Rukola dušená jako špenát? Proč ne! Má totiž neopakovatelnou chuť

Rukola je přímo skvělá listová zelenina. Její pikantně jemná chuť osvěží vaše smysly a nutričně hodnotné složení ocení celé tělo. Čerstvé listy rukoly fantasticky doplní zeleninové saláty, hodí se do těstovin i na pizzu. Přidat je můžete do obložených baget, pomazánek či dipů místo ředkviček. To ale není všechno. Rukola nachází své uplatnění také v teplé kuchyni. Dušená jako špenát je vynikající alternativou tohoto tradičního pokrmu. Restovaná na pánvi se stává lahodnou přílohou k pečenému masu či součástí různých zapékaných jídel. Dušenou rukolu lze použít při přípravě různých pokrmů. Co dobrého z ní vykouzlit? 

Dušená rukola má více lahodnější chuť / fotokoláž: pixabay.com, depositphotos.com

 

Dušená rukola ztrácí svou hořkost

Rukola je naprosto výtečná salátová zelenina. Její podlouhlé listy pouhým pohledem připomínají pampelišku, a tak vzbuzují v některých lidech velký respekt. Svou specifickou štiplavou chutí se přibližuje k nám známé ředkvičce, kterou doplňuje jemný nádech hořkosti. Někdo v ní cítí náznak hořčice, řeřichy či křenu. Kvůli této jedinečné chuťové kompozici ji právě všichni nemusí. To jde ale úplně jednoduše změnit. Dušená rukola totiž chutná úplně jinak.

Mladé čerstvé lístky rukoly se většinou konzumují syrové a dávají do směsí různých druhů listové zeleniny, aby se vzájemně lépe doplnily. Starší rukola bývá trochu nahořklá, ale když ji tepelně upravíte a krátce podusíte, hořké silice v listech se rázem uvolní a výsledná chuť je mnohem jemnější. Dušená rukola je tedy naprosto skvělá volba.

Martina Habrcetlová říká: “Může se přidávat nasekaná do pomazánek, na chléb s máslem, do těstovinových pokrmů, k masům. Používá se k ochucení cuket, brambor, fazolí a omelet.”

HABRCETLOVÁ, MARTINA. Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka

HABRCETLOVÁ, Martina. Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka [online]. Brno, 2016 [cit. 2022-07-07]. Dostupné z: https://theses.cz/id/3hsdyd/. Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta. Vedoucí práce Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.
Rukolové lístky připomínají listy pampelišky / foto: depositphotos.com

 

Rukola na talíři prospívá zdraví

Rukola není jen tak ledajaká zelenina. Obsahuje plno vitamínů (A, C, K, E, skupiny B), minerálů (železo, hořčík, zinek, vápník, draslík, fosfor), tělu dodá důležitou vlákninu, bílkoviny a spoustu dalších cenných živin. Má velmi málo kalorií, proto je vhodnou součástí jídelníčku při redukci hmotnosti.

Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné druhy listové zeleniny.

Obsažené výživné látky přispívají k odstranění škodlivin z těla pryč. Podporují funkci jater a podílí se tak na pročištění krve. Posilují přirozenou obranyschopnost organismus, dodávají energii a v neposlední řadě také zvyšují chuť k jídlu. Když si dáte před hlavním jídlem salát s rukolou, možná se vám cesta k dezertu o nějaký chod prodlouží. 

Podívejte se, jak se pěstuje rukola:

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Rukolu upravte jako špenát

Pokud vám připadá syrová rukola příliš výrazná, zkuste ji trochu povařit. V teplé kuchyni s ní můžete nakládat úplně stejně jako se špenátem. V italských pokrmech si fantasticky rozumí v kombinaci s rajčaty, česnekem a olivovým olejem. Krátce dušená či restovaná na pánvi se přidává do těstovin, připravíte s ní vynikající lasagne, nebo gnocchi. A co teprve polévka z rukoly či lahodná omáčka se smetanou. Ani kuchaři v Řecku a Francii nejsou s nápady u konce. Rukola je oblíbenou součástí celé řady středomořských receptů.

Dušenou rukolu lze přidat do rizota, šťouchaných brambor, krémové polévky či jen tak na talíři zasypat sýrem

Určitě nic nepokazíte tím, když rukolu připravíte jako klasický špenát. Při dušení rukoly dávejte pozor na to, abyste ji nevařili déle jak 10 minut, zbytečně by tak ztratila cenné živiny. Svěžím lístkům rukoly tato doba stačí. Chcete-li docílit dokonalé hladké konzistence špenátu, použijte raději tyčový mixér.

RECEPT: Rukolový špenát

Suroviny:

  • 300 g čerstvé rukoly
  • 1 střední cibule
  • 5 menších stroužků česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml sladké smetany 
  • zeleninový vývar
  • pepř, sůl

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Zasypeme moukou a uděláme hnědou jíšku. Zalijeme vývarem a necháme vařit asi 10 minut
  2. Rukolu opláchneme vodou, nasekáme a vhodíme do připraveného základu. Přidáme česnek, koření a lehce vaříme 5 – 10 minut.
  3. Hrnec odstavíme z ohně a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Nakonec zjemníme smetanou, prohřejeme a můžeme podávat. 

Rukolový špenát je výborný s bramborem a vejcem, nebo hovězím masem

 

 

Tyčový mixér pro dokonale hladký rukolový špenát. A nejen ten

 

Vybrat mixér >>

 

 

 

Další zajímavou variantu oblíbeného špenátu získáte, když smícháte půl na půl listy rukoly a baby špenátu a podusíte společně. 

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

5 tipů, jak se vyhnout poškození pleti a udržet ji déle mladistvou

Existuje celá řada faktorů, vnitřních i vnějších, které mohou vést k poškození pleti. S našimi …

Napsat komentář