Nepřehlédněte
Domů / Recepty / Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách není žádnou neznámou. Přepuštěné máslo běžně používala řada generací před námi a najdete ho v mnoha kuchyňských receptech. V čem spočívá jeho kouzlo? Je to totiž nejlepší tuk na smažení, který se vám jen tak nepřepálí. A navíc hodně zdravý. Ghí obsahuje spoustu cenných vitamínů, minerálů, antioxidantů a mimo jiné i důležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Je přirozeně bezlepkové, postrádá laktózu i kasein, tudíž je vhodné i pro osoby, které se kvůli intoleranci laktózy vyhýbají mléčným výrobkům. Velkou předností ghí je také to, že vydrží mnohem déle než kostka másla a můžete jej skladovat při pokojové teplotě. Přepuštěné máslo koupíte v prodejnách zdravé výživy, ale pokud dodržíte správný postup, snadno si ho vyrobíte sami doma. Zajímá vás, jak na to?

Přepuštěné máslo vyžaduje pozvolné zahřívání / foto: pixabay.com

 

Proč přepouštět doma máslo?

To máte tak. Mezi klasickým a přepuštěným máslem je obrovský rozdíl. Možná se vám zdá, že to je úplně stejné, ale není. Kostka másla, co kupujete v obchodě, není stoprocentní tuk. Když se podíváte na obal, jednoduše zjistíte, že kromě dalších příměsí obsahuje 15 % vody. Abyste získali jen čistý máselný tuk, musí tohle všechno pryč. Jak toho docílit? Tím, že máslo pomalu zahřejete na vysokou teplotu a určitou dobu povaříte. Takovým procesem úplně změníte jeho vlastnosti, ovšem k lepšímu. Výsledkem bude přepuštěné máslo, které patří do každého zdravého jídelníčku.

Vlastnosti přepuštěného másla ghí (ghee):

  • Vysoký bod přepalování – během výrobního procesu ghí se z másla odpařuje voda a současně dojde k odstranění mléčné bílkoviny, takže zůstane jen čistý máselný tuk, jehož bod přepalování je až 250°C (máslo se začne přepalovat už při 150°C). Proto je ghí ideální tuk na smažení.
  • Dlouhá trvanlivost – přepuštěné máslo se jen tak nezkazí a bez problému vydrží několik měsíců i let. Nemusí být přímo v lednici, jen v teple je jeho konzistence tekutější, ale to není na závadu.  
  • Neobsahuje laktózu ani lepek
  • Má lepší skladbu mastných kyselin, je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty
  • Považuje se za nejlepší tuk na vaření a smažení
  • Jídlo získá vynikající máslovou chuť

Jak ghí prospívá zdraví:

  • podporuje metabolismus
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá při trávení
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje ledviny
  • příznivě působí na činnost nervové soustavy a mozku
  • zlepšuje paměť
  • má regenerační účinky na pokožku
K výrobě domácího ghíčka použijte kvalitní kostku másla / foto: pixabay.com

 

Recept na domácí ghíčko

Výroba domácího ghíčka není nijak náročná, ale vyžaduje velkou trpělivost. Pokud budete spěchat, máslo jednoduše připálíte a nic z toho nebude. Příprava ghí má svůj čas, máslo musíte pomalu rozehřát, počkat až dosáhne bodu varu, nechat chvíli volně probublávat a včas odstavit z plotny. Celý proces zabere asi 30 – 40 minut, podle toho, jak moc rozehřejete plotýnku a jaké máte množství másla. Po celou dobu jej ale musíte hlídat.

Množství másla k přepouštění není dané a záleží jen na vás, zda si výrobu vyzkoušíte nejprve jen s jednou kostkou nebo se rovnou pustíte do velkovýroby. Já běžně připravuji ghí ze dvou kostek másla, tedy 500 g. Vzhledem k tomu, že dlouho vydrží, je to praktičtější.

Co budete potřebovat:

K výrobě domácího ghíčka si připravte pouze kvalitní kostku másla, hrnec se silným dnem, sítko, kousek plátýnka nebo kuchyňskou papírovou utěrku (dobře poslouží i filtr na překapávanou kávu) a nějakou vhodnou nádobu, do které hotové ghíčko přecedíte. Já používám větší sklenici s víčkem.

Postup:

Máslo rozkrájejte na menší kousky, vložte do hrnce se silným dnem a na středním plameni nechte rozehřát. Nikdy nezakrývejte pokličkou. Máslo se začne pomalu rozpouštět, což zabere asi 8 – 10 minut. Jakmile dosáhne bodu varu, stáhněte plamen na nejnižší stupeň a nechte volně probublávat. Po celou dobu udržujte teplotu asi 80°C.

Na hladině se začne srážet bílkovina v podobě pěny, kterou lžící sbírejte do misky. Pod pěnou zůstává vrstva tekutého máselného tuku a na dně se tvoří usazenina z mléčné bílkoviny. A právě ta je pro vás signál, že je ghí hotové: ucítíte lehkou oříškovou vůni a přes průzračný nazlátlý tuk spatříte nahnědlou usazenou bílkovinu. V ten okamžik vypněte plamen a nechte máslo chvíli vychladnout.

Nachystejte si sklenici se sítem, do kterého vložíte plátýnko nebo kuchyňskou utěrku. Poté máslo přeceďte, sklenici uzavřete víkem a uskladněte.

Odebranou pěnu můžete také využít třeba při výrobě bramborové kaše, do těstovin, polévek, omáček nebo buchet na pečení.

Pro lepší názornost se ještě podívejte na video:

 

Ghí dodá každému jídlu mnohem lepší chuť, která je podtržena jemnými máslovými tóny. Takový řízek usmažený na ghíčku je prostě dokonalý gastronomický zážitek. Ale to už si musíte zkusit sami.

Pokud se chcete o ghíčku dozvědět ještě více, přečtěte si moji recenzi na přepuštěné máslo ghí

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Recept na kakaový Banana bread: Dopřejte si kokosovo-banánový chlebíček bez mouky, cukru a vajec

Konečně nadešel ten správný čas na Banana bread. Na jeho přípravu se chystám už poměrně …

Napsat komentář