Nepřehlédněte
Domů / Recenze / Recenze BIO Ghí: Přepuštěné máslo bez laktózy a lepku

Recenze BIO Ghí: Přepuštěné máslo bez laktózy a lepku


Ghíčko je prostě lahoda. Kdo neochutná, neuvěří. Ghí nebo také ghee je stejně kvalitní tuk jako dobrý rostlinný olej a má své stálé místo ve zdravém jídelníčku. Od doby, co jsem dala první lžíci na pánev, nesmažím na ničem jiném. Ghí (ghee) posune obyčejnou kostku másla na vyšší level. Oproti ní má mnohem delší trvanlivost, vydrží až několik měsíců, snese vysokou teplotu a vůbec celkově prospívá zdraví. Co si tedy pod pojmem ghí představit? Obyčejné přepuštěné máslo, které v české kuchyni používala už Magdalena Dobromila Rettigová a naše babičky na něj pěly samou chválu. V poslední době se znovu dostává do povědomí lidí díky receptům indické kuchyně a jeho popularita pořád roste. Ajurvédská medicína považuje ghí za elixír života a jednu ze základních potravin pro fyzickou kondici, duševní rovnováhu, zdravý vzhled a dobré trávení. Přepuštěné čerstvé máslo má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus, je plné vitamínů, antioxidantů, neobsahuje lepek ani laktózu a rozhodně by u vás doma nemělo chybět. Ghí můžete rovnou pořídit v BIO kvalitě od firmy České ghíčko, která vyrábí čistý máselný tuk podle staré ajurvédské receptury. Pojďme se s ním více seznámit.  

České ghíčko BIO Ghí / foto: prozdravi.cz

 

Co je to ghí?

Kvalitní pokrm vyžaduje kvalitní suroviny, čímž jsou mimo jiné také dobré tuky. Přestože máslo patří mezi tuky živočišné, ve formě ghíčka je rozhodně zdravější než sádlo nebo margarín. V lidském těle se chová úplně jinak. Nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na trávení. Tuky obsažené v ghí zahrnují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které v organismu plní celou řadu důležitých funkcí. Játra zpracují a spálí tyto tuky jako energii, proto se neukládají do tukových zásob a na těle nevznikají nechtěné tukové polštáře. Kromě toho má ghí v sobě plno vitamínů, minerálů a každý ocení jeho velmi příjemnou chuť. Pusťte si video a podívejte se co je vlastně ghí:

 

Tradiční výroba ghí

Zatímco generace našich babiček používala pro výrobu přepuštěného másla jako výchozí surovinu kravské mléko od české stračeny, podle původní tradiční ajurvédské receptury se ghí připravuje z mléka buvolů žijících na území Indie a Pákistánu. Dobré kvalitní ghí lze však připravit i z mléka jiných zvířat, například bizonů.

Koupit levně

Celý výrobní proces je založen na zahřátí másla na vysokou teplotu, kdy dojde k oddělení čistého mléčného tuku od dalších složek: laktózy, kaseinu a vody. Odstraněním mléčné bílkoviny (kasein a syrovátka) a cukru (laktóza) se máslo z přibližně 80% tuku změní na tuk stoprocentní. Následkem toho pak dojde ke zvýšení kouřového bodu o více než 100°C (na 250°C) a současně také vzniká možnost použití ghíčka pro osoby s alergií či citlivostí na mléčné výrobky. Před příchodem rostlinných olejů bylo ghí základním tukem pro smažení.

Přepuštěné máslo je tradiční máslo, které je zbaveno vody a dalších příměsí, které mohou tvořit až 18 % obsahu klasického másla. Podle normy stanovené pro klasické máslo zbývajících nejméně 82 % připadá na máselný tuk. Přepuštěné máslo ghí obsahuje 99,9 % máselného tuku, to znamená, že se jedná o čistý máselný tuk.

