Kopřivový detox: Dopřát ho můžete tělu po celý rok, nejen na jaře

Kopřiva je přímo skvělá detoxikační bylina. S příchodem jara začínají rašit mladé zelené výhonky, které jsou plné živin. Proto se kopřiva často zařazuje jako součást jarní detoxikační kúry. Kopřivový detox dokáže zbavit tělo únavy a po dlouhé zimě ho opět probudit k životu. Zvýší celkovou odolnost organismu, dodá plno potřebné energie, posílí lidskou mysl. Málokdo však věnuje této bylině patřičnou pozornost. Většinou je spíš považována za otravný žahavý plevel. Už naše babičky ale věděly, že kopřiva je obrovským přínosem pro lidské zdraví. Nejenže pročistí tělo od škodlivých látek, které do něj nepatří, umí toho mnohem víc. Kopřiva je velký přírodní pomocník na různé neduhy. Hodí se na čaj, do špenátu i zeleného smoothie. Jak využít blahodárné účinky kopřivy při detoxu

Kopřiva je očistnou bylinkou číslo jedna / fotokoláž: archiv autorky, pixabay.com

 

Kopřiva – nedoceněný poklad přírody

Kopřiva je snad nejznámější bylinka, která roste prakticky všude. Najdeme ji podél cest, u plotů, v příkopech, křovinách, na rumištích, okrajích lesů a luk. Ze zahrádek se ji snažíme odstranit jako nežádoucí plevel, což je ovšem velká škoda. Kopřiva je totiž lidovými léčiteli označována za královnu bylin a skutečný poklad přírody. Svými jedinečnými vlastnostmi prospívá tělu v mnoha směrech. Kromě jiného jsou kopřivy přímo ideální bylinkou na pročištění organismu.

Pročistit tělo >>

Nejznámější druh z rodu kopřiv je kopřiva dvoudomá. Tato nenápadná rostlina si spokojeně roste na každém místě, kde je dostatečně vlhko. Nevadí jí stín, ani paprsky slunce. Statná bylina s vejčitými zelenými listy je celá pokryta žahavými chlupy. Dorůstá výšky až 150 cm a velmi často vytváří husté vysoké porosty. Nejlepší doba pro sběr kopřiv je jaro, kdy se ze země vyklubou mladé rostlinky. V této době mají nejvíce zdraví prospěšných látek, takže pro účely detoxikace jsou nejlepší. 

Na kopřivový detox se doporučuje sbírat mladé světle zelené rostliny v období od března do května. Později s příchodem léta obsah účinných látek v kopřivách postupně klesá.

Mladé kopřivy se nejčastěji zařazují jako součást jarní očistné kúry. Kopřivový detox však můžete tělu dopřát kdykoli po celý rok, když sami cítíte, že je potřeba. Velkou posilou pro organismus je i na podzim. Mladé kopřivové vrcholové výhonky lze používat během celé vegetace rostliny. 

 

Příliš vzrostlé nebo kvetoucí kopřivy se ale na očistnou kúru vůbec nehodí. Nejsou již tak svěží a látek přínosných pro zdraví obsahují podstatně méně. Kopřivy mají navíc tu vlastnost, že velké statné rostliny absorbují škodlivé látky z okolního prostředí. 

Proto se vydejte na sběr kopřiv nejlépe brzy z jara, dokud nezačnou kvést. Nejlepší jsou sice čerstvě natrhané mladé rostliny, ale kopřivu je možno také sušit a uchovat na čaj.

Pročistit tělo >>

Mladé kopřivy jsou plné živin

Mladé kopřivy obsahují celou řadu důležitých látek, které čistí krev, podporují metabolismus a vyplavení různých škodlivin z těla. Podpůrně působí na lymfatický systém, ledviny a játra. Dále posilují přirozenou obranyschopnost organismu, pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a mají protizánětlivé účinky.

Mladé, světle zelené kopřivy jsou plné vitamínů, minerálů a stopových prvků. Nachází se v nich vysoké procento chlorofylu a také velké množství antioxidantů, které se společně podílí právě na očistných procesech

Kopřivy jsou pro tělo bohatým zdrojem železa, hořčíku, draslíku a fosforu, z vitamínů jsou hojně zastoupeny vitamíny skupiny B a C, A, K. Kopřivy obsahují také plno organických sloučenin jako jsou taniny, karotenoidy, fytosteroly, histamin, flavonoidy a mnohé další. 

