodnější lehký vývar a nebo polévka na bázi zeleniny, která běžně obsahuje 300kJ na porci. Rozhodně se vyhněte polévkám zahuštěným smetanou či jíškou a dejte přednost zahuštění rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami.
Obsah článku
Polévky v létě v zimě
Polévka není jen tradičním zimním pokrmem, jak by se na první pohled mohlo zdát, i v létě určitě přijde k chuti chladný zeleninový krém, který po nutriční stránce dosahuje stejných hodnot jako letní zeleninový salát. V ponurých zimních dnech zase naopak sáhneme po husté, dlouze vařené polévce, která zahřeje a dodá energii. Polévku jednoduše uvaříte téměř ze všeho co doma najdete a nikdy se jí nemůžete přejíst. Nejvíce surovin poskytuje zejména podzimní období, kdy je veškerá zelenina již sklizena a je jen na naší fantazii, jak si ji chuťově sladíme. A víte, že podle posledních průzkumů se na podzim hubne daleko lépe než v jiném ročním období? Jestli za to může přemíra zeleniny nebo více pohybu, nikdo neví, ale v každém případě denní porce polévky je součástí racionální stravy. Velmi populární je v posledních letech dýně, která je ideální zeleninou pro sychravé dny. V podobě horké polévky nejen prohřeje naše tělo, ale málokdo ví, že je velkým zdrojem vitamínů, minerálních látek, váže na sebe toxiny a ty se potom z těla vyplavují ven. Dýňová polévka posypaná lehce opraženými dýňovými semínky a krutony z bílého pečiva má blahodárné účinky na celý lidský organismus. Vzhledem k tomu, že dýně obsahuje 90% procent vody, je nízkokalorická, dá se s nadsázkou říci, že je to takový zimní meloun.
Polévka podpoří metabolismus
Nastartovat den teplou polévkou, je to nejlepší co pro sebe můžete udělat. Prohřejete tělo, dodáte potřebné živiny a po ránu rozproudíte metabolismus. Budete se cítit plni životní energie a můžete směle vykročit do nového dne. Zda si dáte lehkou zeleninovou polévku, luštěninovou, teplý vývar nebo hustou přesnídávkovou polévku, v které doslova stojí lžíce, je jen na vás. Jen myslete na to, že polévky se liší také energetickou hodnotou. Jestliže si dopřejete hutnou polévku s celozrnným pečivem, můžete ji považovat za samostatný chod, po němž se však nebudete cítit unavení ani ospalí. U svačinových polévek se lehce dostanete až na hodnotu 2 000kJ na porci, což odpovídá energetické hodnotě pořádného oběda.
Nejlepší je domácí
Zastavit se na talíř polévky po cestě do práce na rohu v restauraci není zrovna rozumným řešením. Neobstojí ani argument, že nemáte čas. Polévku si vždy připravujte doma, víte co do ní dáváte a sami si regulujete množství tuku. Restaurační polévky jsou plné glutamátů, soli, vývary jsou často z tučného masa. Taková polévka vám rozhodně neprospěje. Naopak vývary ze zeleniny nebo zeleninové krémy, kdy jen rozmixujete zeleninu a dochutíte kořením a bylinkami můžete považovat za náhradu zeleninové přílohy a nebo jako předkrm před hlavním chodem. Ovšem nezapomeňte potom další chod doplnit alespoň malým množstvím přílohy (brambory, rýže,…) a bílkovinou – drůbežím masem, rybou, tofu, luštěninou. Skvělou variantou jsou obědové polévky, které si můžete představit jako takové vše v jednom. Pokud je jejich součástí maso, trochu tuku, zelenina, těstoviny nebo luštěniny, je vše v pořádku. Jelikož obsahují i větší objem vody, splníte další podmínku pravidelného pitného režimu.
Na co si dát pozor?
Pamatujte, že zásmažka je váš úhlavní nepřítel! Místo tuku s moukou používejte na zahuštění rozmixovanou zeleninu, nastrouhaný brambor, vločky, pohanku. Zapomeňte na vodové polévky bez jediného kousku zeleniny, v žádném případě nenahradí plnohodnotné jídlo a vedou jedině k vlčímu hladu. Ten už jen stěží zvládnete, spořádáte vše co vám přijde pod ruku a výsledný jo-jo efekt vás určitě nepotěší.
V zimě hodně vařím polívky celé rodině a ani nepotřebujeme hubnout. Máme je prostě rádi, pokaždé přidám nějakou zeleninu a luštěniny a jíme je s domácím chlebem. Je to naše tradiční večeře