Hořčici jako ochucovadlo v kuchyni znají jistě všichni, ale už jen málokdo ví, že se ze stejných semínek rostliny hořčice seté lisuje také hořčičný olej. Již na první pohled zaujme jeho nádherně žlutá barva, která se skloubí dohromady s lehce pikantním oříškově hořčičným aroma. Panenský hořčičný olej má spoustu zdraví prospěšných účinků na organismus. V domácí lékárničce je považován za přírodní antibiotikum, zlepšuje chuť k jídlu a díky jeho prohřívacím schopnostem skvěle poslouží k masážím celého těla. Výtečně pomáhá při nachlazení, v boji proti parazitům a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Hořčičný olej sice patří k méně tradičním rostlinným olejům, ale vzhledem k jeho prospěšnosti jistě stojí za pozornost. Pokud ale chcete využívat veškeré jeho zdravotní benefity, musí se vždy jednat o hořčičný olej lisovaný za studena, který si zachovává všechny biologicky aktivní látky, enzymy, minerály a vitamíny. V obchodech se zdravou výživou můžete narazit na nerafinovaný Hořčičný olej BohemiaOlej. Česká firma BohemiaOlej nabízí to nejlepší a nejzdravější z přírody v tekuté podobě, a proto i tento produkt vyniká mezi ostatními vysokou kvalitou. Přesvědčte se sami…
Obsah článku
- 1 Výroba hořčičného oleje
- 2 Složení panenského oleje z hořčičných semínek
- 3 Obsah mastných kyselin ve 100 g hořčičného oleje
- 4 Pozitivní účinky hořčičného oleje na lidské tělo
- 5 Hořčičný olej prokrví a prohřeje pokožku
- 6 Použití hořčičného oleje
- 7 Kde koupit hořčičný olej
- 8 Mé zkušenosti s hořčičným olejem
- 9 Výhody:
- 10 Nevýhody:
- 11 Recenze Hořčičného oleje BohemiaOlej
Výroba hořčičného oleje
Panenský hořčičný olej se získává ze semen hořčice seté a to výhradně lisováním za studena. Celý výrobní proces zahrnuje pouze mechanické postupy zpracování, které se i v poslední fázi obejdou zcela bez jakéhokoli přídavku chemických látek. Tím je dosaženo vysoké hodnoty panenského hořčičného oleje, jenž je ceněn pro své nesporné zdravotní benefity. Jeho blahodárné účinky lze využívat vnitřně i zevně.
Na počátku všeho je správná sklizeň hořčice seté:
Hořčičná semínka se nejprve zbaví všech nečistot a poté nasypou do lisu. Jakmile projdou lisem, ze stroje pomalu odkapává čirá tekutina (olej) a vypadávají zbytky, takzvané pokrutiny. Bez toho, aniž by se zpracovávaná surovina zahřála, lze z hořčičných semínek získat kolem 25 % oleje.
Hořčice setá též známá jako bílá hořčice je jednoletá rostlina s jasně žlutými květy, která kvete v červnu až červenci. Je významnou medonosnou rostlinou a pěstuje se téměř po celém světě. Rostlina má ráda teplé a sušší podnebí a chráněná stanoviště s výživnou půdou bohatou na vápník. Hořčice setá se vyznačuje vláknitým kořenem, z něhož vyrůstá rozvětvená lodyha vysoká až jeden metr. Z lodyhy vyrůstají listy dvojího druhu a jednotlivé květy tvoří hroznovitá květenství. Plodem je šešule, která v sobě ukrývá velmi malá žlutá semínka. Vyšlechtěné bezerukové odrůdy hořčice se používají v potravinářském průmyslu na výrobu oblíbené hořčice, oleje a dále se využívají v lékařství, kosmetice či zemědělství.
Petra Řezníčková o olejnatých semenech hořčice seté říká: “Šlechtitelský program se zaměřuje na skladbu mastných kyselin, která musí vyhovovat nutriční hodnotě dané kvalitou Canola (řepkového) oleje, kdy správná rovnováha mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami by měla být 5 : 1. Hořčice bílá se tomuto poměru blíží nejvíce”.
