Podle štítku: mák

Mák jsou drobná namodralá semínka plodiny makovice. Rostlina se pěstuje nejen pro okrasné účely, ale také pro zemědělství. Mák se historicky využíval jako léčivo ke zmírňování nejrůznějších bolestí. Nejběžnější využití však nachází v kuchyni. Maková semínka jsou bohatým zdrojem vápníku, esenciálních nenasycených mastných kyselin a kvalitních proteinů. Ke konzumaci je vhodný v syrovém i tepelně upraveném stavu. Pro svou typicky jemně ořechovou chuť se využívá především k pečení – jako posyp při výrobě pečiva, nebo náplň do buchet a koláčů.

Makový olej – recenze

Mák setý se v českém jídelníčku používá od pradávna. Makové koláče či buchty s mákem patří k tradičním pokrmům sladké kuchyně. Kromě toho se z drobných zrníček máku setého lisuje také olej, který je svými vlastnostmi velmi podobný lněnému nebo konopnému …

Přečíst více »