Popis
Rýži jako přílohu k masům, zelenině, k omáčkám nebo třeba jako rizoto používám hodně. Už dávno jsem přešla z běžné bílé varianty na dlouhozrnnou Basmati, která je chuťově mnohem lepší. Má také mnohem vyšší výživové hodnoty. Zvlášť pak když je parboiled. Jediná opravdu dobrá Basmati parboiled rýže, kterou znám, je tato od GRIZLY. Kombinace úpravy parboiled – tedy předpaření zrnek – s velmi kvalitní odrůdou z jižních svahů Himalájí Basmati tak dává vzniknout vážně vynikající rýži.
Příprava je jednoduchá, po opláchnutí se asi 15 minut vaří v osolené vodě. Po uvaření získá krásně bílou barvu, původní nažloutlá se úplně vytratí. Co se mi hodně líbí – že se vůbec nerozvařuje, v podstatě nelepí a je také o něco tvrdší než rýže klasická. Lehce voní po oříšcích.
Speciálním ošetřením spařením a sušením dochází k lepší využitelnosti obsažené vlákniny, ale i vápníku, draslíku a vitamínu B6. Chuťově vás posune 👌