Kakao a čokoláda. Už se vám sbíhají sliny na tuto oblíbenou pochoutku? Konzumace čokolády je potěšením pro všechny smysly, a proto je velmi často spojována s chvílemi pohody. Řada lidí si ji dopřeje takzvaně za odměnu. Když už ale chcete mlsat, můžete na to jít zdravě. Výchozí surovinou pro výrobu různých kakaových a čokoládových pochoutek jsou kakaové boby, které se rozemelou na jemný prášek. Podstatné ovšem je, zda byly předem upraženy či nikoli. Nepražené kakao si totiž zachovává všechny cenné živiny a jeho nutriční hodnota je natolik vysoká, že je odborníky řazeno mezi superpotraviny a označováno za raw kakao. Kvůli němu nemusíte mít vůbec špatné svědomí. Spíš naopak, vaše tělo získá spoustu zdraví prospěšných látek. A ta jeho chuť! Ta se s klasickým kakaem absolutně nedá srovnat. Raw kakaový prášek v BIO kvalitě je tedy naprosto ideální součástí každého racionálního jídelníčku. Chcete vědět, jak dokáže posílit organismus a kde ho nejlépe koupit?
Obsah článku
Nepražené kakaové boby
Nepražené raw kakao je považováno za jednu z nejkomplexnějších potravin vůbec. Přitom vědci neustále objevují jeho další a další skvělé účinky na lidský organismus. Když ho zařadíte jako pravidelnou součást svého jídelníčku, nejenže si pochutnáte, ale také prospějete svému zdraví. Kakaové boby jsou semena stálezeleného stromu Kakaovníku pravého a dosahují velikosti asi 2 cm. Plody kakaovníku, v nichž jsou semena ukryta, tvoří přibližně 30 cm dlouhá protáhlá bobule, která váží až půl kilogramu.
Po dozrání plodů a jejich sklizni se semena kakaovníku uvolní a následně prochází technologickým postupem, jehož výsledkem je klasické pražené kakao. Tím, že jsou kakaové boby zpracovány za pomoci vysoké teploty, přichází o celou řadu cenných látek. Když ale zůstanou ve své přirozené podobě a rozemelou se na jemný prášek, vznikne nutričně hodnotná potravina – raw kakao.
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom dorůstající výšky 5 – 8 metrů, s tlustým kmenem a plstnatými větvemi. Podle kmene je možno rozeznat stáří stromu. Staré stromy mají kmen bílo-šedý, mladé hnědavý. Původní domovinou kakaovníku je oblast Jižní Ameriky, ale v dnešní době se pěstuje v tropech celého světa. Kakaovník kvete ve dvou hlavních vlnách, ale růžové květy se tvoří v malém množství po celý rok. Tyto květy jsou opylovány různým hmyzem pouze v noci. Z květů se pak tvoří podlouhlé lusky (plody), které mají žlutou, hnědou až červenou barvu. Na povrchu jsou jemně hrbolaté a rozděleny deseti podélnými brázdami. Uvnitř lusků se nachází kulovitá až zploštělá semena – kakaové boby, která se využívají pro výrobu kakaa.
Raw kakao a jeho cenné živiny
Nepražené raw kakao obsahuje široké spektrum vitamínů (vitamíny skupiny B, C, E), minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, díky nimž se řadí do skupiny tzv. superpotravin. Z minerálů je nejvíce zastoupen hořčík, který má v lidském těle na starosti spoustu fyziologických pochodů a je důležitý zejména pro správnou činnost nervové soustavy. Nedostatek hořčíku ve stravě se může projevit zvýšenou únavou, častými bolestmi hlavy, poruchou paměti a srdečního rytmu, depresemi. Optimální hladina hořčíku pomáhá organismu lépe se vyrovnat se stresovou zátěží. Z dalších minerálních látek je třeba zmínit také přítomnost vápníku, chromu, manganu, zinku, draslíku, sodíku.
Přírodní kakaové boby jsou rovněž nejbohatším zdrojem organické síry, kterou lidské tělo potřebuje pro tvorbu proteinů, enzymů a pojivové tkáně.
Podle vědeckých výzkumů jsou kakaové boby vysoce bohaté na antioxidanty. Obsahují přibližně 10 % flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Antioxidanty nacházející se v syrovém raw kakau jsou pro organismus velmi dobře vstřebatelné.
Kakaový prášek v raw kvalitě je výtečným zdrojem železa, které podporuje tvorbu červených krvinek a je důležité pro správné fungování celé oběhové soustavy.
V syrových kakaových bobech se nachází kyselina olejová a jednoduché nenasycené tuky (omega-6 mastné kyseliny), které blahodárně působí na zdraví srdce a způsobují zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu v krvi.
Raw kakao obsahuje různé chemické látky (dopamin, tryptofan, fenyletylamin, arginin, anandamid), které na organismus působí jako antidepresivum, navozují dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti. Všechny tyto látky jsou spolu s hořčíkem a vitamíny skupiny B důležité pro správnou funkci nervové soustavy a podporují činnost mozku.
