Hubnete? Polévka sníží energetický příjem až o 20 %

Polévky rozhodně patří do zdravého stravování, pokud při jejich vaření dodržujete určité zásady. Jestliže pracujete na své postavě, pak právě polévka je tou správnou volbou jako nízkoenergetické jídlo, které vám zároveň dodá všechny potřebné živiny. Kdo pravidelně zařazuje polévku do svého jídelníčku, má menší sklony k přibírání na váze. Hodně ale záleží na tom, z jakých surovin si polévku připravíte a co všechno si do ní dáte, aby se stále jednalo o pokrm s nízkým obsahem kalorií. Velmi důležité je vyvarovat se určitých chyb, které by mohly lehkou polévku rázem proměnit v kalorickou bombu. Jaké polévky jíst, když chcete rychle zhubnout?

Nízkokalorická polévka je pro hubnoucí jídelníček skvělou volbou / fotokoláž: pixabay.com

 

Které polévky pomáhají shodit kila? 

Polévka sníží váš pocit hladu, pěkně zasytí a tekutina v žaludku přitom zamezí přejídání. Velmi účinné jsou v tomto ohledu zeleninové polévky, kdy se zelenina s vlákninou tráví pomaleji a tak déle přetrvává pocit sytosti. Talíř polévky vám dodá také tolik potřebné tekutiny a především v zimě krásně zahřeje tělo.

Dietní polévky >>

 

Pro dietní stravování a hubnoucí režim je nejvhodnější lehký vývar a nebo polévka na bázi zeleniny, která běžně obsahuje 300 kJ na porci. Rozhodně se vyhněte polévkám zahuštěným smetanou či jíškou a dejte přednost zahuštění rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami.

Bc. Eva Šebestová uvádí: “Americká studie z roku 2007 popisuje vliv konzumace polévek na snížení hmotnosti a ovlivnění sytosti. Testovali účinky příjmu různých polévek před hlavním jídlem (zeleninová polévka s kousky zeleniny, zeleninová polévka mixovaná). Studie se zúčastnilo 60 mužů a žen, kteří docházeli do laboratoře na oběd jednou týdně po dobu 5 týdnů. Test sytosti se prováděl 15 min. po konzumaci polévky. Výsledky ukázaly, že polévky výrazně nasytí a sníží celkový příjem příjmu energie. Konzumenti polévek snížili příjem energie o 20 % (134 ± 25 kcal, 561 ± 105 kJ). Závěrem této studie bylo, že nízkoenergetické polévky mají významný efekt na zvýšení sytosti a tedy na snížení energetického příjmu u dospělých.”

ŠEBESTOVÁ, EVA. Vím, co je dobré - jím polévku!

ŠEBESTOVÁ, Eva. Vím,co je dobré – jím polévku! [online]. Brno, 2009 [cit. 2024-02-27]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/fa75z/. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Halina MATĚJOVÁ.

 

Polévky v létě v zimě

Polévka není jen tradičním zimním pokrmem, jak by se na první pohled mohlo zdát, i v létě určitě přijde k chuti chladný zeleninový krém, který po nutriční stránce dosahuje stejných hodnot jako letní zeleninový salát.

Mezi nejznámější studené letní polévky určitě patří španělské gazpacho. Jedná se o lehký krém z rajčat a paprik, dochucený limetou, někdo rád přidá i trochu chilli. Taková polévka má velkou výhodu v tom, že si ji můžete vzít s sebou na cestu, do práce a jednoduše vypít podobně jako třeba proteinový nápoj

 

Další skvělou polévkou je také bulharský tarator, který hodně připomíná řidší tzatziky, a nebo pórkový krém Vichyssoise, který je dokonce ve Francii považován za slavnostní pokrm.

V ponurých zimních dnech zase naopak sáhneme po husté, dlouze vařené polévce, která zahřeje a dodá energii. Polévku jednoduše uvaříte téměř ze všeho co doma najdete a nikdy se jí nemůžete přejíst. Nejvíce surovin poskytuje zejména podzimní období, kdy je veškerá zelenina již sklizena a je jen na naší fantazii, jak si ji chuťově sladíme.

A víte, že podle posledních průzkumů se na podzim hubne daleko lépe než v jiném ročním období? Jestli za to může přemíra zeleniny nebo více pohybu, nikdo neví, ale v každém případě denní porce polévky je součástí racionální stravy.

Velmi populární je v posledních letech dýně, která je ideální zeleninou pro sychravé dny. V podobě horké polévky nejen prohřeje naše tělo, ale málokdo ví, že je velkým zdrojem vitamínů, minerálních látek, váže na sebe toxiny a ty se potom z těla vyplavují ven.

