Podle štítku: lepek

Lepek je směs dvou přírodních bílkovin – gliadinu a gluteninu, které jsou i se škrobem obsahem živného pletiva semen různých obilovin. Velkým zdrojem lepku jsou především pšenice, žito a ječmen, ale samozřejmě i řada dalších příbuzných obilovin. Lepek je bílkovina obilniny, která je běžně štěpena a zpracována při trávení. Osoby citlivé na lepek, ho ale štěpit nedokážou a v těle jim pak vyvolává zánětlivou reakci – jedná se o alergii na lepek – celiakii.

Bezlepková strava jako recept na hubnutí

Bezlepkový jídelníček je především pro lidi trpící nesnášenlivostí lepku neboli celiakií jedinou možností, jak se zbavit vleklých a nepříjemných zdravotních obtíží. Ovšem v posledních letech zažívá bezlepková strava obrovskou popularitu i mezi zdravými lidmi, kteří ji začali vyhledávat jako účinný …

Přečíst více »