Šunková rolka, nebo chcete-li závitek, je klasický výrobek studené kuchyně. Dříve jste rolku v aspiku koupili v každém lahůdkářství, dnes je tak trochu považována za retro specialitu. Doma ji už sice připravuje málokdo, ale není jediný důvod ji zcela opomíjet. Poctivá domácí šunková rolka v aspiku má totiž svoji nezaměnitelnou chuť. Na slavnostním stole může velmi dobře posloužit jako originální předkrm. Pokud chystáte nějakou oslavu, určitě s ní zabodujete. Šunkové rolky se nádherně vyjímají na studené míse. Velmi dobře se připravují ve větším množství, takže vám ušetří také spoustu času. Jak to udělat, aby se opravdu povedly?
Obsah článku
Šunkové rolky v aspiku
Šunková rolka v aspiku představuje plátek šunky s libovolnou náplní (bramborový salát, francouzský salát, křenová pomazánka, ochucená lučina, apod.) smotaný do ruličky, zdobený plátkem vařeného vejce, kyselou okurkou či jinou nakládanou zeleninou, a to vše zalité příjemně nakyslým průzračným aspikem. Existuje tak několik variant, které lze přizpůsobit vlastní chuti a fantazii.
Plátky šunky smotané do ruličky se skládají vedle sebe do větší formy a po ztuhnutí aspiku se krájí na jednotlivé porce. Obdobně je můžete připravit jednotlivě v samostatných formičkách a z formiček je potom jenom vyklopit.
Šunková rolka se ideálně hodí jako malé studené pohoštění na oslavy a večírky. Podává se s malým plátkem bílého pečiva, takže neslouží k nasycení jako samostatný pokrm. Rolka v aspiku má za úkol pouze povzbudit chuťové buňky, aby zážitek z následně podávaného jídla byl mnohem více intenzivní.
Šunková rolka s křenem v aspiku
Šunkovou rolku můžete prakticky naplnit čímkoli, ale s jemnou křenovou náplní jistě přijde k chuti. Kombinace pikantního křenu a nakyslého aspiku splňuje požadavky vhodného předkrmu, který povzbudí smysly a vyvolá větší chuť k jídlu.
Suroviny pro 4 kusy:
- 20 g želatiny na aspiky
- 8 plátků kvalitní šunky (čtvercový průřez)
- 150 g žervé
- 1 vařené vejce
- 2 menší kyselé okurky
- 1 sterilovaná červená paprika
- 2 lžíce strouhaného křenu (nebo krenexu)
- 100 ml láku z okurek
- 400 ml vody
Postup:
- Připravíme si vhodnou nádobu, do které budeme závitky skládat. Ideální je menší zapékací miska vyložená potravinovou fólií. Počítejte s tím, že mezi rolkami by mělo být maximálně 1,5 cm místa.
- Nejprve si uděláme náplň. Čerstvý křen očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se sýrem žervé. Případně je možno použít krenex a množství volit podle chuti.
- Želatinu připravíme podle návodu. Použijeme na ni nálev z okurek, který zředíme vodou tak, aby byl příjemně sladkokyselý. Do nálevu můžeme přidat povařit i bobkový list a nové koření, ale není to nutné, pokud je okurkový lák dobře ochucený. Uvařenou želatinu necháme částečně vychladnout.
- Mezitím připravíme šunkové rolky. Na každou rolku počítejte dva plátky šunky, které přeložíme přes sebe. Potřeme křenovou náplní, zamotáme jako roládu a vyskládáme vedle sebe do misky.
5. Vařené vejce rozkrájíme na plátky, ozdobně nakrájíme okurku a nakládanou papriku. Jednotlivé ozdoby zlehka namočíme do želatiny a položíme na šunkové rolky. Necháme chvíli ztuhnout.
6. Poté všechny rolky v misce postupně zalijeme želatinou. Nejlepší je zalévat na dvakrát až třikrát a pokaždé počkat, až každá vrstva částečně zatuhne. Kdybyste rolky zalili želatinou najednou, všechny přízdoby a rolky by začaly nekontrolovatelně plavat. Po nalití poslední vrstvy necháme zcela ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc do druhého dne.
7. Když je želatina úplně tuhá, krájíme rolky na jednotlivé porce. Dobře to půjde s ostrým nožem namočeným do horké vody. Podáváme s malým plátkem bílého pečiva.
Dobrou chuť!
3 dobré rady:
- Snažte se plátky šunky naplnit tak, aby náplň nevytékala z okrajů rolky. Při zalévání aspikem by mohla do tekutiny vyplavat a nepěkně ji zakalit. Aspik by měl zůstat krásně čirý a průhledný.
- Pokud nebudete lít aspik po vrstvách, může se stát, že vám celá rolka vyplave, rozmotá se, nebo se na ní neudrží přízdoby. Proto zbytečně nespěchejte.
- Přízdoby vždy nejprve “přilepte” aspikem, jinak po nalití další vrstvy uplavou.