ŘEZNÍČKOVÁ, Petra. Olejnatá semena
Složení panenského oleje z hořčičných semínek
Hořčičný olej, díky svému unikátnímu složení, má výrazné preventivní vlastnosti a zejména blahodárné účinky na zlepšení chuti k jídlu. Obsahuje důležité esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které přispívají k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi. Vzhledem k tomu, že si je lidský organismu nedokáže sám vyrobit, je nutno zajistit jejich pravidelný příjem vhodnou stravou. Panenský za studena lisovaný olej ze semen hořčice seté je tedy jejich ideálním zdrojem.
Obsah mastných kyselin ve 100 g hořčičného oleje
nasycené mastné kyseliny | celkem | 6,3 g |
mononenasycené mastné kyseliny | celkem | 58,4 g |
kyselina olejová | 11 g | |
kyselina gadaolejová | 6,2 g | |
ostatní mononenasycené MK | 41,2 g | |
polynenasycené mastné kyseliny | celkem | 11,2 g |
omega-6 kyselina linolová | 5,3 g | |
omega-3 kyselina linolenová | 5,9 g |
Hořčičný olej pocházející z prvního lisu je bohatý nejen na nenasycené mastné kyseliny, ale také na vitamíny rozpustné v tucích A, K, P, E,D, PP a vitamíny skupiny B. Vědecké zdroje uvádí, že obsah vitamínu E je v hořčičném oleji 4 – 5 x vyšší než v oleji slunečnicovém. Z minerálů je třeba zmínit mangan, selen, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, draslík. Přírodní hořčičný olej z prvního lisu obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek, slizy, glykosid sinalbin, enzymy.
Pozitivní účinky hořčičného oleje na lidské tělo
Hořčičný olej lisovaný za studena obsahuje celou řadu přírodních látek, které dobře prokrvují pokožku a sliznice. Doporučuje se zejména na podporu činnosti celého trávicího systému. Po požití lžíce hořčičného oleje dochází ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv a současně ke zrychlení peristaltiky střev. Proto se panenský hořčičný olej používá při problémech s trávením a nedostatečné tvorbě enzymů . Pomáhá také při ochabnutí svalstva trávicí trubice a střevním parazitům.
Hořčičný olej se rovněž doporučuje při dietě, jelikož zrychluje metabolické procesy v těle a snižuje pocit hladu. Tyto skvělé účinky ideálně zapadají do redukčního jídelníčku a nic nebrání tomu, abyste hořčičný olej použili v salátové zálivce.
Přírodní hořčičný olej má antivirotické, antibakteriální, antimykotické a antiseptické účinky. Působí tedy jako přírodní antibiotikum. V zimním období je vhodným doplňkem stravy při chřipce a nachlazení nebo angíně. Můžete ho používat preventivně, ale jeho blahodárné účinky se projeví i v průběhu onemocnění. Velmi dobré jsou například hořčičné obklady, které se používají při katarech horních cest dýchacích, kdy uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání.
Vysoký obsah slizových látek v oleji chrání sliznice. Máte-li problém s jejich vysycháním, což se projevuje častým bezdůvodným nucením ke kašli, pak zkuste každé ráno spolknout lžičku hořčičného oleje.
Vliv hořčičného oleje na zdraví:
- podporuje imunitu
- pomáhá při celkové únavě, slabosti a nedostatku energie
- pozitivně působí na trávicí a cévní systém
- pomáhá při nachlazení a proti parazitům
- zlepšuje chuť k jídlu
- upravuje hladinu cholesterolu v krvi
- zlepšuje pružnost cév
- má příznivý vliv na nervový systém
- hydratuje pokožku
- urychluje hojení ran
- jako masážní olej odstraňuje napětí ve svalech
- pomáhá při onemocnění kůže – opary, ekzémy, lupénka, akné,
- působí proti lupům a regeneruje vlasy
- vyhlazuje vrásky
Hořčičný olej prokrví a prohřeje pokožku
Pozitivní účinky panenského hořčičného oleje se také projevují na zdraví pokožky. A to jak při vnitřním užívání, tak i zevně. Jelikož dokáže výtečně prokrvit a prohřát pokožku, používá se zejména jako masážní olej. Uvolní ztuhlé a namožené svaly, pomáhá při revmatických potížích a obklady s hořčičným olejem jsou účinné na bolavé klouby. Vzhledem k tomu, že hořčičný olej vydatně prokrví kůži na těle, působí i proti celulitidě.
