Víkendové ráno si zaslouží něco výjimečného. Zkuste tyto 3 lahodné recepty na zapečenou ovesnou kaši à la mrkvový dort, makový koláč s malinami a jablečné lívance s tvarohem.
Obsah článku
1. Zapečená ovesná kaše à la mrkvový dort
Tato zapečená ovesná kaše vás překvapí vláčností a bohatou chutí, která připomíná oblíbený mrkvový dort. Mrkev dodává přirozené sladkosti a šťavnatosti, zatímco pekanové ořechy a brusinky přinášejí zajímavý kontrast chutí.
Ingredience:
- 120 g strouhané mrkve
- 2 balíčky Premium Ovesná kaše Brusinky, magnézium & inulin Dr. Oetker
- 200 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce javorového sirupu
- 40 g pekanových ořechů
- 20 g sušených brusinek
- 1 lžička Finesse Citrónová Kůra strouhaná Dr. Oetker
Postup:
V míse smíchejte mrkev, ovesnou kaši, mléko, vejce, sirup, ořechy, brusinky a citronovou kůru. Těsto naneste do vymazané a moukou vysypané zapékací misky. Vložte do předehřáté trouby a zapečte.
2. Makový koláč s malinami
Co dělá tento koláč výjimečným? Je to především kontrast mezi jemně nakyslými malinami a sladkým makovým těstem. Plus malinový krém, který byste nejraději snědli i samotný.
Ingredience:
Na těsto
- 3 bílky
- 3 žloutky
- špetka soli
- 125 g moučkového cukru
- 175 g másla + na vymazání formy
- 80 g balení 100% Mák mletý Dr. Oetker
- 100 g polohrubé mouky + na vysypání formy
- 1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
- Špetka Jedlé soda Dr. Oetker
Na krém
- 1 balíček Dr. Oetker Puding příchuť Malina
- 300 ml polotučného mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 50 g malin
- 150 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
Na polevu a ozdobení
- 5 lžic malinového sirupu
- 200 g malin
Postup:
Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha. Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Zapracujte změklé máslo. Přidejte mák, mouku, špetku sody, kypřicí prášek do pečiva. Zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte těsto. Posypte polovinou malin. Vložte do předehřáté trouby a pečte.
Než makový koláč vychladne, připravte krém z pudingového prášku – podle návodu na obalu, ale jen s 300 ml mléka, 1 vanilkovým cukrem a 2 lžícemi cukru. V míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem. Postupně zašlehejte vychladlý malinový puding. Krém opatrně naneste na vychladlý korpus a uhlaďte.
Hotový koláč ozdobte zbývajícími malinami a nechte v ledničce odpočinout nejméně 4 hodiny.
3. Jablečné lívance s tvarohem
Varianta s nastrouhanými jablky dělá lívance ještě chutnější, obsažená ovesná kaše pak výživnější. Tvaroh s javorovým sirupem tvoří dokonalou tečku.
Ingredience:
- 3 balíčky Ovesné kaše kokos Dr. Oetker
- 220 ml vroucí vody
- 2 jablka
- 2 vejce
- špetka Jedlé sody Dr. Oetker
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- olej na vymazání
- 250 g tvarohu
- čerstvé ovoce dle chuti
- 30 ml javorového sirupu
Postup:
Kaše zalijte horkou vodou a nechte vychladnout. Přidejte nastrouhaná jablka, vejce, sodu, máslo a důkladně promíchejte. Lívance smažte z obou stran dozlatova. Na každý jablečný lívanec dejte lžíci tvarohu a pokapejte javorovým sirupem.
Který recept vám nejvíce chutnal?