Postavte si na stůl sklenici nutely a zkuste odolat její opojné sladké chuti. Začnete jednou malou lžičkou, dvěma, a za chvíli budete stejně vyškrabovat poslední zbytky ze dna. Namazaná na bílém pečivu a nebo palačinkách prostě nemá chybu. Trpíte-li závislostí na kakaové pomazánce, můžete si ji lehce vyrobit sami doma. A věřte, že bude po všech stránkách zdravější a lepší než ta kupovaná. Kakaové pomazánky z obchodu jsou plné palmového tuku, cukru, samých éček a obsahují jen asi 10 % oříšků. Není nad poctivou domácí výrobu! Dokonce existuje několik způsobů přípravy, takže můžete jednotlivé varianty postupně vyzkoušet. Klasickou nutelu z lískových oříšků jistě znají všichni, ovšem lískáče lze zaměnit za arašídy, případně můžete oříšky úplně vynechat a vyrobit nutelu z avokáda. Jak na to? Připravte si výkonný mixér.
Nutela z arašídového másla
Na přípravu nutely z arašídového másla není nutno použít přímo hotové arašídové máslo. Jednoduše si vystačíte s balením obyčejných nepražených nebo pražených (mají výraznější chuť) arašídů, které obsahují velké množství proteinů, zdravých tuků a jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Arašídy mají rovněž podstatný význam při redukční dietě. Výroba domácího arašídového másla nebo nutely vám zabere jen minimum času, nic jednoduššího už nemůže ani být.
Připravte si:
- 200 g nesolených arašídů
- 4 – 5 lžiček kakaového prášku
- půl lžičky soli
- javorový sirup nebo med či jiné přírodní sladidlo
Postup:
Nejdříve vložte do mixéru arašídy, sůl a rozmixujte je na tuhou pastu. Poté nasypte kakaový prášek, oslaďte dle chuti a ještě lehce promixujte. Vznikne vám dostatečně hustá pomazánka, žádný olej není nutné přidávat, arašídy sami o sobě obsahují tuku dost a právě ten se během mixování uvolní. Nic nepokazíte, pokud ke směsi při mixování rozkrájíte ještě jeden až dva banány. Pak nemusíte ani doslazovat, banány jsou sladké dost. V lednici vám nutela vydrží asi týden.
Nutela z avokáda
Oříšky některým lidem způsobují alergii, ale to není žádný důvod k tomu, abyste se vzdali své oblíbené nutely. Oříšky nahradíte avokádem a je to. Na výsledné chuti se nic nezmění, jen výživová hodnota bude jiná. Avokádo je výborným zdrojem zdravých tuků a zároveň ovocem s vysokým obsahem vitamínu E.
Připravte si:
- 1 měkké zralé avokádo
- 2 banány
- 3 lžíce kakaa
- přírodní sladidlo (med, javorový či datlový sirup)
Postup:
Avokádo omyjte, rozřízněte a vyndejte pecku. Dužinu vydlabejte lžičkou do misky, přidejte kakao, rozkrájené banány a trochu oslaďte (chcete-li méně sladkou verzi, lze sladidlo úplně vynechat). Rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přendejte do sklenice a v lednici skladujte 2 – 3 dny.
Nutela je tak dobrá, že mi nikdy nevydrží déle než dva dny. Vynikající je na čerstvém, ještě horkém bílém pečivu.