Tradiční příprava přepuštěného másla je velmi zdlouhavá a zahrnuje několik hodin intenzivní práce. K samotné výrobě ghí se používá velká nádoba, do níž se vloží kusy čerstvého nesoleného másla, které se pomalu zahřívají na vysokou teplotu. Jakmile se máslo rozpustí a dosáhne bodu varu, na hladině  se začne tvořit pěna, což je způsobeno odpařující se vlhkostí v másle. Tato pěna se během vaření postupně odebírá a pod ní lze spatřit vrstvu zlatohnědého pročištěného másla nazývaného ghí. Po určité době se pěna přestane tvořit, máslo začne prskat a na dně se usazují pevné mléčné látky. Máslo se vaří až do okamžiku, kdy usazené pevné části začnou karamelizovat, měnit svoji barvu do zlatova, přičemž je cítit lehká ořechová vůně. V závěrečné fázi se filtrací oddělí mléčná sušina a zůstane jen čistý máselný tuk – ghí. Po vychladnutí vydrží i půl roku.

Ghí se vyrábí z čerstvého nesoleného másla / foto: pixabay.com

 

Proč je ghí zdravější než běžné máslo?

Přestože se ghí připravuje z klasického másla, má zcela jiné účinky na organismus. Přitom nelze jednoznačně říci, že by bylo máslo vyloženě špatné, ale ve formě ghí je dokonce zdravé a pro tělo velmi prospěšné. Vzhledem k tomu, že je máslo plné nasycených tuků, může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Z toho důvodu řada vědeckých uvádí, že by se máslo nemělo konzumovat v nadměrném množství. Stejně tak se vědci shodují v názoru, že ghí může naopak hodnoty nežádoucího cholesterolu snižovat, pokud jej zařadíte do pravidelného jídelníčku. Současně ghí také dokáže posílit lipoproteiny, které jsou užitečné při prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Bc. Jakub Bělehrad uvádí: “Vysoký obsah LDL cholesterolu a jeho esterů (LDL-C) může vést k usazování cholesterolu na stěně cév a tím rozvoji aterosklerózy. Hraniční koncentrace je stanovena Českou společností pro aterosklerózu (ČSAT) na 3 mmol.l. Naproti tomu cholesteroly obsažené v HDL (HDL-C) jsou transportovány do jater, kde dochází k jejich metabolizaci a vyloučení žlučí do střeva. Vyšší koncentrace HDL-C tak naopak snižuje riziko rozvoje aterosklerózy. Jako hraniční koncentrace HDL-C se dle ČSAT považuje 1 mmol.l, kdy nižší koncentrace představuje vyšší riziko vzniku aterosklerózy a s ní spojené ischemické choroby srdeční.”

BĚLEHRAD, JAKUB. Charakterizace esterů cholesterolu desorpční hmotnostní spektrometrií za účasti nanočástic.

BĚLEHRAD, JAKUB. Charakterizace esterů cholesterolu desorpční hmotnostní spektrometrií za účasti nanočástic.

BĚLEHRAD, Jakub. Charakterizace esterů cholesterolu desorpční hmotnostní spektrometrií za účasti nanočástic [online]. Brno, 2018 [cit. 2019-01-11]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/umosws/>. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D..

Ghí obsahuje cenné látky

Čistý máselný tuk ghí je plný významných živin posilujících látkovou výměnu a imunitu. České ghíčko je bohaté na vitamíny A, D, E a K, minerály (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo) a antioxidanty. Je přirozeně bezlepkové a obsahuje kyselinu máselnou, která působí protizánětlivě ve střevech a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu.

Ghí má přibližně 14 g tuku na polévkovou lžíci.

V BIO ghí se nachází konjugovaná kyselina linolová (CLA) patřící do skupiny důležitých antioxidantů. Podílí se nejen na snižování hladiny cholesterolu, ale také odbourává tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty. Zastoupeny jsou rovněž omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které příznivě působí na činnost mozku a chrání nervové buňky.

České ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto si jej mohou bez problému dopřát i lidé s intolerancí laktózy a kaseinu.