Dýňová polévka se skvěle hodí při hubnutí, snadno se tráví a nebudete mít po ní za chvíli hlad / foto: archiv autorky

 

Dýňová polévka posypaná lehce opraženými dýňovými semínky a krutony z bílého pečiva blahodárné účinky na celý lidský organismus. Dokáže významně podpořit činnost imunitního systému a zvýšit tak přirozenou obranyschopnost celého těla. Vzhledem k tomu, že dýně obsahuje 90 % vody, je nízkokalorická, dá se s nadsázkou říci, že je to takový zimní meloun.

Polévka podpoří metabolismus

Nastartovat den teplou polévkou, je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Prohřejete tělo, dodáte potřebné živiny a po ránu rozproudíte metabolismus. Budete se cítit plni životní energie a můžete směle vykročit do nového dne. Zda si dáte lehkou zeleninovou polévku, luštěninovou, teplý vývar nebo hustou přesnídávkovou polévku, v které doslova stojí lžíce, je jen na vás.

Jen myslete na to, že polévky se liší také energetickou hodnotou. Jestliže si dopřejete hutnou polévku s celozrnným pečivem, můžete ji považovat za samostatný chod, po němž se však nebudete cítit unavení ani ospalí. U svačinových polévek se lehce dostanete až na hodnotu 2 000 kJ na porci, což odpovídá energetické hodnotě pořádného oběda.

Potraviny KetoMix nabízí spoustu druhů dietních polévek, na kterých si výtečně pochutnáte.

Pomáhají s hubnutím a i udržením váhy, tělu dodají potřebnou sílu a rychle zaženou hlad. Hotové jsou za pár minut.

Koupit >>

 

Nejlepší je domácí

Zastavit se na talíř polévky po cestě z práce na rohu v restauraci není zrovna rozumným řešením. Neobstojí ani argument, že nemáte čas. Polévku si raději vždy připravte doma, víte, co do ní dáváte a sami si regulujete množství tuku. Restaurační polévky jsou plné glutamátů, soli, vývary jsou často z tučného masa. Taková polévka vám rozhodně neprospěje.

Naopak vývary ze zeleniny nebo zeleninové krémy, kdy jen rozmixujete zeleninu a dochutíte kořením a bylinkami, můžete považovat za náhradu zeleninové přílohy a nebo jako předkrm před hlavním chodem. Ovšem nezapomeňte potom další chod doplnit alespoň malým množstvím přílohy (brambory, rýže, …) a bílkovinou – drůbežím masem, rybou, tofu, luštěninou.

Skvělou variantou jsou obědové polévky, které si můžete představit jako takové vše v jednom. Pokud je jejich součástí maso, trochu tuku, zelenina, těstoviny nebo luštěniny, je vše v pořádku. Jelikož obsahují i větší objem vody, splníte další podmínku pravidelného pitného režimu.

Místo klasických nudlí můžete dát do polévky konjakové těstoviny, které neobsahují téměř žádné kalorie / foto: archiv autorky

 

Na co si dát pozor?

Pamatujte, že jíška je váš úhlavní nepřítel! Místo tuku s moukou používejte na zahuštění rozmixovanou zeleninu, nastrouhaný brambor, vločky, pohanku. Zapomeňte na vodové polévky bez jediného kousku zeleniny, v žádném případě nenahradí plnohodnotné jídlo a vedou jedině k vlčímu hladu. Ten už jen stěží zvládnete, spořádáte vše, co vám přijde pod ruku a výsledný jo-jo efekt vás určitě nepotěší.

Dietní polévky >>

10 základních pravidel pro vaření dietní polévky:

  1. vybírejte zeleninu s vysokým obsahem vlákniny (brokolice, kapusta, tuřín, dýně, atd.)
  2. kombinujte různé druhy méně kalorické zeleniny (zelí, rajčata, paprika, atd.)
  3. zeleninu volte podle sezóny nebo použijte mraženou
  4. na zahuštění polévky nepoužívejte mouku nebo jíšku (zahustěte rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami)
  5. zeleninovou polévku doplňte luštěninami, které jsou bohaté na bílkoviny
  6. do polévky nepřidávejte zbytečně další přísady a různé zavářky
  7. místo klasických polévkových nudlí můžete použít nudle nebo rýži z konjakové mouky
  8. polévku jezte bez příloh, případně jen s plátkem celozrnného nebo proteinového pečiva
  9. výjimečně můžete do polévky přidat smetanu, ale jen ve velmi malém množství
  10. polévku dochuťte čerstvými bylinkami a kořením

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jak zhubnout tuk na břiše? Zjistěte, co opravdu rychle zabírá

Břicho, to je věčné hubnoucí téma. Jedná se totiž o jednu z nejvíce problematických partií …

Jeden komentář

  1. V zimě hodně vařím polívky celé rodině a ani nepotřebujeme hubnout. Máme je prostě rádi, pokaždé přidám nějakou zeleninu a luštěniny a jíme je s domácím chlebem. Je to naše tradiční večeře

Napsat komentář