Avokádo už dávno nepatří mezi exotické luxusní potraviny, najdeme ho běžně v každém supermarketu. Lahodné ovoce s oříškovo máslovou chutí právem náleží do zdravého jídelníčku. Díky nízkému obsahu vody a vysokému podílu přírodních tuků je avokádo považováno za jeden z nejvýživnějších plodů. Stejně jako olivy se řadí mezi nejtučnější ovoce na světě. Ovšem tuky obsažené v avokádu se neumí ukládat do podoby tělesného tuku, a proto absolutně neuškodí vaší postavě. Právě naopak, jejich konzumace je důležitá zejména při redukční dietě. Pokud jste v dietním režimu, nemůžete striktně omezit příjem všech tuků, jelikož jejich nedostatek by vám mohl způsobit neodolatelnou chuť na sladké. Vaše tělo by žádalo doplnit energii, a tak i do redukčního jídelníčku prostě zdravé tuky patří. Avokádo obsahuje rovněž další množství velmi výživných látek, které napomáhají spalování tuků a jsou účinným prostředkem při hubnutí. Proto není jediný důvod, proč se na toto ovoce dívat skepticky. Svojí zajímavou máslovou konzistencí a specifickou, málo sladkou chutí přímo vybízí k experimentování v kuchyni.
Obsah článku
Avokádo je dlouhodobým zdrojem energie
Avokádo je komplexní potravinou, která vám zajistí příjem všech potřebných živin a zdravých tuků v přiměřeném množství, a proto je jedinečným zdrojem dlouhodobé energie. Z výživového hlediska obsahuje nezanedbatelné množství vitamínu A, C, E, vitamíny skupiny B, spoustu minerálů, draslík, hořčík, fosfor, železo vápník. Avokádo je velkým bojovníkem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Přispívá k celkové psychické vyrovnanosti, působí proti výkyvům nálad a zlepšuje koncentraci. Posiluje imunitní systém a je značně účinným antioxidantem. Vyživuje pokožku, podporuje zažívání a navozuje pocit sytosti na delší dobu. Historické prameny uvádí, že obyvatelé předkolumbovské Ameriky jej používali jako plnohodnotnou náhražku masa.
Avokádo v kuchyni
Na plody avokáda dnes narazíte téměř v každém obchodě. Na výběr bývají dva typy – zralé avokádo, které poznáte podle tmavé zvrásněné slupky, a zelené, které je hladké a pevnější. Oba dva plody by měly být na omak měkké. První z nich je určeno k okamžité spotřebě a vyznačuje se výrazně měkkou dužinou, což je ideální základ pro pomazánky a dipy. Hravě nahradí máslo, majonézu nebo tučný sýr. V kombinaci s banánem a kakaem je zdravou alternativou sladkých krémů. Zelené avokádo má dužinu pevnější a hodí se všude tam, kde jej chceme zachovat v pevném stavu, do salátů, sendvičů, atd. Jakékoli avokádo má pro použití v receptech jednu neskutečnou výhodu, lze ho kombinovat jak se slanými, tak se sladkými ingrediencemi.
Guacamole – klasika mexické kuchyně
Tradiční mexická pomazánka, kterou si můžete doladit přesně podle svojí chuti. Někdo přidá více česneku, jiný rajčat, někdo dává tabasco a odpůrci pálivých jídel se zcela obejdou bez chilli papriček. Pokaždé chutná jinak a přesto stejně dobře. Vyzkoušejte základní recept a pak už jen experimentujte.
Potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 2 stroužky česneku
- ½ cibule
- asi 10 cherry rajčat
- 1 chilli paprička
- mořská sůl, pepř
Postup:
Hodně zralé měkké avokádo rozkrojíme napůl, vydlabeme dužinu a rozmělníme vidličkou. Přidáme utřený česnek, jemně nasekanou cibuli, papričku a nakonec vmícháme nadrobno nakrájená rajčata. Okořeníme dle chuti a podáváme s kukuřičnými nachos nebo jakýmkoli bílým pečivem.
Sladký avokádový krém s ovocem
Bez sebemenších výčitek svědomí si můžete dopřát zdravou sladkou tečku. Skvělý avokádový krém je dokonalou náhradou různých čokoládových pudinků a krémů a nebo tolik oblíbené lískooříškové pomazánky.
Potřebujete:
- jedno zralé avokádo
- jeden banán
- asi 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce kokosového mléka
Postup:
Banán s avokádem rozmixujeme dohladka, přidáme kakao, javorový sirup a znovu promixujeme. Chceme-li krém o něco málo řidší, přidáme kokosové mléko (dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť), případně lze použít mléko mandlové nebo sojové. Krém je výborný jen tak samotný, ale v kombinaci s ovocem je neodolatelný. Další verzi získáte, pokud jej doplníte bílým jogurtem a ořechy.
Avokádo při svém uplatnění v rozličných kuchyňských receptech nezná mezí. Dokonale měkkou dužinu si můžete třeba přímo namazat na chleba místo másla, stačí jen špetka soli a pepře. Výtečně se hodí jako doplněk do salátů, zejména si rozumí s lososem a krevetami. Jednoduše jím nahradíte jakýkoli dresink, nakrájený na plátky ho vložíte do sendviče. Avokádo ochucené citronem nebo limetkou výtečně doplní saláty. Pokud máte rádi ovocná smoothie, pak k libovolnému ovoci přidejte do mixeru i kousek avokáda. Budete překvapeni novými chutěmi, které vás jistě osloví.