Nutriční hodnoty ghí na 100 g

Energetická hodnota3 700 kJ / 883 kcal
Tuky99,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny67,4 g
Sacharidy0,0 g
z toho cukry0,0 g
Bílkoviny0,8 g
Sůl0,0 g
Koupit levně

Ghí z pohledu ajurvédy

Tradiční ajurvédská medicína popisuje četné výhody užívání ghí pro tělo a mysl, pro niž je nedílnou součástí bylinné praxe. Ajurvéda označuje ghí doslova za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Posiluje látkovou výměnu a obranné síly v organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů nejenže je ghí dobré pro trávení, ale napomáhá i detoxikaci tím, že dokáže vázat v tuku rozpustné toxiny a odvádí je z těla ven. Ve východních kulturách je ghí používáno po tisíce let a je zásadním prvkem indické kuchyně. Současně je považováno za nejlepší tuk pro přípravu smažených jídel.

Ajurvéda je 5 000 let stará indická medicína, která je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako alternativní medicína.

Ghí používají také kultury mimo Indii. Egypťané mu říkají samna baladi, které je zcela identické s indickým a zachovávají stejný proces výroby. V Etiopii je nazýváno niter kibbeh: připravuje se obdobně, avšak přídavkem různého koření získá ghí zřetelnou chuť. V Maroku zašli tamní obyvatelé ještě dál a výsledkem kořeněného ghí, zrajícího v zemi po dobu několika měsíců či let, je produkt zvaný smen. Takové ghí se pak uplatní především v péči o pokožku (krásnější a zářivější pleť), pomáhá při kožních chorobách, bolestech kloubů nebo slouží k přípravě různých léčivých obkladů. Velkou vzácností je pak stoleté ghee, které se používá při neurologických potížích.

Ghí je ideální na smažení

České ghíčko je velmi kvalitní tuk, který dokáže odolat velmi vysokým teplotám. Na rozdíl od másla, které se hned spálí a nic na něm neusmažíte, má v tomto směru ghí značnou výhodu. Nízký bod zakouření u másla je způsoben obsahem laktózy, kaseinu a vody. Tyto složky se po přepuštění oddělí a zbyde jen čistý máselný tuk, jehož bod zakouření okamžitě vzroste podstatně výše až na 250°C. To znamená, že se ghíčko při vyšších teplotách nepřepaluje a při smažení nevznikají žádné toxické látky. Zároveň do smažených pokrmů pronikne jemná máselná chuť, díky níž získá celý pokrm lahodné aroma. Například telecí řízek smažený na ghíčku je prostě gastronomický zážitek. Kdybyste nevěděli, jak na něj, zde je recept:

 

Ghí a jeho zdravotní účinky

Zařazením ghí (ghee) do pravidelného jídelníčku tělo udržuje zásadité vnitřní prostředí, čímž brání rozvoji zánětlivých procesů v organismu a usnadňuje hojení. A to jak zevně, tak vnitřně. Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin, podporuje lepší vstřebávání živin, chrání buňky před útokem volných radikálů a přisuzují se mu rovněž protivirové a protirakovinné schopnosti. Ghí chrání organismus i před nachlazením, chřipkou a zánětem průdušek.  

Ghí posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Neobsahuje sůl ani laktózu, a proto je velmi přínosné pro ty, kdo nemohou jíst mléčné výrobky. Stejně tak je vhodné pro osoby alergické na lepek. Kromě toho, že detoxikuje tělo od škodlivých látek, pomáhá spalovat tuky, takže je vhodnou součástí každého redukčního jídelníčku při hubnutí. Energii získanou z tuků nacházejících se v ghíčku tělo neukládá do tukových zásob, ale rovnou spaluje. Ghí také podporuje růst svalové hmoty, používá se jako podpůrný prostředek na svalovou bolest, osteoporózu a pomáhá při chronické únavě.

Koupit levně

 

Blahodárné účinky ghí lze využít i zevně v péči o pleť a pokožku, kterou hydratuje, zvláčňuje a regeneruje. Ghíčko působí pozitivně při různých kožních chorobách, hojí podrážděnou kůži. Skvěle si poradí se suchou a popálenou pokožkou. Chcete-li mít krásnější a zářivější pleť, naneste tenkou vrstvu ghí a nechte chvíli působit. Poté jemně vmasírujete a očekávaný výsledek se záhy dostaví.

Proč používat ghíčko?

