Nepřehlédněte
Domů / Hubnutí / Jablečný ocet jako lék na hubnutí?

Jablečný ocet jako lék na hubnutí?

Jablečný ocet je zdravý. To říkaly už naše babičky a přesně podle receptu si jej připravovaly sami doma už před mnoha lety. Víte ale o tom, že jeho pozitivní účinky lze efektivně využít i při hubnutí? Samozřejmě, že se nejedná o žádný všelék, který vám pomůže ze dne na den zázračně zhubnout. Jablečný ocet musíte brát jako podpůrný prostředek a zařadit ho do redukčního režimu zahrnujícího každodenní pohyb a zdravou stravu. Jeho pravidelnou konzumací povzbudíte látkovou výměnu organismu a spalování nežádoucích tukových zásob proběhne rychleji. Jablečný ocet se perfektně hodí do salátu, kam jeho chuť doslova zapadne. A nebo jej můžete rozmíchat ve sklenici vody a vypít. Ovšem ne každý má rád jeho typickou vůni a příchuť. I pro tyto případy existuje řešení, koupíte ho třeba v lékárně ve formě pastilek. Jablečný ocet je ideálním čistě přírodním prostředkem, jak zhubnout tuk nejen na břiše, ale současně využít i jeho další benefity na zdraví.

Jablečný ocet má prokazatelné účinky na hubnutí / zdroj: pixabay.com
Jablečný ocet má prokazatelné účinky na hubnutí / foto: pixabay.com

 

Spalování tuku s jablečným octem

Jablečný ocet není žádnou novinkou, ani ničím neznámým. Prokazatelný vliv jablečného octu na hubnutí potvrdili i různé vědecké studie. Princip jeho fungování je vlastně velmi jednoduchý. Velkou překážkou pro snižování tělesné hmotnosti je zpomalený metabolismus a organismus zanesený škodlivými látkami, které brání správné funkci jednotlivých vnitřních orgánů. Jablečný ocet umí tuto příčinu odstranit. Kyselina octová dokáže povzbudit metabolismus v těle a tím pádem podpořit rychlejší spalování tuků. Přispívá k lepšímu trávení a detoxikuje tělo od toxinů. Navozuje pocit sytosti, takže se nebudete neustále zabývat myšlenkami na jídlo. Podle některých vědců zařazením jablečného octu do jídelníčku snížíte množství uloženého tuku až o 10 %!

Jablečný ocet spolu s olivovým olejem je výbornou kombinací k dochucení salátu / zdroj: pixabay.com
Jablečný ocet spolu s olivovým olejem je výbornou kombinací k dochucení salátu / foto: pixabay.com

 

Jak už bylo řečeno, jablečný ocet jen tak sám o sobě hubnutí prostě nezařídí. K postupnému ubývání tělesného tuku dochází jedině v kombinaci se zdravou výživou a správným životním stylem. Ani přechod na racionální jídelníček nelze nijak uspěchat. Proto je dobré si na počátku každého hubnutí alespoň krátkodobě pomoci nějakou redukční dietou. Velmi rychlých efektivních výsledků docílíte například s proteinovou dietou KetoMIX, která vám pomůže postupně přejít na zdravý způsob stravování. Přitom první úbytky hmotnosti zaznamenáte již za několik dní, kdy můžete v pase naměřit o několik centimetrů méně. KetoMIX totiž neobsahuje lepek a snaží se omezit sacharidy v jídelníčku. Ty právě způsobují ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Avšak hubnutí se projeví i na ostatních problémových partiích, jen tomu musíte dát čas. Když navíc jednotlivé pokrmy v jídelníčku dochutíte jablečným octem a nebo se jej přidáte do sklenice vlažné vody v rámci pitného režimu, vaše snažení rychleji přinese kýžený efekt.

TIP: V eshopu KetoMIX si můžete vybrat různá jídla: ranní kaše, koktejly, polévky, omelety. Nespočet sladkých i slaných chuťových variant vám umožní si pokaždé během chvilky připravit úplně jiný pokrm.