Přírodní raw kakaový prášek obsahuje celkem zanedbatelné množství kofeinu, avšak větší množství theobrominu (1 – 2 %). Theobromin má příznivý vliv na nervový a kardiovaskulární systém, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy, čímž přispívá k lepšímu průtoku krve a napomáhá snižování krevního tlaku.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota | 1375 kJ / 329 kcal |
---|---|
Tuky | 11,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 6,5 g |
Sacharidy | 20 g |
z toho cukry | 0,5 g |
Bílkoviny | 21,0 g |
Sůl | <0,1 g |
Raw kakao – božský pokrm
Zastánci zdravé výživy radí konzumovat kakao a čokoládu v co nejpřírodnějším stavu, tedy bez různých přísad a pražení. Pokud jste milovníci čokolády a chcete si dokonale vychutnat tento božský pokrm, pak sáhněte po takové, která je vyrobena z nepražených kakaových bobů. Na její lehce hořkou chuť si jistě brzy zvyknete. Ano, je jiná než klasická mléčná čokoláda, na jejíž výrobu se používá pražené kakao s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Taková čokoláda způsobuje nadváhu a u některých lidí může vyvolat alergickou reakci.
Zato tmavá čokoláda vyrobená z nepraženého a jinak přepracovaného kakaa je nejen bohatá na živiny, ale nebudete po ní ani přibírat na váze a nemusíte si ji odpírat kvůli alergii.
Pokud tedy očekáváte, že raw kakao v jakékoli podobě bude chutnat jako mléčná čokoláda, možná, že vás zklamu. Nenechte se ale odradit hned napoprvé. Chce to čas, ale jakmile si vás nepražené kakaové boby získají, už je nikdy nebudete chtít vyměnit za klasické kakao.
Oleksandr Matiko o historii kakaových bobů uvádí: “Blahodárné účinky kakaa poznaly ještě dávno před tím, než se dostalo na evropský kontinent, také civilizace Mayů a Aztéků. Z jeho plodin pražením a rozdrcením získaly prášek, který smíchaly s vodou, kukuřičnou moukou a kořením. Vznikla směs zvaná “chocolatl”, jejíž konzumací byl proslulý Aztécký vládce Montezuma. Jelikož Aztékové věřili, že jim kakaovník seslali sami bohové, pojmenoval švédský botanik Linnaeus později tento strom “Theobroma Cacao” – neboli Pokrm bohů.”
MATIKO OLEKSANDR. Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu.
Jak a kde používat raw kakaový prášek
Raw kakaový prášek bez problému nahradí v kuchyni jakékoli pražené kakao, a proto jej můžete používat do všech sladkých pokrmů. Ideálně se hodí k přípravě různých raw dezertů, na posyp moučníků, do smoothie, ovesné kaše, atd. Použít jej můžete na pečení a vaření, ale tepelnou úpravou ztrácí spoustu cenných živin, takže raději dejte přednost pokrmům studené kuchyně.
Nepražené kakaové boby v podobě raw kakaového prášku výtečně chutnají s dalším sladkým kořením jako je vanilka nebo skořice. Velmi oblíbené je také raw kakao z mléka z kešu oříšků, případně mléka kravského. Každé jídlo s obsahem raw kakaa můžete přisladit podle vlastní chuti třeba medem, javorovým či agávovým sirupem nebo kokosovým cukrem.
Moc dobré je teplé raw kakao z konopného mléka podle tohoto receptu:
Kakaový prášek BIO RAW Allnature
Na trhu naleznete několik výrobců kakaového prášku, jejichž výsledné produkty se navzájem liší nejen cenou, ale i dosaženou kvalitou. Mezi nimi jednoznačně vyniká raw kakaový prášek společnosti Allnature, který je navíc označen známkou BIO. Raw kakaový prášek Allnature je zpracován nejšetrnějším způsobem, což je pro vás záruka zachování všech zdraví prospěšných látek. Koupit ho můžete v obchodech se zdravou výživou, ale pohodlnější bude, když si jej stejně jako já rovnou objednáte na internetu – Kakaový prášek BIO RAW v balení 200 g. Ověřený e-shop vyřizuje objednávky bez sebemenších problémů, a to je i důvod, proč tady nakupuji opakovaně.
Proč kupuji raw kakao Allnature?
Kakao mám ráda od dětství a jelikož dávám přednost potravinám v jejich přírodní podobě, nemůže u mne doma chybět ani raw kakao. Mléčná čokoláda mi nic neříká, na mne je až moc sladká, takže si raději dopřeji čtvereček čokolády vyrobené z nepražených kakaových bobů nebo sklenici teplého kakaa. Kakaový prášek BIO RAW Allnature má nádherné hořkosladké aroma, které v jídle ještě více vynikne. Používám ho jako běžné kakao. Velmi často připravuji různé raw dezerty nebo nepečené moučníky, posypu jím palačinky, lívance, chia puding, tiramisu nebo i obilnou kaši k snídani. Moc dobrý je také mléčný koktejl, teplý i studený, obzvlášť, když do něj přidáte banán, jahody či maliny. Vždycky mi tak trochu zvedne náladu a zažene všechny chmury :-). Hodí se i na pečení, ale tepelnou úpravou už ztrácí některé živiny, takže je lepší pro použití ve studené kuchyni.
Raw kakaový prášek v BIO kvalitě je přínosem pro vaše zdraví.
Výhody:
- superpotravina
- výborná chuť kakaa
- vyrobený z nepražených kakaových bobů
- vysoká nutriční hodnota
- použití jako klasické kakao
Nevýhody:
- specifická jemně hořká chuť
- dostupné jen v některých obchodech