  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • zlepšuje trávení
  • přispívá k detoxikaci těla
  • podporuje hubnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • neobsahuje laktózu a lepek
  • má dlouhou trvanlivost (není nutno uchovávat v chladu)
  • ideální na smažení, nepřepaluje se
  • funguje jako antioxidant
  • chrání mozek a nervové buňky
  • brání vzniku zánětů
  • regeneruje a hydratuje pokožku
Koupit levně

Ghí se jen tak nezkazí

Klasické máslo, aniž by utrpělo na kvalitě, lze skladovat pouze za určitých podmínek. Obvykle bývá balené ve fólii, která jej chrání před světlem, ztrátou vlhkosti, barvy a vstřebáním chutí. Máslo ve svém originálním balení může být uchováno v lednici po dobu dvou až tří měsíců. Lze ho také zmrazit, ale přibližně po půl roce ztrácí některé ze svých chutí. Zato ghí vydrží mnoho měsíců bez nutnosti chlazení. Ghíčko vydrží neomezeně dlouhou dobu i bez použití jakýchkoli konzervačních látek.

České ghíčko v BIO kvalitě vydrží v neotevřené sklenici i několik let. Pokud jej otevřete, spotřebujte nejlépe do šesti měsíců. I když se při 20°C mění jeho konzistence, může být skladováno při pokojové teplotě.

Je-li máslo uloženo v prostředí pokojové teploty, nakonec zežlukne, ghí nikoli. Proč tomu tak je? Příčinou rozkladu másla je v něm obsažená vlhkost. Přepuštěné máslo, tedy zbavené vlhkosti, už takový problém nemá a udrží si svou originální čerstvost a chuť. Ghí se dá tedy považovat za praktický způsob, jak uchovat klasické máslo.

České ghíčko v kuchyni

Přepuštěné máslo není v české kuchyni žádná novinka a každá babička by vám o něm mohla vyprávět. V době, kdy nebyly k dispozici mrazáky a lednice, bylo přepuštěné máslo jedinou formou, jak prodloužit trvanlivost másla. To jen posledních několik desítek let upadlo v zapomnění a klasické máslo nahradily margaríny. Jenomže vědecké výzkumy potvrzují, že máslo obzvlášť v podobě ghí je velmi hodnotný, zdraví prospěšný tuk. Proto se odborníci na výživu snaží na něj opět upozornit a zavést jako součást racionálního jídelníčku.

Když se podíváte do starých kuchařských knih, najdete přepuštěné máslo prakticky všude. Používalo se nejen ke smažení, ale i k potírání masa při pečení, maštění brambor, kaší, knedlíků, tvořilo základ polévek, omáček, dávalo se do buchet i koláčů. Důvodem byly bezesporu nejen specifické vlastnosti přepuštěného másla, ale i jeho chuť.

Koupit levně

České ghí můžete použít všude tam, kde je potřeba použít nějaký tuk. Hodí se k přípravě jakéhokoli pokrmu, teplého i studeného, všude vynikne jeho jedinečné lahodné aroma. V Indii se ghí roztírá na obilné placky, ale nic nebrání tomu, abyste si lžičku nepřidali do ovesné kaše. Dobře poslouží jako základ dušených zeleninových i masitých směsí a různých polévek. Ghíčko můžete použít k výrobě pomazánky nebo rovnou namazat na krajíc nejlépe čerstvého kváskového chleba.

Palačinky, lívance, bavorské vdolečky zhotovené na českém ghí jsou lákavou pochoutkou pro všechny. Zjemní chuť sladkých moučníků, buchty budou nadýchané jako peříčko a déle zůstanou vláčné. Ghíčko můžete prostě přidat kam vás napadne.

Řízek smažený na ghí je mnohem zdravější a chutnější / foto: pixabay.com

 

Kde koupit ghí?

Čistý máselný tuk ghí asi stěží najdete v běžné obchodní síti, ale některé větší supermarkety rozšířily svůj sortiment již i o tuto nabídku. Chcete-li však vsadit na jistotu, poohlédněte se po něm raději v obchodech se zdravou výživou, které prodávají přepuštěné máslo ghí velmi kvalitních značek. Já nedám dopustit na České ghíčko a dokonce pro něj nemusím nikam daleko. Na internetu nakoupím za pár minut a ještě mi zásilku doručí rovnou před domovní dveře.