Kopřiva má v sobě 3x více vitamínu C než kadeřávek nebo brokolice. Z nutričního hlediska mají kopřivy stejné množství bílkovin jako třeba fazole.

Železo obsažené v kopřivě je obzvlášť dobře vstřebatelné. Podporuje tvorbu krve, což člověku dodá energii a zvýší vitalitu. Díky tomu můžete také snadněji překonat dlouhodobou únavu

Na detoxikaci sbírejte pouze mladé rostliny / foto: archiv autorky

Kopřiva dvoudomá v čerstvém stavu

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Energetická hodnota60 kcal
Bílkoviny3 g
Sacharidy8 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 8 g

Kopřiva pomáhá tělu zbavit se zejména těžkých kovů a brání celkovému překyselení organismu. Kyselé vnitřní prostředí může vést ke vzniku různých zdravotních potíží, proto je žádoucí za pomoci detoxikační kúry tělo pročistit a vrátit jej zpátky do rovnováhy

Pročistit tělo >>

Proč dopřát tělu kopřivový detox?

Kopřivový detox je jeden ze způsobů, jak zbavit organismus škodlivých látek a dostat znovu tělo do pohody. Přirozené čistící procesy sice probíhají v organismu každý den, ale někdy je toxická zátěž příliš velká a tělo se s ní nedokáže efektivně vypořádat. Různé škodliviny se pak začnou v těle hromadit a vytvářet nezdravé prostředí.

Velké nánosy škodlivých látek brání správné funkci celého těla a mohou vést ke vzniku různých zdravotních potíží. To je kolikrát důvod toho, proč se cítíte neustále unavení, skolí vás kdejaká rýma a nachlazení, máte bolesti kloubů, hlavy, různé projevy alergie, ekzém, problémy s pletí, špatné vlasy, nehty, a podobně. Takovými signály dává organismus najevo, že potřebuje pročistit.

Když dopřejete tělu ozdravnou kúru v podobě cíleného detoxu a využijete při ní blahodárné účinky kopřivy dvoudomé, pocítíte najednou obrovský posun k lepšímu. Detoxikace znamená pro celý organismus obrovskou úlevu a vy sami se díky ní budete cítit po všech stránkách mnohem lépe

Očistná kúra dodá spoustu pozitivní energie, posílí fyzicky i psychicky, takže si pak doslova budete připadat jako v novém těle. Různé zdravotní potíže zmírní svoje projevy, nebo postupně zcela odezní

Účinným přírodním detoxikačním prostředkem pro očistu organismu jsou byliny. A právě kopřiva je jednou z nich. V jaké podobě můžete svému tělu dopřát kopřivový detox?  

Kopřiva je plná zdraví prospěšných látek / foto: archiv autorky

 

Kopřiva v detoxikačním jídelníčku

Jestliže se rozhodnete znovu restartovat organismus, pak se nevyhnete důkladné očistě střev. Ta je totiž základem každé úspěšné detoxikace. Na pročištění střev a zdraví celého zažívacího traktu je kopřiva skvělá bylinka. Zlepšuje střevní peristaltiku a současně příznivě ovlivňuje správné složení střevní mikroflóry.

Škodlivé látky se dostávají do těla zejména nevhodnou stravou, nejen z okolního prostředí. Ve střevech často ulpívají zbytky potravy, které jsou následně živnou půdou pro hnilobné procesy vytvářející další nežádoucí toxiny.

Aby očistná kopřivová kúra měla pro tělo žádaný detoxikační účinek, je třeba zaměřit se na to, co jíte. Každá detoxikace vyžaduje odlehčený jídelníček v podobě zvýšeného příjmu zeleniny, ovoce, potravin s obsahem probiotik, obilovin a dalších potravin, jenž se významně podílí na detoxikačních pochodech v těle (ostropestřec mariánský, zelená zelenina, červená řepa, klíčky, kurkuma a mnohé další).

