Sýrová roláda z plátkového sýra: Delikatesa studené kuchyně

Sýrová roláda je velmi efektní výrobek studené kuchyně, se kterým si hravě poradí i nezkušené hospodyňky. Hodí se zejména jako pohoštění pro slavnostnější příležitosti. Sýrová roláda je nádhernou ozdobou studených nářezových mís a nebo studeného bufetu, případně ji můžete rovnou podávat na šikmém řezu bagety. Lze ji připravit na několik chutných způsobů a její výroba je opravdu jednoduchá a rychlá. Základem sýrové rolády je plátkový sýr, který se tepelně upraví a naplní různými pomazánkami, uzeninou a zeleninou. Podle použitých surovin na řezu vzniknou pokaždé jiné barevné variace lahodící vašemu oku. Fantazii se meze nekladou, jednou vyzkoušený recept můžete neustále obměňovat. Máte hosty za dveřmi? Tak neváhejte a pusťte se do práce. Sýrová roláda spolu s lahví vína bude skutečně to pravé.

Sýrová roláda je vynikající chuťovka nejen pro oslavy / foto: archiv autorky

 

Sýrová roláda z plátkového sýra s uzeným lososem

Tuhle luxusní sýrovou roládu vytvoříte díky nahřátému sýru jedna dvě. A pěna z lososa dodá pokrmu úžasný šmrnc! Lososovo sýrová roláda na talíři vypadá opravdu hezky a chutná ještě lépe. Můžete se těšit na pořádný gurmánský zážitek.

Připravte si:

  • 400 g tvrdého plátkového sýru typu eidam
  • 200 g uzeného lososa
  • 150 g lučiny
  • 100 g pomazánkového másla
  • 2 trojúhelníčky taveného smetanového sýru

Postup:

  1. Nejprve si připravte obě pomazánky. Lososa nakrájejte na kousky a smíchejte s lučinou. Do druhé misky vložte trojúhelníčky taveného sýru a rozmíchejte je s pomazánkovým máslem.
  2. Poté se pusťte do rolády. Vezměte plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem. Zapněte troubu a nechte ji řádně prohřát. Celou plochu plechu pokryjte plátkovým sýrem tak, aby se jednotlivé plátky vždy trochu překrývaly. Stačí asi jeden centimetr. Plech se sýrem vložte do trouby, ale nikam neodcházejte. Asi po necelých pěti minutách by měl být sýr mírně rozteklý a stále stejně světlý. Ihned jej vyndejte z trouby a pečící papír spolu se sýrem přesuňte na pracovní plochu.
  3. Válečkem na těsto sýr rozválejte, nebude se lepit, mastný je dost. Postupně jak sýr chladne, válí se lépe. Sýrovou placku nechte stále na papíru a počkejte až vychladne.
  4. Poté plát potřete pomazánkami, nejprve z kraje lososovou a za ní přidejte pruh pomazánky z taveného sýra.
  5. Pevně stočte do rolády, zabalte do papíru nebo alobalu a dejte na několik hodin do ledničky důkladně zatuhnout. Nevzhledné konce odkrojte a dál krájejte krásné šikmé řezy silné asi jeden centimetr.
Plátky sýrové rolády vypadají na pohled velmi efektně / foto: archiv autorky

 

Tip: Pokud máte plátkový sýr zabalený v igelitovém obalu, můžete jej rovnou v sáčku vložit na deset minut do vroucí vody, aby se roztavil. Potom sýr rychle rozválejte na placku a potřete pomazánkou.

Potravinové dózy Banquet 5 ks / foto: 4home.cz

Jak hotovou roládu uchovat dlouho čerstvou? Nejlépe v potravinové dóze v lednici. Pokud nemáte žádnou po ruce, můžete v e-shopu velmi levně koupit rovnou celou 5dílnou sadu dóz na potraviny Banquet, které kdykoli najdou své uplatnění v kuchyni. Dózy různého objemu jsou vyrobeny z plastu a můžete je také použít v mikrovlnné troubě nebo v mrazničce. Víko opatřené silikonovým těsněním zajišťuje vzduchotěsnost dózy. Díky tomu je prodloužena trvanlivost potravin a zůstávají dlouho čerstvé v nezměněné kvalitě. 

Koupit v e-shopu

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

2 komentáře

  1. Dobrý deň chcem sa opýtať akeho lososa ste použili do Sýrovej rolády z plátkového sýra s uzeným lososem, surový či vareny losos? Lebo neviem si to predstavit ako sa mi to zmiesa s lučinou, na fotke vidím krásnu jemnu pastu v tej rolade,Dakujem

  2. Dobrý den, k výrobě sýrové rolády lze použít lososa v jakékoli podobě, ovšem pokaždé dosáhnete úplně jiné výsledné chuti. Vařený nebo syrový losos je v roládě málo výrazný, pak bych přidala navíc nějaké bylinky (petržel, pažitku, řeřichu,…). Vyzkoušela jsem mnoho variant, ale nakonec zvítězil losos uzený a do rolády úplně stačí chlazený uzený losos od Nektonu. Nádherně vám půjde nasekat na velmi malé kousky, které se bez problému spojí s lučinou. Pokud chcete, můžete lehce projet tyčový mixérem. Přeji dobrou chuť

Napsat komentář