Podle štítku: sůl

Sůl je pro výživu důležitým nositelem sodíku, přesto by její konzumace neměla denně překročit 2-3 g. Sůl se těží v podzemních ložiscích (kamenná sůl) nebo se čerpá z mořské vody (mořská sůl). Zpracovává se drcením nebo mletím, případně se dočišťuje rafinací. Sůl slouží k dochucování potravin, je podstatným prvkem přípravy každého jídla. Vzhledem k tomu, že nadměrné využívání soli může vést k zadržování vody v těle, ke zvyšování tlaku i možnému onemocnění srdce a cév, je v současné době trendy množství soli v jídle omezovat. Malé děti by měly jíst pokrmy co nejvíce bez soli.

Jak uchovat bylinky na zimu?

Žádné vaření se neobejde bez bylinek, chuťově dokážou pozvednout i jinak obyčejné pokrmy. Nejen polévkám dodají příjemnou vůni. Obohatí rizoto, těstoviny, zvýrazní pečené maso, ryby, omáčky. Jak si je ale nejlépe uchovat na zimu, aby neztratily letní vůni a chuť? …

Přečíst více »