Šlehaná niva s máslem: Výtečně se hodí na chlebíčky a jednohubky

Niva je skvělou surovinou pro studenou kuchyni. Její delikátní osobitá chuť nachází využití v celé řadě receptů. Často se kombinuje s červenou paprikou, česnekem či vlašskými ořechy. Niva vyšlehaná do jemné pěny se výtečně hodí na chlebíčky nebo jednohubky. Při oslavách a různých slavnostních příležitostech dodá pohoštění pěkný atraktivní vzhled. Proto není divu, že z podnosů mizí vždycky jako první. Plátek čerstvého pečiva potřený šlehanou nivou stejně dobře poslouží i jako vydatná svačina. Nemá totiž jedinou chybu. Šlehanou nivu si můžete dopřát pokaždé, když na ni dostanete chuť. Doma ji vyrobíte téměř bez práce

Šlehaná niva je výborná pomazánka hladká jako krém / foto: archiv autorky

 

Niva  – sýr s modrou plísní

Niva je sýr specifické výrazné chuti, která však neosloví každého. Někdo ji považuje za opravdovou delikatesu, jiný se jí vyhýbá. Původcem slané pikantní chuti je modrozelená plíseň (Penicillium rocqueforti), která se nachází uvnitř hmoty, takže sýr tohoto typu sám o sobě hodně vyniká. Možná právě kvůli tomu niva často slouží jako obyčejný sýr na vaření. A to je právě škoda.

Niva – plísňový sýr typu rokfór, který má u nás v Česku pestrou historii / foto: archiv autorky

 

Niva sama o sobě se skvěle uplatní ve studené kuchyni. Hodí se na obložené mísy, talíře, chlebíčky, tradiční jednohubky, kanapky či jiné pochoutky. Nivu ale nemusíte pouze krájet na úhledné kousky.

Kombinace s dalšími ingrediencemi dokáže její pikantní chuť více odlehčit, a tak vám v této podobě třeba přijde více k chuti. Vždyť taková pomazánka z nivy patří k nejoblíbenějším pomazánkám vůbec.

Niva vynikne na každém slavnostním stole / foto: archiv autorky

 

Delikátní chuť nivy výtečně doplní česnek, mletá paprika, hroznové víno a vlašské ořechy. Nebojte se zapojit fantazii, nemusíte se pokaždé držet jen osvědčených receptů

 

Šlehaná niva

Když nivu vyšleháte s máslem a smetanou do jemné pěny, bude se vám přímo rozplývat na jazyku. Šlehaná niva má na pohled lehce namodralou barvu a svou konzistencí připomíná lahodný nadýchaný krém. Můžete ji vložit do zdobičky a na pečivo ozdobně nastříkat

Šlehaná niva je hotová během chvilky, jen se smiřte s tím, že ručně metličkou ji nikdy dokonale nevyšleháte. Skutečně potřebujete šlehač nebo kuchyňský robot. Chcete-li mít nivu vyšlehanou jako krém, bez těchto pomocníků se stěží obejdete. 

Co budete potřebovat?

  • 200 g nivy
  • 100 g másla
  • 33% smetana dle potřeby

Postup:

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Poté dáme do mísy nadrolenou nivu, změklé máslo, trochu smetany a za pomoci elektrického šlehače ušleháme do jemné pěny. Smetanu přidáváme postupně tak, aby niva měla krémovou konzistenci.  

Šlehanou nivu mažeme na plátky veky a ozdobíme. Chlebíček s nivou je chuťově natolik originální, že stačí přidat jen vějířek kyselé okurky a lehce posypat červenou paprikou

Domácí obložené chlebíčky se šlehanou nivou jsou chuťově naprosto vynikající / foto: archiv autorky

 

A co teprve jednohubky! Těm dodá šlehaná niva ten pravý šmrnc. S kuličkou hroznového vína nebo vlašským ořechem jsou naprosto jedinečné. Hodí se na jakoukoli party či oslavu, určitě s nimi zabodujete.

Originální domácí jednohubky s nivou připravíte velmi snadno / foto: archiv autorky

 

Dobrou chuť!

 

 

Ruční šlehač snadno vyšlehá nivu do hladkého nadýchaného krému

 

Vybrat šlehač >>

 

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Obložené vejce: Chutí připomíná klasický domácí chlebíček

Obložené vejce působí jako zdánlivě běžný výrobek studené kuchyně. Koupíte ho sice v každém lahůdkářství, …

Napsat komentář