Nepřehlédněte
Domů / Recenze / Meruňkový olej – recenze

Meruňkový olej – recenze


Meruňky, které u nás dozrávají většinou uprostřed léta, nejsou jen oblíbeným ovocem. Umí toho mnohem víc. Z jejich pecek se lisuje velmi hodnotný rostlinný olej. Panenský meruňkový olej je specifický obsahem vitamínů B15, B17 a B19, které v žádném jiném oleji nenajdete. Pomáhá především jako podpůrný prostředek při onemocnění rakovinou, podporuje tvorbu červených krvinek a díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém. Ovšem to není všechno. Celkově posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje činnost mozku a příznivě působí na trávení. Kromě toho má řadu blahodárných účinků na pokožku, a proto se používá také ke kosmetickým účelům. Meruňkový olej lze svými některými vlastnostmi připodobnit oleji mandlovému. Na trhu se však můžete setkat se dvěma druhy meruňkového oleje: jeden slouží pouze pro kosmetické účely a druhý je určen ke konzumaci. V ideálním případě je tedy vhodné sáhnout po produktu, který lze použít jak vnitřně, tak zevně. I takový existuje – Meruňkový olej, jehož výrobcem je firma Rostlinné oleje. Kde a jak ho můžete používat?

Meruňkový olej / foto: prozdravi.cz

 

Jak se získává meruňkový olej?

Meruňkový olej se vyráběl už ve staré Číně a jeho používání se postupně rozšířilo do všech koutů světa. V dobách dávno minulých se používal zejména k léčbě nádorů a vředů. Meruňkový olej se získává z jader meruněk, které jsou velmi chutným plodem meruňky obecné. Té se nejlépe daří v oblastech s mírnou zimou. Nicméně i jen samotná konzumace meruněk má celou řadu nesporných zdravotních výhod. Výrobní proces meruňkového oleje zahrnuje výhradně mechanické postupy zpracování, při nichž nedochází ke změnám chemických sloučenin v oleji. Lisování za studena je tedy zárukou zachování všech cenných látek obsažených v meruňkovém oleji.

Meruňka obecná / foto: pixabay.com

Meruňka obecná je teplomilný strom, který původem pochází z Číny. V Česku se jí velmi dobře daří jen ve vinorodných krajích v nadmořské výšce do 250 m. Meruňka se úspěšně pěstuje v hlinitých až písčitohlinitých půdách a přitom musí být chráněna před pronikáním chladných větrů. Kvete brzy zjara ještě před olistěním stromu, avšak je velmi citlivá na jarní mrazíky. Květy vyrůstají jednotlivě, mají bílou nebo bledě růžovou barvu. Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají přibližně uprostřed léta a konzumují se buď čerstvé nebo se dále zpracovávají (zavařeniny, džemy, marmelády, pálenky, likéry). Jádra meruněk jsou také jedlá, používají se v cukrářství a k výrobě meruňkového oleje.

 

Složení meruňkového oleje

Za studena lisovaný meruňkový olej obsahuje řadu nutričně hodnotných látek, které mají mnoho blahodárných účinků na zdraví. Z hlediska výživových hodnot je u každého rostlinného oleje důležitý profil mastných kyselin neboli obsah tuků v oleji. V meruňkovém oleji se nachází převážně nenasycené mastné kyseliny, je bohatý na omega-9 kyselinu olejovou a omega-6 kyselinu linolovou.

Obsah mastných kyselin ve 100 g meruňkového oleje

nasycené mastné kyseliny6,3 g
mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)60 g
polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)29,3 g

 

Z výše uvedené tabulky je patrné, že v meruňkovém oleji jsou nasycené mastné kyseliny zastoupeny jen v nepatrném množství, což má příznivý vliv na zdraví celého kardiovaskulárního systému a přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Meruňkový olej je pro lidský organismus skvělým zdrojem vitamínu E: 100 g obsahuje 20 % doporučené denní dávky.

Kromě důležitých esenciálních mastných kyselin (palmitová, palmitoolejová, stearová, linolenová), které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit z jiných složek (nutno dodávat stravou), je třeba zmínit vysoký obsah draslíku v panenském meruňkovém oleji. Dále v něm najdeme vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, B17 (laetril), B19, A, C, F.  