Naopak je nutné vyřadit veškeré průmyslově zpracované potraviny, polotovary, bílé pečivo, sladkosti, tučná a smažená jídla, uzeniny, alkohol, slazené nápoje. Důležité je vyhnout se všem pokrmům, které pro trávení znamenají jakoukoli zátěž

Chcete-li z kopřivového detoxu vytěžit maximum, pak uděláte jedině dobře, když jídelníček obohatíte o zelené superpotraviny (chlorellu, spirulinu, zelený ječmen, mladou pšenici), které také pomáhají tělu zbavit se těžkých kovů. Očistná kúra tak bude mít mnohem větší efekt.

Každá ze zelených superpotravin vyniká jedinečným obsahem výživných látek, které se vzájemně podporují v působení. Z toho důvodu je pro tělo nejlepší, když je užíváte ve společné kombinaci. Ideální řešení nabízí přírodní přípravek Blendea SUPERGREENS.

Blendea SUPERGREENS představuje sypkou směs 4 zelených superpotravin (zeleného ječmene, chlorelly, spiruliny, mladé pšenice). Svěží chuť ji dodává špetka máty peprné. Nejen díky ní si tak Blendea SUPERGREENS získává své příznivce.

Sypká zelená směs slouží v prvé řadě pro přípravu nápoje (odměrku směsi pouze smícháte s jakoukoli tekutinou), ale lze ji přidat i do ovesné kaše, jogurtu, smoothie, těsta na lívance, nebo tvarohového krému.

Zelený nápoj Blendea SUPERGREENS podpoří očistné pochody v těle, přispěje k vyplavení odpadních látek z těla pryč, dodá energii, posílí celkovou obranyschopnost organismu a podpoří normální trávení.

Blendea SUPERGREENS >>

 

Vzhledem k tomu, že Blendea SUPERGREENS chutná jinak než kopřivový čaj, můžete tyto dva nápoje mezi sebou střídat. Očistné procesy se tím nijak nenaruší, spíš naopak, budou více účinnější. Přeci jen pít 3x denně čaj z kopřiv po dobu jednoho měsíce pro účely kopřivového detoxu nezvládne úplně každý. Někdo může mít po pár dnech s chutí kopřivy problém.

S Blendeou SUPERGREENS můžete kdykoli začít svůj krásný nový den. Když ji zařadíte jako součást snídaně, po ránu vás nakopne stejně jako šálek kávy, kterou byste měli při detoxu vynechat.

Užívání Blendey SUPERGREENS není třeba omezovat jen na dobu cílené detoxikační kúry. Zato kopřiva je velmi silná bylinka, která se k dlouhodobému užívání vůbec nehodí.

Vzhledem ke svým blahodárným účinkům na lidský organismus je naopak žádoucí, abyste Blendeu SUPERGREENS zařadili do jídelníčku pravidelně. Z tohoto pohledu jednoznačně nad kopřivou vyhrává. 

Blendea SUPERGREENS pomáhá tělu s přirozenou očistou / foto: archiv autorky

 

Dlouhodobá konzumace zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS podpoří přirozené očistné pochody v těle, takže škodlivé látky nebudou mít šanci se v těle hromadit a organismus je zvládne průběžně odvádět pryč. Potřeba cílené detoxikační kúry se tím sníží na úplné minimum. Sami se budete cítit neustále v dobré kondici a to je přesně to, čeho chceme docílit. 

Pročistit tělo >>

Kopřivový detox – bylinná očistná kúra

Kopřivový detox je skvělá metoda, jak využít obrovskou sílu mladých jarních kopřiv. Stačí je jen nasbírat. I když rostou prakticky všude, vypravte se za nimi do více čisté přírody. Vyhýbejte se rostlinám kolem silnic, nebo v městském parku, protože obsahují hodně dusičnanů a jiných nežádoucích látek. 

Kopřivy sbírejte výhradně v rukavicích, jinak se pořádně popálíte. Však to jistě znáte. Žahavé chloupky obsahují kyselinu mravenčí, která způsobuje na pokožce zčervenání, nebo i drobné malé puchýřky.

Simona Šusterová uvádí: “K popálení dojde tím způsobem, že při otření se o kopřivu se chloupky na listech ohnou, a tím vyloučí dráždivou tekutinu, která pálí a svědí. Právě kyselina mravenčí  histamin působí při popálení protizánětlivě. Už naši předkové věděli, že popálení kopřivou má pro náš organismus blahodárné účinky. Šlehání kopřivami se v minulosti dokonce užívalo jako léčba některých nemocí.”

ŠUSTEROVÁ, SIMONA. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina.

