Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách není žádnou neznámou. Přepuštěné máslo běžně používala řada generací před námi a najdete ho v mnoha kuchyňských receptech. V čem spočívá jeho kouzlo? Je to totiž nejlepší tuk na smažení, který se vám jen tak nepřepálí. A navíc hodně zdravý. Ghí obsahuje spoustu cenných vitamínů, minerálů, antioxidantů a mimo jiné i důležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Je přirozeně bezlepkové, postrádá laktózu i kasein, tudíž je vhodné i pro osoby, které se kvůli intoleranci laktózy vyhýbají mléčným výrobkům. Velkou předností ghí je také to, že vydrží mnohem déle než kostka másla a můžete jej skladovat při pokojové teplotě. Přepuštěné máslo koupíte v prodejnách zdravé výživy, ale pokud dodržíte správný postup, snadno si ho vyrobíte sami doma. Zajímá vás, jak na to?

Domácí ghí má nádherně zlatavou barvu / foto: archiv autorky

 

Proč přepouštět doma máslo?

To máte tak. Mezi klasickým a přepuštěným máslem je obrovský rozdíl. Možná se vám zdá, že to je úplně stejné, ale není. Kostka másla, co kupujete v obchodě, není stoprocentní tuk. Když se podíváte na obal, jednoduše zjistíte, že kromě dalších příměsí obsahuje 15 % vody. Abyste získali jen čistý máselný tuk, musí tohle všechno pryč. Jak toho docílit? Tím, že máslo pomalu zahřejete na vysokou teplotu a určitou dobu povaříte. Takovým procesem úplně změníte jeho vlastnosti, ovšem k lepšímu. Výsledkem bude přepuštěné máslo, které patří do každého zdravého jídelníčku.

Vlastnosti přepuštěného másla ghí (ghee):

  • Vysoký bod přepalování – během výrobního procesu ghí se z másla odpařuje voda a současně dojde k odstranění mléčné bílkoviny, takže zůstane jen čistý máselný tuk, jehož bod přepalování je až 250°C (máslo se začne přepalovat už při 150°C). Proto je ghí ideální tuk na smažení.
  • Dlouhá trvanlivost – přepuštěné máslo se jen tak nezkazí a bez problému vydrží několik měsíců i let. Nemusí být přímo v lednici, jen v teple je jeho konzistence tekutější, ale to není na závadu.  
  • Neobsahuje laktózu ani lepek
  • Má lepší skladbu mastných kyselin, je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty
  • Považuje se za nejlepší tuk na vaření a smažení
  • Jídlo získá vynikající máslovou chuť

Jak ghí prospívá zdraví:

  • podporuje metabolismus
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá při trávení
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje ledviny
  • příznivě působí na činnost nervové soustavy a mozku
  • zlepšuje paměť
  • má regenerační účinky na pokožku
K výrobě domácího ghíčka použijte kvalitní kostku másla / foto: archiv autorky

 

Recept na domácí ghíčko

Výroba domácího ghíčka není nijak náročná, ale vyžaduje velkou trpělivost. Pokud budete spěchat, máslo jednoduše připálíte a nic z toho nebude. Příprava ghí má svůj čas, máslo musíte pomalu rozehřát, počkat až dosáhne bodu varu, nechat chvíli volně probublávat a včas odstavit z plotny. Celý proces zabere asi 30 – 40 minut, podle toho, jak moc rozehřejete plotýnku a jaké máte množství másla. Po celou dobu jej ale musíte hlídat.

Množství másla k přepouštění není dané a záleží jen na vás, zda si výrobu vyzkoušíte nejprve jen s jednou kostkou nebo se rovnou pustíte do velkovýroby. Já běžně připravuji ghí ze dvou kostek másla, tedy 500 g. Vzhledem k tomu, že dlouho vydrží, je to praktičtější.

Co budete potřebovat:

K výrobě domácího ghíčka si připravte pouze kvalitní kostku másla, hrnec se silným dnem, sítko, kousek plátýnka nebo kuchyňskou papírovou utěrku (dobře poslouží i filtr na překapávanou kávu) a nějakou vhodnou nádobu, do které hotové ghíčko přecedíte. Já používám větší sklenici s víčkem.

12dílná sada nádobí Destiny / foto: 4home.cz

TIP: 12dílná sada nerezového nádobí Destiny má speciální zesílené sendvičové dno, které zajišťuje rovnoměrný ohřev a brání připalování pokrmu. Hrnec vhodné velikosti je pro přípravu domácího ghee naprosto ideální. A nejen to.

Nádobí lze použít pro všechny typy tepelných zdrojů včetně indukce a při pečení v troubě do 240°C. Sadu hrnců lze mýt v myčce na nádobí, tudíž je skvělou volbou pro běžné domácí vaření.

