Rukola nepatří jen do salátu. Co s ní můžete ještě vykouzlit?

Rukola už dávno není jen výsadou italské, řecké a francouzské kuchyně, své příznivce si našla také u nás. Její střapaté listy, které se nápadně podobají listům pampelišky, mohou na první pohled u někoho vzbuzovat nedůvěru. Není se však čeho obávat. Jakmile ji ochutnáte, jistě si hned její lehce nahořklou chuť oblíbíte. Mladé lístky rukoly připomínají lehce štiplavou chuť ředkviček a jsou velmi žádanou ozdobou zeleninových salátů. Starší lístky však bývají nahořklé, proto jsou vhodnější pro tepelnou úpravu. Můžete je podusit a servírovat třeba jako špenát. Pokud se rozhodnete zařadit rukolu pravidelně do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Konzumací rukoly snížíte únavu, posílíte celkovou obranyschopnost organismu, dodáte tělu vitamíny. Tato listová zelenina pomáhá detoxikovat tělo od škodlivých látek a působí jako taková malá čistička krve. Cenné látky v ní obsažené výrazně podporují chuť k jídlu a stejně jako jiná brukvovitá zelenina se podílí na ochraně těla před rakovinou. Na trhu je k dostání celoročně, avšak své uplatnění v kuchyni nalézá zejména v zimním období. Je vítaným zpestřením nejen zeleninových salátů či těstovin, ale i masových jídel.

rukola

Proč si do salátu přidat právě rukolu?

Rukola je mezi jinou listovou zeleninou výjimečná právě tím, že obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, a proto je vhodná při redukční dietě. Ve 100 g rukoly se nachází 136 % doporučené denní dávky vitamínu K, 47 % denní dávky vitamínu A (ve formě betakarotenu, luteinu a zeaxantinu) a 24 % denní dávky kyseliny listové. Jestliže se vám zdá chuť rukoly příliš výrazná a peprná, bylo by škoda jen kvůli tomu ji zatracovat. Zkuste smíchat listy s jiným hlávkovým salátem v poměru 1:3 a přelít jednoduchou zálivkou z kefíru, pažitky a špetky soli.

Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné listové zeleniny. Zvyšuje chuť k jídlu, a proto nalézá své uplatnění při anorexii a nechutenství.

Rukola v kuchyni

Rukola je běžnou součástí jídel jižních přímořských zemí, jelikož si skvěle rozumí s rajčaty, česnekem a bazalkou. Kromě tradičních zeleninových salátů dokáže zpestřit saláty z přirozeně sladkého ovoce, například pomerančů, ananasu nebo hrušek. Posekanými lístky můžete rovnou posypat obložený chléb, rizoto nebo těstoviny, hodí se i na pizzu. Jako teplou přílohu lze rukolu servírovat k masu či rybě, lístky pouze orestujete na olivovém oleji spolu s plátky česneku. Dokonce z ní můžete připravit i chutnou polévku, případně ji použít do polévky z pórku nebo brokolice a nebo do smetanových omáček. Na špagety, gnocchi a třeba i brambory vyzkoušejte rukolové pesto. Je to zase něco jiného než obvyklé pesto z bazalky. Šťouchané brambory smíchané s hrstí nasekané rukoly jsou výtečnou přílohou k pečenému masu.

Zdroj: KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

Pesto z rukoly

Nejoblíbenější omáčkou na těstoviny je pesto, které je ve své jednoduchosti tak dokonalé, že je oblíbené po celém světě. Nejznámější je samozřejmě pesto bazalkové, dá se ale vyrobit z jakékoli bylinky, a tak ani rukola není výjimkou. Poskytne vám opět zcela jiný chuťový zážitek. Vyzkoušejte, a uvidíte sami, že těstovinám s rukolovým pestem neodoláte.

Potřebujete:

  • 500 g rukoly
  • 40 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Všechny suroviny vložte do mixéru a krátce rozmixujte na hrubou pastu. Pesto nemá být tekuté, dávky jsou orientační, proto případně přidejte více oříšků a nebo parmazánu. Uvařte své oblíbené těstoviny a jednoduše promíchejte s pestem.

Polévka z rukoly

Polévka zasytí, doplní tekutiny a zejména v chladných dnech je ideálním pokrmem na zahřátí. Velmi výživnou polévku z rukoly můžete podávat s čerstvým celozrnným pečivem i jako hlavní jídlo.

Potřebujete:

  • 50 g rukoly
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g pikantních klobásek chorizo
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • lžíce olivového oleje

Postup:

Rukolu nasekejte na kousky a chorizo rozkrájejte na kostičky. V hrnci udělejte světlou jíšku, pomalu přilévejte  vývar a míchejte. Přidejte rukolu a krátce ji povařte. Mezitím na pánvi na trošce oleje opečte kostičky choriza. Polévku rozmixujte ponorným mixérem a můžete podávat. Rozlejte ji do talířů a na povrchu posypte chorizem.

Rukolu najdete téměř v každém obchodě, prodává se v malých plastových vaničkách a dováží se k nám z Itálie a Německa. Pokud ji ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Dhal z červené čočky uvaříte rychle v jednom hrnci

Tradiční indický dhal patří k velmi oblíbeným pokrmům. Indická kuchyně zaujme svým typickým aromatickým kořením, …

Napsat komentář