ŠUSTEROVÁ, Simona. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina [online]. České Budějovice, 2020 [cit. 2022-05-24]. Dostupné z: https://theses.cz/id/ufixem/. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. Vedoucí práce doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.

Pro účely detoxikace sbíráme na jaře mladé rostlinky do výšky asi 30 cm. V pozdějším období trháme z kopřiv jen vrchní špičku. Ke konzumaci používáme čerstvě nasbírané rostliny, ale můžeme je také usušit.

Na požahání kopřivou velmi dobře pomáhá obyčejný šťovík: šťávou potřeme zasáhnutá místa a úleva se dostaví velmi rychle.

Kopřivu sušíme ve slabých vrstvách na stinném a dobře větratelném místě, nesmí zčernat. V ideálním případě je vhodné použít sušičku. Usušenou kopřivu skladujeme v papírových nebo jutových sáčcích, vydrží tak celý rok

Pokud sběr kopřiv není nic pro vás, není problém tuto bylinku koupit někde v obchodě či lékárně. Ušetříte tak spoustu času. Obchody prodávají sušenou kopřivu v podobě kopřivového čaje, nebo různé tinktury či výtažky z mladých kopřiv. 

Koupit kopřivový čaj >>

Kopřivový detox by měl trvat 3 týdny, maximálně lze kúru protáhnout na 4 týdny (například v případě alergické rýmy, ekzému, apod.). Po této době je třeba udělat pauzu v užívání na 14 dnů až jeden měsíc. Je-li to potřeba je možno kúru znovu zopakovat.

Čaj z mladých kopřiv uvařte každý den čerstvý / foto: archiv autorky

 

Očistná kúra s kopřivovým čajem

Tato silná detoxikační kúra představuje pravidelné popíjení čaje z čerstvých mladých kopřiv a to po dobu maximálně jednoho měsíce. Každé ráno na lačno (½ hodiny před snídaní) vypijete hrnek vlažného kopřivového čaje. Další dva hrnky je nutno vypít v průběhu celého dne. Můžete pít postupně, po doušcích v rámci pitného režimu

RECEPT: Kopřivový čaj

Suroviny:

  • 2 lžíce čerstvých listů kopřivy
  • 250 ml vody

Postup:

Kopřivové listy propláchneme pod proudem studené vody, dáme do menšího rendlíku a zalijeme vroucí vodou. Necháme asi 15 minut odstát, poté slijeme a můžeme popíjet.

Kopřivový čaj můžete připravit i ve studené variantě: kopřivové listy zalijeme studenou vodou a necháme louhovat přes noc. Ráno kopřivy přecedíme přes sítko a máme svěží kopřivový nápoj

Při popíjení tohoto čaje je samozřejmě třeba dodržovat odlehčený detoxikační jídelníček, jinak by detoxikace postrádala svůj smysl. Nevhodná strava by byla pro organismus jen další zbytečnou zátěží, se kterou by se muselo tělo vypořádat.

Na přípravu kopřivového čaje se velmi dobře hodí i sušená bylina. Pokud jste ji nenasbírali sami, můžete použít bylinný kopřivový čaj z obchodu. Prodává se buď sypaný, nebo v nálevových sáčcích

Kopřivový čaj na detox je možno koupit i v obchodě / foto: archiv autorky

 

Očistná kúra s kopřivovým smoothie

Kromě kopřivového detoxu s pravidelným popíjením čaje z mladých výhonků můžete kopřivu v jakékoli podobě zařadit do každodenního jídelníčku. Kopřiva se skvěle hodí do různých smoothie, dobrá je v kombinaci se sladším ovocem (jablka, hrušky) a semínky (chia, slunečnicová, sezamová). Můžete se řídit podle vlastní chuti a fantazie. Když do jakéhokoli smoothie přidáte navíc odměrku Blendea SUPERGREENS, detoxikační účinky se tím ještě znásobí.

Blendea SUPERGREENS >>

RECEPT: Kopřivové detoxikační smoothie

Suroviny:

  • 1 odměrka Blendea SUPERGREENS
  • hrst čerstvých mladých kopřiv
  • 1 menší jablko
  • čerstvá šťáva z poloviny citronu
  • 200 ml vody

Postup:

Do menšího rendlíku dáme polovinu hrsti mladých kopřiv, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Mezitím oloupeme a rozkrájíme jablko, vložíme do mixéru, přidáme šťávu z citronu, druhou polovinu hrsti kopřiv, Blendeu SUPERGREENS a vše společně rozmixujeme. Nakonec promícháme s kopřivovým nálevem.

