Beránek je symbol Velikonoc a patří k svátkům jara stejně jako kraslice, nebo pomlázka. Je to zkrátka taková další velikonoční tradice. Většina rodin střeží svůj osvědčený recept a ani já nejsem žádnou výjimkou. U nás doma je nejoblíbenější beránek z klasického piškotového těsta. Nikdy nezůstane u jednoho, peču rovnou dva a to podle toho nejjednoduššího hrnkového receptu. Pokaždé vyklopím z formy nádherně žlutého beránka. Uvidíte, že se povede i vám. Beránek vlastnoručně vyrobený totiž chutná nejlépe.
Velikonoční beránek s bílou polevou
Beránek nikdy nesmí chybět na svátečním stole. Samozřejmě ho můžete koupit i v obchodě, ale to prostě nikdy není ono. Domácí beránek z poctivých surovin je prostě domácí. Vždy ho začínám péct v týdnu před svátky. Ideálním dnem je středa a až do Velikonočního pondělí vydrží chutný a vláčný. Pokud ho tedy za tu dobu nesníme, pro jistotu tedy peču dva.
Beránka připravuji z obyčejného piškotového těsta, tak ho máme nejraději. Někdy ho jen pocukruji, jindy poliju bílou či čokoládovou polevou. Uvážu mašli a může putovat na stůl. Někdo do těsta přidává rozinky, ořechy, kandované ovoce, kousky čokolády, ale u nás se prosadilo kouzlo jednoduchosti.
Na přípravu piškotovéhoho těsta ráda používám jednoduchý hrnkový recept. Nepotřebujete žádnou odměrku ani váhu, bohatě si vystačíte s obyčejným hrníčkem. Práce jde rychle od ruky a během chvilky mám dva beránky hotové. Tajemstvím úspěchu jsou především správné suroviny.
Mouku používám špaldovou a aby se dobře provzdušnila, proseju ji do mísy. Vejce dávám z volného chovu (beránek má díky nim pěkně žlutou barvu) a kypřící prášek bez fosfátů. Dobré mléko z farmy také přidá na chuti a olej používám řepkový kvůli jeho neutrální chuti. Máte-li vše pohromadě, pojďme se pustit do pečení.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé špaldové mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 2 rozinky na oči
- bílou čokoládovou polevu (nebo tabulku bílé čokolády)
Postup:
- Do větší mísy rozklepneme vejce, přidáme oba cukry, olej a metličkou vše vyšleháme do pěny.
- Mouku prosejeme do mísy a přisypeme prášek do pečiva. Střídavě s mlékem zamícháme do vyšlehané směsi a zlehka vymícháme hladké těsto.
- Formu na beránka vymažeme tukem (nejlépe kouskem ztuhlého másla) a vysypeme strouhankou.
- Formu naplníme do ¾ a dáme do trouby. Pečeme na 170°C cca 45 minut, záleží na typu trouby. Upečený beránek má zlatavou barvu a když do něj píchneme špejli, zůstane suchá.
- Formu s beránkem necháme 10 minut vychladnout a poté beránka vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Aby se beránek nepřichytil, je také možno formu zabalit do studené vlhké utěrky.
- Vychladnutého beránka můžeme jen pocukrovat a nebo polít polevou. V malém rendlíku rozpustíme nad párou tabulku bílé čokolády, případně použijeme již hotovou bílou polevu. Beránka rovnoměrně polijeme a oči zvýrazníme rozinkami.
- Až poleva dokonale zaschne uvážeme na krk mašli a beránka umístíme na sváteční stůl.
Dobrou chuť!
Radost z pečení dokáže ale pokazit okamžik, když vyklopíte beránka z formy a upadne mu hlava, nebo se ulomí nos či uši. Jak tomu předejít? Základem je kvalitní forma. V některých domácnostech využívají letitou formu po babičce, ale já s ní mám jen špatné zkušenosti. Stará kameninová nádoba mi spíš přivodila první nevydařené pokusy. Proto jsem to vzdala a nakonec koupila formu novou. S ní se mi ještě nestalo, že by nešel beránek vyklopit.
TIP: Banquet Forma na beránka CULINARIA o velikosti 29 cm má krásný tvar velikonočního beránka, který se vám bude líbit i na pohled.
Forma je opatřena speciálně upraveným nepřilnavým povrchem s prvotřídními antiadhézními vlastnostmi, takže beránka z formy snadno vyklopíte.
Forma se jednoduše udržuje, je možno ji vložit do myčky na nádobí.
Několik základních pravidel, aby se vám beránek povedl:
1. Důkladně vymazat formu – správné vymazání je základ úspěchu. Nejlepší je změklé máslo, s ním se vám povede důkladně vymazat každý záhyb, hlavně riziková místa, kde jsou oči a uši.
2. Správně vysypat – formu vždy vysypávám strouhankou, připadá mi to lepší než hrubou moukou. Dobrý je i kokos, případně mleté vlašské ořechy.
3. Plnění formy – pokud máte jednodílnou formu, naplňte ji do ¾, beránek při pečení nabyde. V případě dvoudílné formy nalijte těsto po okraj spodní formy a přiložte vrchní díl, který také nezapomeňte vymazat.
4. Samotné pečení – jakmile naplníte formu těstem, beránka hned vložte do trouby. Pokud by těsto zbytečně stálo, bude povolovat a vlhnout. Doba pečení závisí na velikosti formy, tučnosti těsta a množství cukru. Pečte pomalu při střední teplotě 150 – 170 °C po dobu 45 – 60ti minut. Dobře upečený beránek má na povrchu zlatavou barvu.
5. Vychladnutí – po vytažení z trouby nechte beránka chvíli vychladnout a na formu dejte utěrku namočenou do studené vody. Po 10 – 15 minutách můžete beránka bez problému vyklopit.
6. Vyklopení beránka – jakmile forma trochu vychladne, kuchyňským nožem uvolněte okraje formy a beránka opatrně vyklopte na kuchyňskou mřížku. Přitom dejte pozor na riziková místa (uši, nos). Na mřížce nechte potom beránka až do úplného vychladnutí, aby zespodu nezvlhl a nepřilepil se k podložce.
Krásné Velikonoce a bohatou pomlázku!