Co je vlastně jablečný ocet?

Jablečný ocet se vyrábí ze šťávy drcených jablek. Nejprve se vyrobí jablečné víno, do něhož se přidá cukr a kvasnice. Poté probíhá proces fermentace, kdy se cukry změní na kyselinu octovou, jenž dodává octu výraznou kyselou chuť. Ta je natolik aromatická, že někomu připomíná “zkažený jablečný mošt”. To je také jeden z důvodů, proč někteří lidé jablečný ocet v jídle odmítají.

Chcete-li využít veškeré příznivé účinky jablečného octu nejen na hubnutí, ale i na zdraví, sáhněte vždy po zcela přírodním jablečném octu v bio kvalitě. Jen tak máte jistotu, že veškeré důležité látky v něm obsažené zůstaly zachovány. Jedná se hlavně o vitamíny, minerály a stopové prvky: vitamíny skupiny B, vitamín C, niacin, fotin, draslík, fosfor, železo, vápník, fluor, křemík, jablečný pektin a přírodní enzymy. Kyselina octová je zastoupena 5 %.

Hubneme s jablečným octem

Na výběru konkrétního jablečného octu si dejte opravdu záležet. Mezi výrobci jednotlivých značek jsou totiž značné rozdíly a to dokonce i v chuti. Proto zkoušejte a ochutnávejte, než narazíte na ten pravý, který vám bude vyhovovat. V každém případě ale zvolte přírodní, nefiltrovaný jablečný ocet v bio kvalitě. Na pohled sice není krásně čirý, ale zato tmavý, kalný a hustý. Jeho účinnost je však podstatně vyšší, jelikož obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek.

Jablečný ocet lze v redukčním režimu užívat dvěma způsoby:

  1. Každé ráno nalačno vypijte sklenici vlažné vody v níž rozmícháte jednu polévkovou lžíci jablečného octa. Pokud teplou vodu nesnesete, můžete i studenou. Tento osvěžující nápoj lze případně osladit medem. Tím zároveň zmírníte pocity hladu, takže se nasnídejte až za půl hodiny.
  2. Jednu kávovou lžičku jablečného octa rozmíchejte ve sklenici obyčejné neperlivé vody a užívejte 2 – 3x denně, vždy mezi jídly.

Kromě této kúry na hubnutí lze jablečný ocet používat jako dochucovadlo při přípravě různých pokrmů. Skvěle se hodí do zeleninového salátu, omáček, k drůbeži či zvěřině, sýrům nebo do marinád. V racionálním jídelníčku své uplatnění vždycky najde.

Aby hubnutí na bázi jablečného octa skutečně fungovalo, musíte ale omezit kalorický příjem, zejména nezdravé tuky a jednoduché sacharidy. Nezapomeňte, že velmi významnou roli hrají také bílkoviny (proteiny).

Koupit dietu KetoMIX

A co když vám jablečný ocet nesedí?

Některým lidem jablečný ocet prostě nevoní a s jeho konzumací mají značný problém. Už jen při představě pití vody s octem se jim dělá zle. V takovém případě sáhněte po tobolkách a zajděte si pro ně do lékárny. Zde pořídíte lisované tabletky přímo s obsahem jablečného octa. Vaše tělo pocítí jeho blahodárné účinky a přitom se zbavíte oné specifické nepříjemné chuti. Užívání pastilek je možné také kombinovat s pitím octového nápoje, pokud se rozhodnete pro jeho konzumaci 3x denně.

Jablečný ocet je sice účinným pomocníkem při hubnutí a zlepšování celkového zdraví, ale při dlouhodobém užívání dávejte pozor. V neředěném stavu je jablečný ocet kyselina, která může poleptat sliznici žaludku a zničit zubní sklovinu.

