Podle štítku: přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo vzniká pomalým přepouštěním klasického másla. Přepouštění se provádí rozehříváním tuku v nádobě – ideálně ve vroucí vodní lázni. Během tohoto postupu se z másla oddělí voda a zůstává pouze čirý tuk (žlutý). Takto vzniklé přepuštěné máslo má vyšší teplotní bod přepalování než běžné máslo, a proto se hodí ke smažení a pečení. Také jeho trvanlivost je mnohem delší, může vydržet i několik měsíců. Přepuštěné máslo má lehce nasládlou oříškovou vůni.

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …

Přečíst více »