Podle štítku: lepek

Lepek je směs dvou přírodních bílkovin – gliadinu a gluteninu, které jsou i se škrobem obsahem živného pletiva semen různých obilovin. Velkým zdrojem lepku jsou především pšenice, žito a ječmen, ale samozřejmě i řada dalších příbuzných obilovin. Lepek je bílkovina obilniny, která je běžně štěpena a zpracována při trávení. Osoby citlivé na lepek, ho ale štěpit nedokážou a v těle jim pak vyvolává zánětlivou reakci – jedná se o alergii na lepek – celiakii.

Matchaga: Recenze elixíru z čaje matcha a houby chaga

Sama příroda nabízí kolikrát neskutečné poklady, které jsou pro člověka obrovským zdrojem životní energie. Velké množství bioaktivních látek posílí celkové zdraví a zvýší odolnost organismu proti různým nepříznivým vlivům okolního prostředí. Proto je potřeba každý den udržovat vlastní tělo v …

Přečíst více »