Ve spolehlivém e-shopu prodávají ghí v BIO kvalitě značky České ghíčko, které se vyrábí z českého másla. Na výběr máte několik variant lišících se v množství, ale nejvýhodněji vychází balení 720 ml za 350 Kč. Vzhledem k tomu, že dlouho vydrží, není co řešit. I když já ho tedy spotřebuji v poměrně krátké době, ale v tomto e-shopu objednávám poměrně často, takže bývá většinou součástí každé objednávky.

TIP: Pokud by vám nestačilo největší balení Českého ghíčka, je tu pro vás celý plastový kyblík přepuštěného čerstvého másla v litrovém balení. Po finanční stránce vás vyjde nejlevněji.

Jak používám ghí?

Jakmile jsem objevila ghíčko a poznala jeho kouzlo, okamžitě se zabydlelo u mne v kuchyni. Poměrně rychle zachutnalo i dalším členům rodiny, takže řízky k nedělnímu obědu jsou vyžadovány pouze na ghí. Také restovaná zeleninka na ghíčku má neopakovatelnou chuť. Používám jej všude tam, kam bych dala máslo, ale ghíčko je podle mne tisíckrát lepší. Často peču sušenky s červeným či černým rybízem, mám ho doma totiž plný mrazák, i když u mne vede už jen plátek voňavého žitného chleba namazaný ghíčkem a medem… To se nedá popsat, to musíte zažít. Neváhejte, kupte sklenici a udělejte si z každého jídla kulinářský zážitek.

Koupit v e-shopu

Recept zdravé rybízové sušenky

Budete potřebovat:

  • 80 g špaldové mouky
  • 250 g ovesných vloček
  • 2 střední banány
  • 1 vejce
  • 150 g ghíčka
  • 1 hrnek červeného rybízu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • třtinový cukr podle chuti
  • špetka soli
  • lžička vanilkového aroma

Postup:

V míse rozmačkáme banány spolu s přepuštěným máslem, přidáme ostatní suroviny kromě rybízu a řádně promícháme. Poté vsypeme do těsta kuličky rybízu a už jen opatrně smícháme dohromady, aby se kuličky neporušily. Poté rukou tvoříme malé placičky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Jakmile zezlátnou, máme hotovo. Díky přepuštěnému máslu zůstanou nádherně měkké a vláčné.

Výhody:

  • nepřepaluje se a vydrží vysoké teploty
  • ideální na smažení neobsahuje lepek a laktózu
  • má lahodnou máselnou chuť
  • prospívá zdraví
  • dlouhá trvanlivost
  • není nutné skladovat v chladu

Nevýhody:

  • v lednici ztuhne jako máslo a špatně se roztírá
  • dostupný v obchodech se zdravou výživou
Ghíčko je prostě lahoda. Kdo neochutná, neuvěří. Ghí nebo také ghee je stejně kvalitní tuk jako dobrý rostlinný olej a má své stálé místo ve zdravém jídelníčku. Od doby, co jsem dala první lžíci na pánev, nesmažím na ničem jiném. Ghí (ghee) posune obyčejnou kostku másla na vyšší level. Oproti ní má mnohem delší trvanlivost, vydrží až několik měsíců, snese vysokou teplotu a vůbec celkově prospívá zdraví. Co si tedy pod pojmem ghí představit? Obyčejné přepuštěné máslo, které v české kuchyni používala už Magdalena Dobromila Rettigová a naše babičky na něj pěly samou chválu. V poslední době se znovu dostává…

Recenze BIO Ghí České ghíčko

cena
kvalita
rychlost vyřízení
dodací lhůta
výhody po objednání
spokojenost zákazníků

výhodné

Mimořádná kvalita odpovídá ceně

Koupit levně
Hodnocení čtenářů: 4.55 ( 1 votes)

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Recenze: Čekanko – arašídový krém 4Slim. Dodá tělu bílkoviny a zasytí při dietě

Máte rádi křupavou arašídovou pomazánku? Já tedy moc, a tak si každé ráno naberu řádně …

Napsat komentář