Stravování bez lepku je v poslední době velký trend a díky tomu se začíná zlepšovat i nabídka bezlepkových potravin v běžných obchodech. Což je dobrá zpráva nejen pro celiaky, kteří konečně mají alespoň trochu víc na výběr, ale i pro ostatní. Vynechání nebo i jen omezení lepkových potravin přináší totiž několik výhod, a to i v případě, že přímo vám alergie na lepek život nekomplikuje.
S čím vám tedy omezení, nebo kompletní vynechání lepku může pomoct?
- Zlepší se vám trávení – omezení potravin s lepkem pomůže odlehčit organismu a také pomoct nastartovat lepší trávení a zažívání obecně. Velice zjednodušeně řečeno, lepek působí ve střevech jako lepidlo a při jeho nadměrné konzumaci pak brání jejich normální činnosti, vstřebávání živin apod. Lepkové potraviny z bílé mouky jsou pak také chudé na vlákninu, kterou střeva pro svou činnost nutně potřebují.
Nerozpustná vláknina působí jako takový kartáč pro střeva – vymetá z nich všechen nepotřebný balast. Rozpustná vláknina pak funguje jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Místo potravin z bílé mouky tak zkuste zařadit potraviny celozrnné nebo z přirozeně bezlepkových obilnin, jako je pohanka, quinoa apod.
- Odlehčený a různorodý jídelníček – výměnou nebo alespoň částečným nahrazením potravin z bílé mouky pozvete nejspíše do své kuchyně pro vás naprosto nové nebo ne úplně obvyklé potraviny, jako je například pohanka, quinoa, různá semínka, ořechové či ovocné mouky a další. Což rozhodně vytváří prostor pro kuchyňské experimenty a testování nových chutí a receptů. Pro vaše tělo to zase znamená přísun různorodějších živin.
- Lepší pleť – s vysazením lepku se vám také může dost radikálně zlepšit pleť. Ne nadarmo se také při problémech s pletí zkouší i různé eliminační diety. Stav pokožky totiž s tím, co jíme, a se stavem našeho zažívání, dost úzce souvisí. Správně fungující střeva a prosperující mikrobiom = čistá a krásná pleť.
- Pár kil dolů – jen díky vysazení lepku nezhubnete. Pokud však vyřadíte silně průmyslově zpracované potraviny, které bývají kromě lepku také plné ztužených tuků, bílého rafinovaného cukru a různých stabilizátorů, konzervantů apod., a nahradíte je opravdovými, minimálně zpracovanými, skutečnými potravinami, tak si tělo při tomto dostatečně pestrém jídelníčku samo řekne, kdy má dost nebudete mít tendence se přejídat.