Vstupte do e-shopu >>

 

Postup:

Máslo rozkrájejte na menší kousky, vložte do hrnce se silným dnem a na středním plameni nechte rozehřát. Nikdy nezakrývejte pokličkou. Máslo se začne pomalu rozpouštět, což zabere asi 8 – 10 minut. Jakmile dosáhne bodu varu, stáhněte plamen na nejnižší stupeň a nechte volně probublávat. Po celou dobu udržujte teplotu asi 80°C.

Na hladině se začne srážet bílkovina v podobě pěny, kterou lžící sbírejte do misky. Pod pěnou zůstává vrstva tekutého máselného tuku a na dně se tvoří usazenina z mléčné bílkoviny. A právě ta je pro vás signál, že je ghí hotové: ucítíte lehkou oříškovou vůni a přes průzračný nazlátlý tuk spatříte nahnědlou usazenou bílkovinu. V ten okamžik vypněte plamen a nechte máslo chvíli vychladnout.

Nachystejte si sklenici se sítem, do kterého vložíte plátýnko nebo kuchyňskou utěrku. Poté máslo přeceďte, sklenici uzavřete víkem a uskladněte.

Odebranou pěnu můžete také využít třeba při výrobě bramborové kaše, do těstovin, polévek, omáček nebo buchet na pečení.

Pro lepší názornost se ještě podívejte na video:

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Ghí dodá každému jídlu mnohem lepší chuť, která je podtržena jemnými máslovými tóny. Takový řízek usmažený na ghíčku je prostě dokonalý gastronomický zážitek. Ale to už si musíte zkusit sami.

Pokud se chcete o ghíčku dozvědět ještě více, přečtěte si moji recenzi na přepuštěné máslo ghí

 

Ghí se výborně hodí na smažení, restování a opékání. Použít ho můžete všude tam, kam byste dali normální máslo. Ghí má bod přepalování 250°C, zatímco máslo se přepaluje už při 150°C. Ghí můžete použít na smažení řízků, restování zeleniny, na jíšku, jako základ na polévku nebo omáčku. Omastit jím lze i hotový pokrm - brambory, knedlíky, nákypy, kaše a podobně.

Pro výrobu domácího ghí není množství másla nijak dané. Ghí můžete klidně vyrobit z jedné kostky másla (250 g), ale z praktických důvodů je lepší použít rovnou másla dvě, nebo více.

Jakmile se máslo v hrnci rozpustí a dosáhne bodu varu, nechte ho velmi pomalu probublávat. Máslo táhněte tak dlouho, dokud nedocílíte krásné zlatavé barvy a neucítíte jemnou oříškovou vůni. Tento proces trvá přibližně 30 - 45 minut v závislosti na množství másla a zvolené teplotě.

Pokud nechcete stát u plotny a hlídat máslo, aby se nepřipálilo, dejte ho do pomalého hrnce. Kostky másla vložte do hrnce a nastavte II. stupeň na 4 hodiny. Hrnec nechte bez poklice otevřený a až se začne srážet bílá pěna, odebírejte ji postupně do misky.

Ghí vydrží mnohem déle než klasická kostka másla. Nemusí být přímo v lednici, můžete ho skladovat při pokojové teplotě, jen je jeho konzistence tekutější. Bez problému tak vydrží několik měsíců.

Ghí má celou řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Podporuje dobré trávení, zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu, posiluje nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Obsažená kyselina máselná chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat optimální hladinu inzulinu. Ghí udržuje zásadité prostředí uvnitř v těle, brání vzniku zánětu a podporuje hojení. Také napomáhá hubnutí, detoxikaci a zevně prospívá zdraví pokožky.

Mléčnou bílkovinu, která se tvoří na povrchu při zahřívání másla, sbírejte lžící do misky. Můžete jí pak také použít v kuchyni. Pokapte s ní uvařené brambory, tepelně upravenou zeleninu, přidejte do rýžové či bramborové kaše, na těstoviny, pod maso.

Přepuštěné máslo ghí neobsahuje laktózu ani lepek, proto je vhodné i pro alergické osoby.

Pokud nechcete výrobou domácího ghí ztrácet čas, můžete jej koupit nejlépe v obchodech se zdravou výživou, případně na něj narazíte někde ve větším supermarketu. Výběr je poměrně široký, nabídka trhu zahrnuje několik kvalitních značek.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Zapečená ovesná kaše: Zkuste ji s jablky, oříšky a skořicí

Zase kaše? Ale kdepak, tentokrát to bude úplně něco jiného. Zkusíme její zapečenou variantu. Pečená …

Napsat komentář