Babiččina bábovka. Když jsem přišla na návštěvu, vždycky stála na stole s krajkovým ubrusem. Zasněžená cukrovou čepicí čekala na mě. Babička beze slova uvařila hrnek teplého kakaa a hned mi s úsměvem naložila jeden kousek na talíř. Teprve potom jsme …
Přečíst více »Velikonoční beránek s bílou polevou: Nic nemusíte vážit
Beránek je symbol Velikonoc a patří k svátkům jara stejně jako kraslice, nebo pomlázka. Je to zkrátka taková další velikonoční tradice. Většina rodin střeží svůj osvědčený recept a ani já nejsem žádnou výjimkou. U nás doma je nejoblíbenější beránek z …
Přečíst více »Nejlepší nadýchané koblihy: Jak správně zadělat těsto?
Usmažit doma krásný kulatý koblížek není žádná věda. Chce to jen správně zadělat těsto a držet se několika jednoduchých pravidel. Uvidíte, že se podaří hned napoprvé. Domácí koblihy budou vždy chutnější, než ty z pekárny. Plněné marmeládou, vanilkovým nebo čokoládovým …
Přečíst více »Hruškový koláč s karamelem a skořicí: Ta chuť vás dostane!
Hruškový koláč není pouze sezónní záležitost. Hrušky koupíte v obchodě celoročně stejně jako třeba jablka. Proč si ho tedy nedopřát? Receptů na hruškový koláč je nespočet, stačí si jen vybrat. Ale já si prostě nevybrala. Ani jeden z nich neodpovídal …
Přečíst více »Domácí máslová veka: Lepší chlebíčky jste vážně nejedli
Obložené chlebíčky jsou klasika české kuchyně. Neznám snad nikoho, kdo by je neměl rád. Se šunkou, vejcem, pomazánkou, bramborovým salátem,… Žádné slavnostní pohoštění se bez nich neobejde. Základem chlebíčku je ale dobrá veka. A právě té se žádná kupovaná absolutně …
Přečíst více »Laskonky plněné karamelovým krémem jsou naprosto dokonalé
Laskonky patří do klasické nabídky téměř každé cukrárny. Křehký zákusek plněný lahodným krémem se jen rozplývá na jazyku. Když upečete laskonky menší velikosti, můžete mít další druh vánočního cukroví. Někdo vyrábí laskonky z ořechů, jiný z kokosu. Každá varianta má …
Přečíst více »Išelské cukroví: Nejlepší recept, který pochází z naší staré rodinné kuchařky
Išelské cukroví nesmí o Vánocích chybět podobně jako vanilkové rohlíčky, nebo linecká kolečka. Nádherně se vyjímá na slavnostně nazdobeném podnose a chutná naprosto božsky. Není divu, že ze stolu mizí vždy jako první. U nás doma se na išelské cukroví …
Přečíst více »Vánočka s rozinkami a mandlemi: O Vánocích nesmí chybět
Vánočka patří na sváteční stůl stejně jako kapr nebo salát. Je to prostě tradice, proto se držím osvědčeného rodinného receptu. Každý rok peču poctivou domácí vánočku z devíti pramenů, bohatě sypanou mandlemi. Do těsta dávám rozinky. Pěkně vláčná vydrží po několik …
Přečíst více »Vánoční jablečné šátečky z listového těsta zvládne každý
Jablečné šátečky jsou jedním z mých oblíbených receptů na listové těsto. Vypadají velmi působivě a přitom jsou na výrobu tak jednoduché. Klidně je můžete podávat k vánoční ranní snídani. Šátečky si připravíte den předem a ráno jen šoupnete do trouby. …
Přečíst více »Jablečný chléb s brusinkami: Dopřejte si zdravou snídani
Sladké lívance nebo palačinky mne už k snídani omrzely. Přišel čas na změnu. Ne že bych je nerada, ale čeho je moc, toho je příliš. Zapátrala jsem v kuchařských knihách a našla skvělou alternativu. Apple bread neboli jablečný chléb. Na …
Přečíst více »