Prohřívací vlastnost hořčičného oleje se výtečně uplatní při masážích celého těla, pomáhá od prochladlých nohou a rukou, při špatném krevním oběhu a také se hodí do koupele. Stačí do vany s teplou vodou přidat pět polévkových lžic. Masáže hořčičným olejem obnoví pružnost kolagenových vláken, pokožka získá potřebný betakaroten a tím podpoří i zdravé opálení.
Olej z hořčičných semínek má výrazné regenerační účinky na vlasy a jejich kořínky. Nejenže zacelí suché a roztřepené konečky, ale posiluje také růst vlasů a upevňuje vlasové kořínky. Pokud máte problém s vypadáváním vlasů, zkuste do vlasové pokožky jemně vmasírovat trochu oleje. Stejně tak antibakteriální účinky hořčičného oleje omezují tvorbu lupů.
V péči o pleť lze výtečně využít jeho hydratační účinky. Vyživuje pokožku, zpomaluje stárnutí a díky vitamínu E úspěšně bojuje proti vzniku předčasných vrásek.
Použití hořčičného oleje
Hořčičný olej lze užívat přímo jako doplněk stravy v množství jedné čajové lžičky ráno i večer, ale vzhledem k jeho lehce pikantní chuti je mnohdy lepší použít jej jako dochucovadlo ve studené kuchyni. Výrazné aroma hořčičného oleje se využívá zejména v pokrmech indické kuchyně, skvěle vynikne v kombinaci s koriandrem a černým pepřem. Výtečně se hodí do salátové zálivky, používá se jako součást omáčky či marinády. Dokonce nemusíte mít obavy přidat hořčičný olej i do těsta na pečení. Díky němu bude pečivo krásně nadýchané, dlouho čerstvé a křupavé.
Za studena lisovaný olej z hořčičných semínek je ideální k marinování masa a nakládání zeleniny či hub. Hořčičný olej totiž potraviny nejen přirozeně konzervuje, ale současně je obohatí o zdraví prospěšné látky a vitamíny v něm obsažené. Marinované maso v hořčičném oleji spolu se směsí koření krásně zkřehne a zachová si šťávu.
Kde koupit hořčičný olej
Hořčičný olej se řadí mezi hodnotné rostlinné oleje, které mají spoustu pozitivních účinků na lidský organismus, a proto je vhodným doplňkem každého zdravého jídelníčku. Běžně v supermarketu se s ním ale neshledáte, přeci jen jeho nabídka převažuje v sortimentu obchodů se zdravou výživou, které se snaží prostřednictvím online prodeje co nejvíce šetřit čas zákazníků. Ze stejného důvodu mám i já nakupování na internetu v oblibě a pokaždé jsem ráda, když svůj požadovaný produkt najdu i ve svém oblíbeném e-shopu. Zde mají Hořčičný olej značky BohemiaOlej v balení 250 ml za 160 Kč, takže jsem ke své maximální spokojenosti olej objednala a jako obvykle byl bez problémů na druhý den u mne doma.
Mé zkušenosti s hořčičným olejem
Hořčičný olej je řídká tekutina, krásně žlutá, s výraznou chutí hořčice. Používám ho všude tam, kde se uplatní typické hořčicové aroma. Moc dobrý je v zálivce na salát nebo na pečenou zeleninu. Nejvíce ho ale využívám k při přípravě marinád a nakládám do něj maso. Díky jeho konzervačním účinkům vydrží maso v lednici po několik dní, nádherně se proleží a po tepelné úpravě je pak krásně šťavnaté a chutné. Hořčičný olej rovněž používám při zavařování paprik plněných kysaným zelím a mohu jen doporučit. S výsledkem jsem naprosto spokojena.
Pokud jste hořčičný olej ještě nikdy nezkusili, rozhodně neváhejte. Je dobrý na trávení, pomůže s redukcí váhy a jako přírodní konzervační prostředek mi vyhovuje ze všeho nejvíc. Když sami poznáte jeho přednosti, uvidíte, že si najde u vás své stálé místo.
Výhody:
- čistě přírodní olej z prvního lisu
- pozitivně působí na trávení
- pomáhá s redukcí váhy
- použití vnitřně i zevně
- jako masážní olej mírní projevy celulitidy
- prohřívá a prokrvuje pokožku
- konzervační prostředek
Nevýhody:
- dostupný jen v obchodech se zdravou výživou
- jemně štiplavá chuť hořčice
- specifické aroma nemusí vyhovovat každému