Nepřehlédněte

Nejlepší nadýchané koblihy: Jak správně zadělat těsto?

Usmažit doma krásný kulatý koblížek není žádná věda. Chce to jen správně zadělat těsto a držet se několika jednoduchých pravidel. Uvidíte, že se podaří hned napoprvé. Domácí koblihy budou vždy chutnější, než ty z pekárny. Plněné marmeládou, vanilkovým nebo čokoládovým krémem… Neznám nikoho, kdo by jim odolal. Dobrý koblížek musí být nadýchaný jako pírko se zlatavým proužkem kolem dokola. Když se do něj zakousnete, rozplyne se přímo na jazyku. Jak to udělat, aby se koblihy pokaždé zaručeně povedly?  

Nejlepší koblihy, jaké znám / foto: archiv autorky

 

Domácí koblihy plněné marmeládou

Koblihy dřív patřily k masopustu stejně jako koláče k posvícení. Na poslední masopustní čtvrtek nasmažily hospodyně koblihy jako výslužku koledníkům. Dodnes, když se přiblíží konec masopustního období, německé a rakouské pekárny zaplaví obrovské množství koblih. U nás tato tradice tak viditelná není, ale i přesto patří koblihy k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva po celý rok

Nadýchaná kobliha plněná marmeládou chutná dětem i dospělým, k snídani či svačině, s hrnkem kávy nebo teplého kakaa. Vždyť i v Americe mají své koblihy s dírou uprostřed, jen jim říkají donuty (můj recept zde). Jsou více zdobené, hodně sladké, ale i přesto dobré. Jenomže donut je donut a kobliha je kobliha. Proto se pro jistotu ještě doma ptám: “Mají to být koblihy nebo donuty?” Odpověď se různí, těžko říct, která vede, a tak to u nás střídáme. Pokud má být něco s marmeládou, je jasné, že se budou smažit koblihy. Jdeme na ně. Nejlepší jsou totiž úplně čerstvé.

Copak dokážete takovému koblížkovi odolat? / foto: archiv autorky

 

Těsto na koblihy je vlastně obyčejné kynuté těsto. Základem úspěchu jsou ale čerstvé kvasnice a kvalitní mouka. Aby byly koblihy nadýchané jako pírko, sáhněte po mouce hladké. Pokud budete koblihy plnit marmeládou, dobrá je meruňková nebo jahodová

Olej na smažení vyberte nejlépe řepkový (čtěte moji recenzi), snese vysokou teplotu a nebude se vám přepalovat. Navíc má neutrální chuť. Koblihy musí v oleji plavat, takže nesmažím na pánvi, ale pěkně v hrnci. 

Než se pustíte do pečení, myslete na to, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Jinak vás ani kvalitní potraviny nespasí. Vejce, mléko, máslo vyndejte včas z lednice. Koblihovému těstu prospěje i kapka tuzemáku nebo trochu citronové kůry. Nic nepokazíte špetkou vanilky. A hlavně nezapomeňte těsto osolit. Schází vám nějaké suroviny ve spíži? Dobře můžete nakoupit na grizly.cz

Vstupte do e-shopu >>

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g rozpuštěného másla
  • trochu citronové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 35 g droždí
  • špetka soli
  • asi litr oleje na smažení
  • domácí meruňková marmeláda na plnění 

Postup:

1. Nejprve uděláme kvásek. Do menší misky nalejeme vlažné mléko, rozdrobíme kvasnice a přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a počkáme až kvásek vzejde.  

2. Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, citronovou kůru a připravený kvásek. Vařečkou spojíme všechny suroviny dohromady. Je to poměrně pracné, takže si vezměte na pomoc robota na hnětení. S ním nejlépe docílíte těsto ideální konzistence: dokonale hladké, nepříliš lepivé, hedvábné a vláčné. Na propracování těsta si dejte opravdu záležet, jinak budou koblihy tuhé. Hotové těsto na povrchu zlehka poprašte moukou, zakryjte suchou utěrkou a dejte do tepla kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to přibližně hodinu, ale samozřejmě v závislosti na okolní teplotě. 

3. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozválíme na placku silnou asi dva centimetry. Vykrajovátkem na koblihy nebo obyčejnou sklenicí (stačí průměr 6 cm) vykrajujeme kolečka. Vyrovnáme je na plech a necháme znovu 20 minut kynout. Vykrájené zbytky těsta znovu vyválíme, znovu vykrájíme kolečka a tak zpracujeme celé těsto až do konce.

4. Připravíme si široký a ne příliš hluboký hrnec a zahřejeme v něm minimálně 3 cm vrstvu oleje. Koblihy při smažení musí plavat a nesmí se dotýkat dna. 

5. Jakmile je olej dostatečně teplý, začneme smažit. Koblihy vložíme do oleje a ihned zakryjeme hrnec poklicí. Díky vzniklé páře koblihy krásně vyběhnou. Smažíme 1 – 2 minuty dozlatova, odkryjeme poklici, koblihy otočíme a dosmažíme z druhé strany. Tentokrát už nezakryté.

6. Usmažené koblihy dáváme do mísy na kuchyňskou utěrku, aby nasákla přebytečný tuk. Poté je necháme vychladnout na kuchyňské mřížce

7. Připravíme si cukrářskou plničku se širokým nástavcem, naplníme marmeládou a vstříkneme ji do středu koblihy. 

8. Hotové koblihy poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat. 

Dobrou chuť!

Anebo můžete koblihy s marmeládovou náplní rovnou smažit. V tom případě vyválejte plát těsta o něco tenčí. Do středu vykrojených koleček dejte lžičku marmelády, přiklopte druhými vykrojenými kolečky a po obvodu pevně přitiskněte k sobě, aby při smažení nevytekly. 

 

Zdobící tužka Tescoma / foto: 4home.cz

TIP: Cukrářská zdobící tužka Tescoma je vyrobena z prvotřídního silikonu a odolného plastu. Součástí je 5 trysek pro různé zdobící techniky. Zdobičku je možno naplnit jakýmkoli krémem, rozpuštěnou čokoládou, šlehačkou, apod.

Určitě oceníte praktický stojánek pro snadné plnění a odkládání při zdobení. Zdobící tužka nachází v kuchyni celou řadu uplatnění, zvládne i velmi jemné dekory a písmo. Vhodné do myčky na nádobí.

Vstupte do e-shopu >>

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Fitness Snickers shake: Chutná jako legendární tyčinka!

Dovedete si představit život úplně bez snickersky? Tyčinka z mléčné čokolády plněná nugátem, karamelem a …

Napsat komentář