Znáte estonský kringel? Pokud ne, tak popadněte zástěru a směle se pusťte do pečení. Možná na první pohled vypadá příliš složitě, ale opak je pravdou. Estonský kringel je obyčejné kynuté těsto se skořicovou náplní. Zvláštní je na něm jen jeho tvar. Ovšem já vám prozradím, jak jednoduše tento tradiční věnec uplést. Vážně v tom není žádná věda. Finální výsledek vypadá velmi efektně a určitě stojí za to. Estonský kringel si mne získal nejen svým zajímavým vzhledem, ale i neodolatelnou chutí skořice. A tu já velmi ráda. Takže dnes patří mezi naše top moučníky. Chutná prostě báječně. Chcete recept?
Estonský kringel neboli skořicový pletenec
Estonský kringel je tradiční severský moučník, který se připravuje s různými druhy sladkých náplní. V estonských kavárnách se podává také v původní verzi, v níž nesmí chybět mandle nebo ořechy a hrozinky. Avšak varianta se skořicí je dnes ve velké oblibě. Kynuté těsto proložené jednotlivými vrstvy chutné náplně je krásně nadýchané, kypré a vláčné. Jenom vybízí k zakousnutí.
Můžu vám říct, že i moje rodina napoprvé koukala, co jsem to za podivnost vytáhla z trouby. Nic takového totiž do té doby neznali. Nikdo z nich však nepřišel na to, jak jsem věnec vlastně upletla. Nápadů sice měli spoustu, ale stejně se netrefili. 🙂 Nakonec jsem jim celé tajemství musela prozradit a vám ho řeknu taky.
Napřed si ale připravte kvalitní suroviny. Dobrou mouku, čerstvá vejce, máslo, droždí a hlavně opravdu dobrou skořici. Na skořicový cukr vážně zapomeňte, s ním estonský kringel neupečete.
TIP: Kvalitní mletou skořici koupíte jednoduše v každém obchodě se zdravou výživou a uvidíte, že vás svojí chutí nezklame. Navíc je velmi zdravá a pomáhá při hubnutí.
Na kynuté těsto budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžičku soli
- 1 kostku droždí
Na náplň:
- 120 g másla pokojové teploty
- 3 lžičky skořice
- 200 g cukru krupice
Postup:
- Nejprve si připravíme kynuté těsto. Mírně ohřejeme mléko (nesmí pálit na prst), osladíme lžičkou cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím do větší mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, dva žloutky a sůl. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Ručně je to dost namáhavé, proto používám ruční šlehač s hnětacími háky. Zpracované těsto posypeme moukou a na teplém místě necháme asi dvě hodiny kynout.
- Mezitím připravíme náplň. Rozpustíme máslo a vmícháme do něj cukr a skořici. Hotovou směs necháme trochu ztuhnout při pokojové teplotě do kašovité konzistence
- Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozválíme na placku. Po celé ploše potřeme připravenou skořicovou náplní a zarolujeme pevnou roládu. Velmi ostrým nožem podélně rozkrojíme a tím nám vzniknou dva prameny. Ty spleteme jako cop dohromady. Nakonec oba volné konce spolu spojíme ve tvaru věnce.
- Věnec přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme chvíli kynout a poté pečeme na 170°C 20 – 30 minut dozlatova. Upečený kringel dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku a můžeme podávat.
Z uvedených surovin upečete jeden větší pletenec, nebo dva menší věnce.
TIP: Máte-li k dispozici domácí pekárnu, kynuté těsto připravíte mnohem jednodušším způsobem. Všechny suroviny vložíte do pekárny a spustíte program těsto. Záleží sice na konkrétním typu přístroje, ale přibližně za hodinu a půl budete mít nádherně nakynuté těsto bez práce.
Dobrá pekárna najde své využití v každé funkční kuchyni. Kvalita provedení a jednotlivé funkce přístroje se odráží v samotné ceně.
Příště můžete skořici vyměnit za mák, nebo mleté vlašské ořechy. Každá varianta je vynikající a výsledek vás jistě nezklame.
Přeji dobrou chuť!