Koupit levně

 

Poslechněte si, jak o zdravotních přínosech vitamínu B17 hovoří odborníci:

 

V souvislosti s meruňkovými jádry se můžete setkat s informací, že tato jádra jsou zdraví nebezpečná. Vyloupaná jádra z meruněk totiž obsahují přírodní látku zvanou amygdalin, z níž se při nadměrné konzumaci v těle uvolňuje jedovatý kyanid. Amygdalin je však běžně z produktů na bázi oleje odstraněn, aby nepřekračoval bezpečnostní limity. Proto není nejmenší důvod k obavám a meruňkový olej stejně jako mandlový můžete zařadit do zdravého jídelníčku.

 

Zdravotní účinky meruňkového oleje

Za studena lisovaný panenský meruňkový olej lze užívat vnitřně i zevně, přičemž příznivé účinky v péči o pokožku celého těla se projevují i díky jeho konzumaci. Meruňkový olej se oproti jiným rostlinným olejům vyznačuje jedinečným obsahem vitamínů B15, B17 a B19, které pomáhají s eliminací rakovinných buněk, a proto je užívání meruňkového oleje vhodným doplňkem komplexní léčby.

Koupit levně

 

Panenský olej z meruňkových jader má protizánětlivé a antibakteriální účinky a dokáže celkově posílit trávení. Pomáhá při problémech se žlučníkem nebo játry a v žaludku hubí škodlivé bakterie. Významné množství zdraví prospěšných látek se projevuje také na regenaraci a obnově kožních buněk.

Meruňkový olej při vnitřním užívání:

  • posiluje imunitu
  • vyrovnává hodnoty krevního tlaku
  • podporuje krevní oběh a tvorbu krve
  • zlepšuje činnost srdce a mozku
  • podporuje trávení
  • zklidňuje nervový systém
  • čistí ledviny a močové cesty
  • příznivě působí na zdraví očí
  • regeneruje kůži
  • příznivě působí při ekzémech, akné, spáleninách
Meruňkový olej jako doplněk stravy užívejte v množství jedné čajové lžičky ráno i večer. V péči o pokožku aplikujte meruňkový olej na postižené místo dle potřeby.

 

Meruňkový olej v kosmetice

Panenský meruňkový olej lisovaný za studena je naprosto ideální jak k péči o pleť, tak i pokožku celého těla. Podporuje obnovu buněk a udržuje pokožku mladistvou a vláčnou. Díky jeho výborným zklidňujícím a regeneračním schopnostem je vhodný pro všechny typy pleti. Má lehké složení, snadno se vstřebává, a proto ho lze bez obav použít i na citlivou a dětskou pokožku.

Koupit levně

 

Kromě toho meruňkový olej ošetřuje a regeneruje suchou a popraskanou kůži, blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy a v neposlední řadě také pomáhá pečovat o kůži spálenou nadměrným opalováním. Za studena lisovaný meruňkový olej se rovněž dobře uplatní při výrobě domácí kosmetiky.

Romana Plachá, která se zabývá přípravou kosmetických krémů uvádí: “Při přípravě malého množství krému je důležité dodržovat základní hygienická opatření, protože domácí krémy jsou téměř bez konzervačních látek, musíme dbát na zvýšenou hygienu, abychom si do přípravku nezanesli choroboplodné zárodky z kosmetického krému, který je jimi infikován.”

PLACHÁ, Romana. Příprava kosmetických krémů

PLACHÁ, Romana. Příprava kosmetických krémů

PLACHÁ, Romana. Příprava kosmetických krémů [online]. Brno, 2017 [cit. 2018-11-21]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/avq4o/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Hana Cídlová.

 

Meruňkový olej nanášejte nejlépe na mírně vlhkou pleť, čímž se pokožka zbytečně nezatíží a olej se rychleji vstřebá. Po aplikaci na pokožku nezanechává mastný povlak, což oceníte nejen při masážích celého těla, ale i před nanesením make-upu.  

Meruňkový olej také redukuje kruhy pod očima a otoky a pomáhá posílit jemnou kůži kolem očí. Pravidelné používání meruňkového oleje přispívá k mírnějšímu výskytu vrásek.

Olej z meruňkových jader lze použít také jako vlasový zábal, který dodá lesk a pružnost poškozeným vlasům.

