Nepřehlédněte

Maková bábovka s citronovou polevou: Už jste ji někdy měli?

Každá bábovka u nás mizí rychlostí blesku. Stačí jen položit na stůl. A nemusím ji ani krájet. O to se první nedočkavci postarají sami. Proto vymýšlím stále nové a nové varianty. Inspirace není nikdy dost. Naposledy jsem zkusila bábovku makovou. A opět měla úspěch! Vláčná, nadýchaná, prostě skvělá bábovka. S citronovou polevou neměla absolutně žádnou chybu. Dám vám na ni recept a můžete se pustit do pečení. Za chvíli vám bude vonět kuchyní. Makovou bábovku hravě zvládnou i úplní začátečníci

Maková bábovka s citronovou polevou je nadýchaná a vláčná / foto: archiv autorky

 

Maková bábovka s citronovou polevou

Bábovka je stálice klasické kuchyně. Jednoduchý moučník, který můžete pokaždé obměnit a nikdy se vám nepřejí. Už jen na povrchu sypaná cukrem je úplně dokonalá. Když ji ale navíc polejete polevou a pěkně ozdobíte, klidně ji můžete povýšit na luxusní dezert k odpolední kávě.

Citronová poleva je u makové bábovky důležitá tečka nakonec / foto: archiv autorky

 

Běžně peču bábovku mramorovou, tvarohovou, nebo sváteční tvarohovou mramorovou bábovku s čokoládovou polevou sypanou mandlemi a jahodami v bílé čokoládě. To je teprve zážitek! Tentokrát jsem ale chtěla rodinu překvapit další změnou. V rychlosti jsem mrkla do lednice, objevila zbytek máku a hned se nápad zrodil v hlavě: “Maková bábovka s citronovou polevou, to je přesně ono.” Zapátrala jsem v receptech a pustila se do práce. Do půl hodiny už byla v troubě. Zkuste ji taky. 

Víte, že maková semínka jsou také velmi zdravá? Pro lidské tělo jsou bohatým zdrojem vápníku, vitamínu E, rostlinných tuků a vlákniny. Sladkým moučníkům dodají výbornou ořechovou chuť.

Budete potřebovat:

na citronovou polevu:

  • 100 g cukr moučka
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce horké vody

 

Postup:

1. Připravíme si bábovkovou formu, vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

2. Do velké mísy dáme na kousky rozkrájené máslo, přidáme cukr a vanilkový cukr, žloutky a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Poté vmícháme mletý mák.

3. Z bílků ušleháme pevný sníh (když vyjmete metlu šlehače, budou se tvořit špičky).

4. Mouku prosejeme do mísy a vmícháme kypřící prášek. Mouku střídavě s mlékem přidáváme k vyšlehané směsi.  

5. Nakonec do těsta zlehka vmícháme bílkový sníh. Nalijeme do připravené bábovkové formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Čas je jen orientační a každá trouba peče jinak. Dejte tedy na své zkušenosti s vlastní troubou. 

6. Upečená bábovka má zlatavou barvu na povrchu a po zapíchnutí špejle se na ni těsto nelepí.

7. Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme deset minut schládnout ve formě. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a počkáme až zcela vychladne. 

8. Připravíme si citronovou polevu. Vymačkáme čerstvou šťávu z citronu a spolu s vodou dáme do menší misky. Postupně přidáváme po lžících mletý cukr a zašleháme až poleva získá hladkou hustší konzistenci.

9. Bábovku na mřížce polejeme citronovou polevou a necháme chvíli zaschnout. Poleva tuhne poměrně rychle. Dáme na velký talíř a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

A můžete servírovat první porci / foto: archiv autorky

 

Pro makovou bábovku hraje kvalitní mák důležitou roli. Dbejte na to, aby byl skutečně čerstvý. A také musí být pomletý. Pokud máte doma celý mák, můžete ho pomlet za pomoci makového mlýnku. Pomletý mák se velmi brzy kazí, proto ho skladujte v uzavřené krabičce v lednici

Mlýnek na mák HANDY / foto: 4home.cz

TIP: Mlýnek na mák Handy od Tescomy je vynikající pro rychlé a snadné namletí nejen máku, ale i dalších semínek (sezamové, lněné, koriandr, atd.). V kuchyni tedy nachází široké využití.

Mlýnek je vyroben ze speciálně tvrzené vysoce odolné keramiky a prvotřídního plastu. Sami si nastavíte požadovanou hrubost mletí. Mlýnek je jednoduchý na ovládání, ke stolu se upevní za pomoci masivní nerezové sponky, takže při práci je dokonale stabilní. Zvládne i extra jemné mletí drobného máku. 

Koupit v e-shopu >>

 

TIP navíc: I makovou bábovku můžete ještě dále vylepšit. Do těsta zapracujte dvě hrsti vypeckovaných třešní či višní. Mohou být kompotované nebo mražené. Bábovka získá na chuti a díky ovoci bude ještě více vláčnější

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Nejlepší nadýchané koblihy: Jak správně zadělat těsto?

Usmažit doma krásný kulatý koblížek není žádná věda. Chce to jen správně zadělat těsto a …

Napsat komentář