Hruškový koláč s karamelem a skořicí: Ta chuť vás dostane!

Hruškový koláč není pouze sezónní záležitost. Hrušky koupíte v obchodě celoročně stejně jako třeba jablka. Proč si ho tedy nedopřát? Receptů na hruškový koláč je nespočet, stačí si jen vybrat. Ale já si prostě nevybrala. Ani jeden z nich neodpovídal mým představám. A tak jsem si vzala z každého receptu kousek, zapojila fantazii a s velkou dávkou odvahy začala experimentovat. Vyšlo to, z trouby jsem vytáhla nádherný zlatavý koláč, který provoněl celou kuchyni skořicí a sladkým karamelem. Nedočkavě jsem čekala, až vychladne. Ukrojila první kousek a musela se pochválit. Neměl jedinou chybu. Musíte ho zkusit, pak mi jistě dáte za pravdu. Celý recept najdete níže v článku. 

Hruškový koláč s karamelovou polevou a skořicí je úžasná kombinace chutí / foto: archiv autorky

 

Koláč s hruškami, karamelem a skořicí

Při přemítání nad nedělním moučníkem jsem si nejprve začala pohrávat s myšlenkou na klasický jablečný štrůdl, ale pak jsem si řekla: “Co takhle zkusit změnu, vyměnit jablka za hrušky, ponechat chuť skořice a … ,” hledala jsem ještě poslední tečku k dokonalosti. Zapátrala v receptech a nakonec jsem ji našla – karamel. Ano, to je přesně ono, sladký karamel, který máme všichni moc rádi. Jelikož domácí karamel nedokáže nic nahradit, použila jsem karamelovou omáčku z receptu na obrácený koláč s jablky z kuchařky kitchenstories.com (mimochodem ráda podle ní často vařím).  

A tak vznikl tento můj recept na hruškový koláč s karamelem. Vespod tenká vrstva těsta, na ní pěkně dokola naskládané plátky vyzrálých hrušek a to vše zalité lahodnou karamelovou polevou. Ovocný koláč si však žádá dobře propracované křehké těsto, nesmí být příliš tuhé, ale skutečně křehké a jemné. Mám osvědčenou verzi z kuchařky pro dceru, a tu jsem použila i tentokrát. 

Aby byl koláč skutečně dobrý, vybrala jsem pěkně žluté hrušky. Dejte si na nich také záležet. Tvrdé nevyzrálé plody přiliš na lahodnosti nepřidají, mnohokrát se mi to už potvrdilo. Do koláče patří nejlépe hruška měkká jako máslo

S touto jasnou představou jsem se pustila do díla. Šlo to rychle, udělala jsem těsto a než si chvíli odpočinulo v lednici měla jsem uvařený karamel a nakrájené hrušky. Koláč jsem dala raději do dortové formy, přeci jen jsem si nebyla jistá, aby hrušky nepustily mnoho šťávy a ta nepřetekla přes tenký okraj koláčové formy. Moje obavy však byly zbytečné, koláč se krásně povedl.

Co vám mám povídat, sklidila jsem pochvalu ze všech stran, po koláči se jen zaprášilo a já měla radost z dobře vykonané práce. Předvídavě jsem si hned poznačila postup, jak jsem koláč upekla. Už teď totiž vím, že za pár dnů uslyším větu: “A upečeš nám zase ten koláč s hruškama s takovou tou lepivou polevou nahoře?” Kolikrát se mi totiž stalo, že jsem potom marně vzpomínala, co já vlastně do toho dala, abych ho opět přesně trefila. 

Můj první kousek, nešlo mu odolat / foto: archiv autorky

 

A protože je koláč velmi jednoduchý a vážně moc dobrý, rozhodla jsem se sepsat recept také pro vás. Je to trochu něco jiného, než tradiční kombinace jablek a skořice. 

Co budete potřebovat?

3 – 4 dobře vyzrálé hrušky střední velikosti 

Na těsto:

Na karamelovou polevu:

Postup:

  1. Nejprve si připravíme dortovou nebo koláčovou formu (průměr cca 25 cm) a dno vyložíme pečícím papírem
  2. Mouku prosijeme na pracovní plochu, přidáme sůl, máslo nasekané na kousky a ledovou vodu. Vše rukama spojíme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme přibližně hodinu odpočinout v lednici. Můžete si ho také připravit den předem a nechat v lednici přes noc, bude ještě lepší. 
  3. Odpočaté těsto rozválíme na placku vysokou asi půl centimetru, měla by být o něco málo větší než forma. S pomocí válečku přeneseme těsto do formy a okraje vtlačíme dovnitř. Vytvarované těsto ve středu několikrát propíchneme vidličkou
  4. Rozehřejeme troubu na 180°C a připravený korpus předpečeme po dobu asi 10 minut. Tím zabráníme tomu, aby se nerozmočil pod vlivem tekuté náplně. Upečený korpus necháme chvíli vychladnout.
  5. Hrušky i se slupkou rozkrájíme nožem na tenké plátky a pěkně vyskládáme po obvodu formy na předpečený korpus. Vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 30 minut, dokud nejsou hrušky na povrchu zlatavé.
  6. Připravíme si karamelovou omáčku. Do malého rendlíku dáme všechny suroviny a vaříme na plotně při středním stupni tak dlouho, dokud nezískáme konzistenci karamelu. Trvá to asi 5 – 10 minut, v průběhu mícháme, aby se nám karamel nepřipálil.
  7. Jakmile je koláč s hruškami upečený, vlijeme na povrch uvařený karamel, vrátíme koláč zpět do trouby a ještě asi 5 minut dopečeme.
  8. Hotový koláč nechte řádně vychladnout. Možná se nenechte zmást, karamel bude za tepla tekutý, ale postupně zatuhne, jak bude koláč chladnout. Dobré je umístit ho na chvíli do lednice
  9. Můžete podávat. Jen tak, nebo s kopcem šlehačky či kysané smetany

Dobrou chuť!

Zajímá vás, kde nakupuji suroviny na pečení?

V oblibě mám e-shop Grizly.cz, mají dobrou kvalitu a přijatelné ceny. Proto se mi vyplatí čas od času udělat větší objednávku. Třeba na jejich ořechová másla nedám dopustit (arašídové, kešu, atd.) a vůbec všechny oříšky (nakupuji vždy velké balení).

Najdete tu vynikající čokoládu na vaření (takovou v supermarketu nikde nekoupíte), cukr, kakao, mouku, atd.. Široký výběr zdravých potravin (vločky, semínka, superpotraviny, sušené ovoce a spoustu dalších). Na salát si třeba ráda dávám chipsy z červené řepy, jsou vynikající, kupuji tady různé čaje, kávu, koření. Prostě, na Grizly koupíte spoustu zdravých potravin pro výživově hodnotný jídelníček. A o to mi právě jde.

Pokračovat do e-shopu >>

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Makronky, které se zaručeně povedou

Pestrobarevné makronky jsou úžasný minidezert. Pokud víte, kam pro ně do cukrářství vyrazit, je to …

Napsat komentář