Meruňky obsahují hnědou tvrdou pecku s bílým semenem uvnitř / foto. pixabay.com

 

Meruňkový olej v kuchyni

Panenský meruňkový olej má nádherně světle žlutou barvu a mírně ořechové aroma. Chuťově se podobá mandlím a má i některé podobné vlastnosti jako mandlový olej. Meruňkový olej se uplatní především ve studené kuchyni, ideální je pro výrobu cukroví, například marcipánu. Ale jeho vynikající chuť vynikne i v dalších sladkých pokrmech. Olej z meruněk určitě využijete při přípravě palačinek, lívanců, hodí se do jogurtu, tvarohu, ale i ovocného smoothie či ranní ovesné kaše.

Přírodní meruňkový olej je uchováván v tmavé skleněné lahvi, ovšem při nízké teplotě může být zakalený, případně ztuhlý. Tento efekt ale rychle zmizí v prostředí, kde je pokojová teplota. Po otevření spotřebujete olej nejlépe do třech měsíců.

 

Kde koupit meruňkový olej

Přestože přírodní meruňkový olej vyniká celou řadou zdraví prospěšných látek, nepatří k olejům, které byste našli běžně v obchodě. Pro meruňkový olej se musíte vydat nejlépe do prodejny se zdravou výživou a nebo si můžete jeho nákup usnadnit a pořídit ho na internetu. Jelikož i já patří k příznivcům online nakupování a snažím se efektivně využít svůj čas, objednala jsem Meruňkový olej značky Rostlinné oleje v balení o objemu 250 ml za cenu 278 Kč ve spolehlivém e-shopu, s nímž mám jen samé dobré zkušenosti. Uděláte pár kliků, v zápětí přijde potvrzovací e-mail a balíček s olejem máte do druhého dne doma. Způsob dopravy si zvolíte podle vlastních potřeb, a pokud chcete maximálně ušetřit, můžete za dopravné zaplatit jen 10 Kč.  

TIP: Meruňkový olej od firmy Rostlinné oleje pochází z prvního lisu za studena a je zárukou nejvyšší kvality. Je určen pro vnitřní i zevní použití, což jistě přináší řadu nesporných výhod.

 

Jak používám meruňkový olej?

Meruňkový olej je také jedním ze zástupců panenských olejů, které se nachází u mne doma v kuchyni. Nepoužívám ho denně, ale čas od času, když vařím něco sladkého. Proto mi také naprosto vyhovuje praktické malé balení, které mi vydrží tak čtvrt roku. Meruňkový olej přidávám do těsta na palačinky, lžičku dávám do ovocného smoothie, jogurtu a někdy do obilné kaše. Sladkým jídlům dodá nádherný meruňkový nádech a kromě toho také uděláte něco pro své zdraví. Jestliže ho vůbec neznáte, v každém případě určitě stojí za vyzkoušení. Věřím, že vás nadchne stejně jako mne.

Koupit v e-shopu

Meruňkový olej je velmi citlivý na teplo a světlo, a tak může snadno dojít ke žluknutí. Tuto změnu obvykle jednoduše poznáte podle chuti oleje. Proto olej skladujte nejlépe v lednici.

Výhody:

  • přírodní olej z prvního lisu
  • použití vnitřně i zevně
  • zdroj cenných esenciálních mastných kyselin
  • posiluje imunitu
  • příjemná chuť
  • vhodný pro přípravu sladkých jídel

Nevýhody:

  • dostupný v obchodech se zdravou výživou
  • při nízké teplotě tuhne
Meruňky, které u nás dozrávají většinou uprostřed léta, nejsou jen oblíbeným ovocem. Umí toho mnohem víc. Z jejich pecek se lisuje velmi hodnotný rostlinný olej. Panenský meruňkový olej je specifický obsahem vitamínů B15, B17 a B19, které v žádném jiném oleji nenajdete. Pomáhá především jako podpůrný prostředek při onemocnění rakovinou, podporuje tvorbu červených krvinek a díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém. Ovšem to není všechno. Celkově posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje činnost mozku a příznivě působí na trávení. Kromě toho má řadu blahodárných účinků na pokožku, a proto se používá také ke kosmetickým účelům.…

Recenze Meruňkového oleje značky Rostlinné oleje

cena
kvalita
rychlost vyřízení
dodací lhůta
výhody po objednání
spokojenost zákazníků

výhodné

Mimořádná kvalita odpovídá ceně

Koupit nejlevněji
Hodnocení čtenářů: Buďte první!

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Hořčičný olej – recenze

Hořčici jako ochucovadlo v kuchyni znají jistě všichni, ale už jen málokdo ví, že se …

Napsat komentář