Kopřivové smoothie pijeme nalačno po dobu 2 týdnů. Každý den je nutno připravovat nápoj čerstvý. Tato detoxikační kúra účinně pomáhá s očistou střev a přispívá k harmonickému vnitřnímu prostředí. 

Pročistit tělo >>

Jarní detox s kopřivou

Tradiční kopřiva nachází v kuchyni široké uplatnění. Především pro jarní jídelníček jsou čerstvě natrhané mladé kopřivy ideální surovinou. Můžete je použít jako chutnou přísadu do salátu a třeba přidat i další jarní bylinky: medvědí česnek, pampelišku nebo popenec

Simona Šusterová říká: “Čerstvá kopřiva dvoudomá je zdrojem bílkovin a nízkokalorických zdrojů živin. Listy kopřivy jsou snadno stravitelné pro náš organismus.”

ŠUSTEROVÁ, SIMONA. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina.

ŠUSTEROVÁ, Simona. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina [online]. České Budějovice, 2020 [cit. 2022-05-24]. Dostupné z: https://theses.cz/id/ufixem/. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. Vedoucí práce doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.

Dříve bývala na jaře běžnou součástí našeho jídelníčku kopřivová polévka a špenát z kopřiv. Obojí můžete vyzkoušet podle klasického receptu našich babiček, zpracovávají se pouze listy bez lodyh. 

RECEPT: Kopřivový špenát

Suroviny:

  • plný košík listů kopřiv
  • 2 střední vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, pepř

Postup:

Kopřivy propláchneme vodou, dáme do většího hrnce a spaříme vroucí vodou. Nasekáme nadrobno a dáme na chvíli stranou. Cibulku nakrájíme na kostičky, zpěníme na sádle a přidáme nasekané kopřivy. Chvíli podusíme, osolíme, opepříme. Nakonec vmícháme vejce, případně dochutíme trochou smetany. 

Když necháte listy louhovat přes noc, ráno budete mít svěží kopřivový nápoj / foto: archiv autorky

 

RECEPT: Jarní kopřivová polévka

Suroviny:

  • 2 velké hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 litr vody
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, nové koření

Postup:

Kopřivy nejprve pročistíme pod proudem tekoucí vody, dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Spařené kopřivy nasekáme najemno, dáme zpět do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, ovesné vločky a koření. Povaříme cca 15 minut a nakonec v polévce rozmícháme jedno vejce.

Nebojte se však v kuchyni experimentovat. Z kopřiv lze připravit originální pesto na těstoviny, vaječnou omeletu, muffiny, rizoto, kopřivy klidně přidejte k pečené zelenině nebo do pečiva.   

Samotná kopřiva má trochu svoji specifickou kopřivou chuť, pokud by vám v jídle vadila, zkušené kuchařky doporučují přidat více česneku. Celkově však není příliš výrazná, proto se kopřiva dobře kombinuje s klasickou zeleninou (cibule, mrkev) a dalšími surovinami, které jsou vhodnou součástí detoxikačního jídelníčku. Inspiraci naleznete v mnoha receptech

Pročistit tělo >>

Z kopřiv můžete udělat osvěžující kopřivou limonádu. Podívejte se:

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Upozornění na závěr:

Kopřivový detox využívá jedinečné vlastnosti bylinky kopřivy dvoudomé. Přestože tato očistná kúra může pomoci ozdravit celý organismus, nemusí být vhodná pro každého. Někteří lidé mohou být na tuto žahavou bylinu alergičtí. Pokud si tedy nejste jisti, konzultujte vhodnost vnitřního užívání kopřivy se svým lékařem.  

Konzumace kopřivového čaje se všeobecně nedoporučuje při onemocnění srdce, ledvin a otoků všeho druhu. Současně nezapomínejte na fakt, že tento čaj není určen k dlouhodobému užívání

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jablečný detox chutná, snadno a rychle pomáhá tělu s očistou

Kdo by neměl rád jablka. Jsou sladká, šťavnatá a příjemně osvěží. Víte ale, že toto …

Napsat komentář