Mák setý se v českém jídelníčku používá od pradávna. Makové koláče či buchty s mákem patří k tradičním pokrmům sladké kuchyně. Kromě toho se z drobných zrníček máku setého lisuje také olej, který je svými vlastnostmi velmi podobný lněnému nebo konopnému oleji. Oproti nim je ale méně mastný. Panenský za studena lisovaný makový olej je velmi populární zejména ve Francii a Německu, ale ani u nás nejsou pěstitelé máku setého nijak pozadu. Makový olej totiž patří k velmi prospěšným rostlinným olejům. Podporuje imunitní systém, pomáhá při různých kožních onemocněních a udržuje pevné kosti a klouby. Makový olej má výraznou chuť, tudíž je vhodným doplňkem studené kuchyně. Makový olej, přestože má vyšší energetickou hodnotu, dokáže podpořit vaši snahu o zhubnutí, proto je skvělou součástí redukčního režimu. Chcete-li využít všechny příznivé účinky 100% panenského makového oleje lisovaného za studena ze semen modrého českého máku, pak sáhněte po makovém oleji značky BohemiaOlej. Čím je tak výjimečný?
Obsah článku
Makový olej
Makový olej se vyrábí ze zralých semen máku setého, které neobsahují opium. Jedná se o čistě přírodní produkt vyrobený lisováním za studena bez užití barviv, rozpouštědel nebo konzervantů. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním do tmavých skleněných lahví pouze jemně filtruje. Vedlejším produktem při lisování makového oleje jsou tzv. žížaly neboli koláče, které se potom využívají třeba v pekárnách. Makový olej se uplatní nejen v gastronomii, ale i kosmetice.
Mák setý je jednoletá rostlina vysoká 30 – 150 cm, pěstovaná už v antickém Řecku či Egyptě. Má přisedlé, podlouhle vejčité a pilovitě zubaté listy. Čtyřčetné květy bývají bílé, růžové, fialové nebo červené. Mák setý kvete od června do srpna. Plodem jsou makovice, které ukrývají šedomodrá semena. Bílé mléko (latex) vytékající z nezralých makovic na vzduchu rychle tuhne a mění se na pryskyřici tmavě hnědé barvy (opium), proto je v některých státech pěstování máku zakázáno. Česká republika patří ve světovém měřítku mezi významné legální pěstitele. Maková semena jsou určena k přímé konzumaci nebo se z nich lisuje makový olej. Sušené makovice se využívají ve floristice.
Jarmila Hamerská, která prezentuje rostlinné oleje jako důležitou a stálou složku současné stravy, uvádí: “Druhou nejvíce zastoupenou olejninou v ČR je mák setý, jehož plocha v roce 2010 zaujímala přes 51 tisíc ha. V produkci máku má ČR významné postavení, v roce 2008 byla v jeho produkci co do množství na prvním místě ve světě. “
HAMERSKÁ, Jarmila. Rostlinné oleje - spotřebitelská sonda
Co najdeme v makovém oleji
Nejen maková semínka, ale i za studena lisovaný makový olej, je především bohatým zdrojem vápníku, jehož obsah je mnohonásobně vyšší než v kravském mléce. V panenském makovém oleji z prvního lisu se nachází velké množství omega-6 nenasycených mastných kyselin, které se zúčastní řady důležitých metabolických reakcí v lidském těle. Zejména kyselina linolová, která je v makovém oleji hojně zastoupena, podporuje vyplavování tuků z tukových buněk. Z toho důvodu je makový olej vhodným doplňkem stravy u redukčních diet nebo léčby aterosklerózy.
Kromě již zmiňovaného vápníku je v makovém oleji také poměrně hodně železa a hořčíku. Z dalších minerálních látek se zde vyskytuje draslík a fosfor. Nezanedbatelný je i podíl vitamínu E. Z vitamínů skupiny B jsou ve značné míře zastoupeny vitamíny B1 a B12.
Panenský za studena lisovaný makový olej je rovněž cenným zdrojem kyseliny palmitové, stearové, olejové a linoleové. Z hlediska nutriční hodnoty makový olej obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu.
Makový olej pro zdraví
Makový olej lisovaný za studena patří do každého zdravého jídelníčku. Jelikož obsahuje hodně vápníku a fosforu, napomáhá ve starším věku předcházet riziku řídnutí kostí tzv. osteoporózy. Díky esenciálním mastným kyselinám je také výbornou prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému. Na srdce a cévy má blahodárný vliv zejména kyselina linolová.
Makový olej se z důvodu vysokého obsahu hořčíku doporučuje při svalových křečích. Hořčík v kombinaci s vitamíny skupiny B a nenasycenými mastnými kyselinami příznivě ovlivňuje celkovou psychiku a nervovou soustavu. Za studena lisovaný makový olej je rovněž velkou zásobárnou železa. Při nedostatku železa v krvi se projevují různé formy anémie: slabost, únava, bolesti hlavy, závratě, apod. Pravidelné užívání makového oleje přispívá ke zmírnění těchto obtíží.
