Každá bábovka u nás mizí rychlostí blesku. Stačí jen položit na stůl. A nemusím ji ani krájet. O to se první nedočkavci postarají sami. Proto vymýšlím stále nové a nové varianty. Inspirace není nikdy dost. Naposledy jsem zkusila bábovku makovou. A opět měla úspěch! Vláčná, nadýchaná, prostě skvělá bábovka. S citronovou polevou neměla absolutně žádnou chybu. Dám vám na ni recept a můžete se pustit do pečení. Za chvíli vám bude vonět kuchyní. Makovou bábovku hravě zvládnou i úplní začátečníci.
Maková bábovka s citronovou polevou
Bábovka je stálice klasické kuchyně. Jednoduchý moučník, který můžete pokaždé obměnit a nikdy se vám nepřejí. Už jen na povrchu sypaná cukrem je úplně dokonalá. Když ji ale navíc polejete polevou a pěkně ozdobíte, klidně ji můžete povýšit na luxusní dezert k odpolední kávě.
Běžně peču bábovku mramorovou, tvarohovou, nebo sváteční tvarohovou mramorovou bábovku s čokoládovou polevou sypanou mandlemi a jahodami v bílé čokoládě. To je teprve zážitek! Tentokrát jsem ale chtěla rodinu překvapit další změnou. V rychlosti jsem mrkla do lednice, objevila zbytek máku a hned se nápad zrodil v hlavě: “Maková bábovka s citronovou polevou, to je přesně ono.” Zapátrala jsem v receptech a pustila se do práce. Do půl hodiny už byla v troubě. Zkuste ji taky.
Budete potřebovat:
- 180 g hladké špaldové mouky
- 150 g mletého máku
- 190 g třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 250 g másla
- 200 – 250 ml mléka
- 6 vajec
na citronovou polevu:
- 100 g cukr moučka
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžíce horké vody
Postup:
1. Připravíme si bábovkovou formu, vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
2. Do velké mísy dáme na kousky rozkrájené máslo, přidáme cukr a vanilkový cukr, žloutky a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Poté vmícháme mletý mák.
3. Z bílků ušleháme pevný sníh (když vyjmete metlu šlehače, budou se tvořit špičky).
4. Mouku prosejeme do mísy a vmícháme kypřící prášek. Mouku střídavě s mlékem přidáváme k vyšlehané směsi.
5. Nakonec do těsta zlehka vmícháme bílkový sníh. Nalijeme do připravené bábovkové formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Čas je jen orientační a každá trouba peče jinak. Dejte tedy na své zkušenosti s vlastní troubou.
6. Upečená bábovka má zlatavou barvu na povrchu a po zapíchnutí špejle se na ni těsto nelepí.
7. Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme deset minut schládnout ve formě. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a počkáme až zcela vychladne.
8. Připravíme si citronovou polevu. Vymačkáme čerstvou šťávu z citronu a spolu s vodou dáme do menší misky. Postupně přidáváme po lžících mletý cukr a zašleháme až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
9. Bábovku na mřížce polejeme citronovou polevou a necháme chvíli zaschnout. Poleva tuhne poměrně rychle. Dáme na velký talíř a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Pro makovou bábovku hraje kvalitní mák důležitou roli. Dbejte na to, aby byl skutečně čerstvý. A také musí být pomletý. Pokud máte doma celý mák, můžete ho pomlet za pomoci makového mlýnku. Pomletý mák se velmi brzy kazí, proto ho skladujte v uzavřené krabičce v lednici.
TIP: Mlýnek na mák Handy od Tescomy je vynikající pro rychlé a snadné namletí nejen máku, ale i dalších semínek (sezamové, lněné, koriandr, atd.). V kuchyni tedy nachází široké využití. Mlýnek je vyroben ze speciálně tvrzené vysoce odolné keramiky a prvotřídního plastu. Sami si nastavíte požadovanou hrubost mletí. Mlýnek je jednoduchý na ovládání, ke stolu se upevní za pomoci masivní nerezové sponky, takže při práci je dokonale stabilní. Zvládne i extra jemné mletí drobného máku.
TIP navíc: I makovou bábovku můžete ještě dále vylepšit. Do těsta zapracujte dvě hrsti vypeckovaných třešní či višní. Mohou být kompotované nebo mražené. Bábovka získá na chuti a díky ovoci bude ještě více vláčnější.