Jestliže chcete začít využívat blahodárné účinky jablečného octa a současně berete nějaké léky, poraďte se nejprve se svým lékařem. Dlouhodobé pití octové vody ve zvýšené míře může někdy vést až k překyselení organismu. Přestože je jablečný ocet řadou lidí téměř vždy dobře snášen, není vhodný pro osoby s častými žaludečními problémy, žaludečními vředy nebo pálením žáhy. Nelze vyloučit ani případnou alergickou reakci.  

Vyrobte si jablečný ocet sami doma

Výroba jablečného octu není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý. Navíc, když si ho vyrobíte sami doma, určitě bude lepší než ten z obchodu. A ještě máte jistotu, že neobsahuje žádné konzervační látky, aromata ani barviva. Nepotřebujete nic víc, než kvalitní zralá jablka. Nejlépe v bio kvalitě, jejichž slupka nebyla nikdy chemicky ošetřena. Zapomeňte ale na padavčata a jiné nahnilé kousky, v octě přeci nechcete mít plísně, ale jen kvasinky.

K výrobě jablečného octa použijte zralá jablka v bio kvalitě / zdroj: pixabay.com
K výrobě jablečného octa použijte zralá jablka v bio kvalitě / foto: pixabay.com

 

Postup výroby domácího jablečného octa:

  1. Vezměte šest velkých jablek a odstraňte z nich stopku a tzv. bubáka. Jablka opláchněte pod proudem vody a se slupkou i jadřincem nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Z důvodu rychlejšího procesu kvašení přidejte kvasnice. Ve dvou litrech vody rozmíchejte lžičku sušeného nebo čtvrtku čerstvého droždí a nechte několik minut odstát. Poté do tohoto kvasnicového základu dejte nastrouhaná jablka a nádobu přikryjte utěrkou, aby dovnitř nelétaly mušky. Následně ji uložte na teplé místo a nechte jeden až dva týdny v klidu odpočívat. Alespoň jednou denně, ale lépe častěji je však třeba plastovou lžičkou směs promíchat. Tím se podpoří kvasný proces.
  3. Asi po týdnu přecedíte obsah sklenice přes tenké plátno. Výsledkem by měla být kalná tekutina, v níž neplavou žádné kousky. Tuto tekutinu můžete ochutnat. Pokud jste spěchali a vydrželi čekat jen týden, bude mít tekutina tendenci stále bublat, což je znamení, že ocet potřebuje ještě dozrát. V chuti bude převažovat štiplavost kvasného procesu. Naspodu se také usadí kal, kterého se můžete zbavit opětovným přecezením.
  4. Scezenou tekutinu přelijte do láhve a znovu uložte na týden až měsíc na teplé místo. Láhev ale nezadělávejte víčkem, jen lehce překryjte utěrkou.
  5. Po této době je ocet hotový. Poznáte ho podle tmavší žlutohnědé barvy a případné drobné zakalení není na závadu. Můžete ho přelít do menších lahví, zavíčkovat a uchovávat v lednici, kde vydrží neomezeně. Postupem času bude jen sílit a jeho chuť bude nabývat na kyselosti.

Samotné zařazení jablečného octa do jídelníčku váš problém s nadváhou nevyřeší. Pokud se nebudete současně stravovat dle zásad zdravé výživy a fyzickou aktivitu nezařadíte na program dne, ani jablečný ocet vám nepomůže. V opačném případě se však může stát jablečný ocet skvělým pomocníkem, se kterým spalování tuků půjde mnohem rychleji.

Jablečný ocet lze také využít při domácí léčbě i prevenci mnoha nepříjemných onemocnění a zdravotních problémů.

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Římský kmín podle vědeckých studií pomáhá hubnout / foto: pixabay.com

Hubnutí s kmínem: Přírodní cesta k redukci váhy

Kmín – naprosto obyčejné koření, které najdete v každé české kuchyni. Ale pozor! Nezaměňujte klasický …

Napsat komentář