Jak makový olej pomáhá:
- posiluje imunitní systém
- podporuje trávení
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
- udržuje pevné kosti a klouby
- podporuje krvetvorbu
- zklidňuje nervový systém
- mírní migrény a bolesti hlavy
- udržuje mladistvý vzhled pokožky
- pomáhá při kožních onemocněních (ekzém, lupénka)
- posiluje vlasy a nehty
- hydratuje pleť
Makový olej pro krásu
Za studena lisovaný makový olej obsahuje řadu cenných látek, jejichž příznivé účinky se projevují v péči o pleť a pokožku celého těla. Velmi často se používá v kosmetice, je vhodný pro suchou, citlivou pleť se sklonem k praskání nebo na pleť ekzematickou a zánětlivou. Dokonce ho lze použít i na dětskou pokožku. Makový olej pleť účinně regeneruje, zanechává ji hebkou a vláčnou a podporuje její hydrataci. Také se hodí k pravidelné péči o vlasy a nehty. Velmi dobrý je vlasový zábal na vysušené vlasy s roztřepenými konečky nebo suchou pokožku hlavy se sklonem k tvorbě lupů. Když smícháte makový olej s makovými semínky, můžete jej použít na peeling celého těla.
Domácí vlasový zábal s makovým olejem
Domácí vlasové zábaly jsou k vlasům šetrné, nezatěžují je dalšími chemickými látkami a určitě jim prospívají víc, než různé kosmetické přípravky. Pokud vidíte, že se vlasy třepí, lámou a jsou suché, dopřejte jim zábal z makového oleje: vlasy umyjte, nepoužívejte kondicionér, jemně osušte a do vlhkých vlasů vetřete makový olej. Hlavu zabalte do ručníku a lehce prohřejte fénem. V teple působí zábal efektivněji. Poté vlasy důkladně opláchněte vodou.
Panenský makový olej se používá také na celotělové masáže. Jelikož má relaxační účinky a uvolňuje svaly po fyzické námaze, dokáže zklidnit psychiku a přispívá k lepšímu spánku. Pomáhá při nervozitě, stresu a tlumí nepříjemné bolesti. Výborně se hodí na masáže při bolestech hlavy nebo migréně, prokrví věčně studené nohy a zlepší suché paty. Makový olej lze také kombinovat s dalšími druhy rostlinných panenských olejů.
Makový olej v kuchyni
Olej ze semen máku setého je významným zdrojem biologicky hodnotných látek, vitamínů a minerálů, jejichž příznivé účinky na zdraví se jeho pravidelnou konzumací podstatně zvyšují. Proto je dobré každý den přidat pár kapek makového oleje do jídla. Sice si můžete dopřát ozdravnou kůru v podobě jedné lžičky před snídaní a před večeří, ale ne každý zvládne jíst olej přímo po lžičkách. Daleko lepší je využít chuťové a nutriční vlastnosti makového oleje při přípravě pokrmů studené kuchyně. Avšak nic nepokazíte tím, když ho použijete k dochucení již hotového tepelně upraveného jídla.
Hned ráno můžete lžičkou makového oleje obohatit ranní ovesnou kaši, ochutit jím ovocné i zeleninové saláty, pomazánky, různé dipy, polévky, omáčky. Hodí se do marinád na maso, skvělý je na rýži nebo těstoviny a velmi lahodný s bramborami. Makový olej se díky své chuti uplatní i při přípravě sladkých pokrmů a dezertů.
Už jste někdy měli grilovaný ananas s makovým olejem a vanilkovou zmrzlinou? Je naprosto úžasný…
Kde koupit makový olej za dobrou cenu
Výrobců makového oleje je poměrně málo, ale pokud dáváte přednost domácím českým produktům, pak rozhodně zvolte značku BohemiaOlej. Nemusíte jej nikde shánět po obchodech, stačí když si ho stejně jako já objednáte v mém oblíbeném e-shopu. Tady mají Makový olej BohemiaOlej ve skleněné lahvičce o objemu 250 ml za cenu 218 Kč. Když uvážíte, že dopravné začíná už na 29 Kč a navíc máte zásilku na druhý den doma, opravdu není co řešit.
Makový olej od firmy BohemiaOlej:
- čistě přírodní produkt
- patří mezi kvalitní rostlinné oleje
- neobsahuje žádné barvící ani konzervační látky
- má vysokou nutriční hodnotu
Mé osobní zkušenosti s makovým olejem
Ve své kuchyni vždy dávám přednost velmi kvalitním rostlinným olejům a snažím se jednotlivé druhy mezi sebou střídat. Makový olej je mezi nimi. Oproti jiným olejům mi velmi chutná a nejvíce mi vyhovuje v kombinaci s ovocem a ve sladkých jídlech. Je lahodný, jemný a mě osobně nejvíc pasuje do ranní ovesné kaše. Je dobrý v kombinaci s ovocem, u zeleninových salátů mi přijde méně dokonalý. Lžičkou makového oleje polévám bramborovu kaši nebo hotové těstoviny. Abyste si dokázali lépe představit jeho chuť, vůni a poznali veškeré jeho benefity na zdraví, musíte ho zkrátka vyzkoušet. Objednávka vám zabere jen pár minut času a zítra může být u vás doma.
Kvalitní makový olej z prvního lisu je vyroben pouze mechanickými postupy, teplota při lisování nesmí přesáhnout 35°C. Aby nedošlo ke znehodnocení všech bioaktivních látek, plní se do tmavých skleněných lahví, v nichž vydrží 6 – 9 měsíců. Po otevření je dobré olej skladovat v lednici a spotřebovat do 3 měsíců.
Výhody:
- čistě přírodní produkt
- bez jakýchkoli přísad a konzervačních látek
- produkt českého zemědělství
- použití vnitřně i zevně
- vysoká nutriční hodnota
- posiluje imunitu
- vhodný k relaxačním masážím
Nevýhody:
- může vyvolat alergickou reakci
- není vhodný na smažení
- specifická chuť nemusí vyhovovat každému