Išelské cukroví: Nejlepší recept, který pochází z naší staré rodinné kuchařky

Išelské cukroví nesmí o Vánocích chybět podobně jako vanilkové rohlíčky, nebo linecká kolečka. Nádherně se vyjímá na slavnostně nazdobeném podnose a chutná naprosto božsky. Není divu, že ze stolu mizí vždy jako první. U nás doma se na išelské cukroví všichni moc těší, a proto ho peču každý rok. Pořád stejně, podle našeho starého rodinného receptu. Malé išelské dortíčky dají sice více práce, ale za tu trochu námahy to opravdu stojí. Až se do jednoho kousku zakousnete, určitě mi dáte za pravdu. 

Išelské cukroví je dokonalá harmonie chuti / foto: archiv autorky

 

Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější

Co se vlastně skrývá pod názvem išelské cukroví, nebo také išelské dortíčky? Malá kolečka z křehkého těsta slepená výborným krémem, politá čokoládou a zdobená půlkou ořechu. Krásně voní skořicí, kakaem a citronovou kůrou. Prostě dokonalost sama. Receptů na išelské cukroví existuje mnoho, avšak každý se od toho původního tak trochu v něčem liší. 

Originální recept sahá až do dob Rakousko-Uherska a časem doputoval k nám. Išelské cukroví patřilo k velmi oblíbeným sladkostem císaře Františka Josefa, které si dopřával ve svém letním sídle v Bad Ischlu, kde bylo považováno za místní specialitu.

Išelské dortíčky se díky své oblibě postupně rozšířily do cukráren po celém Rakousku, přičemž prošly malými obměnami. Někde dávají místo meruňkové marmelády rybízovou, kolečka plní různými krémy a čokoládovou polevu na povrchu vymění třeba za kávovou. Každý si tak po vzoru vyhlášených cukrářů může přizpůsobit išelské cukroví zcela vlastní chuti

Išelské cukroví to je křehké sušenkové těsto, lahodný krém, čokoláda a pekanový ořech / foto: archiv autorky

 

Já se při pečení išelského cukroví držím receptu, který jsem kdysi dávno opsala ze staré kuchařské knihy po babičce. Jednou jsem ho vyzkoušela a neměla žádný důvod v něm cokoli měnit, je prostě bez nejmenší chyby. Pojďme se tedy pustit do pečení.

Suroviny na těsto: 

Suroviny na krém:

  • 100 g másla
  • 100 g vlašských ořechů (mletých)
  • 100 g cukru moučka
  • 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
  • 1 – 2  polévkové lžíce rumu

Suroviny na polevu:

Suroviny na ozdobu:

 

Išelské cukroví na vánočním talíři výborně doplní svátečně prostřený stůl

Koupit >>

 

Postup:

  1. Nejprve ze všeho uděláme těsto. Odvážíme všechny suroviny a zpracujeme ručně, nebo s pomocí kuchyňského robota na hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.
  2. Z těsta upečeme malá křehká kolečka. Připravíme plechy na pečení a vyložíme je pečícím papírem. Na pomoučeném vále rozválíme tenké těsto na výšku asi 4 mm. Vykrajovátkem s vroubkovaným okrajem vykrajujeme malá kolečka a klademe na plech. Velikost koleček volíme tak, aby byly tak akorát do pusy. Pečeme cca 12 minut (dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou). 
  3. Než kolečka vychladnou, uděláme krém. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé krémové hmoty, do které postupně přidáváme mleté ořechy, marmeládu a rum. Rum určitě nevynechávejte, působí i jako konzervační prostředek a cukroví tak vydrží déle. 
  4. Polovinu vychladlých koleček namažeme krémem a přiklopíme druhou polovinou upečených sušenek, které je možno ještě lehce potřít meruňkovou marmeládou. Slepené sušenky dáme chvíli vychladit, v zimě klidně na balkon, nebo terasu.
  5. V malé misce nad parou (misku dáme na hrnec s trochou vody a přivedeme k bodu varu) pomalu rozpustíme čokoládu. Mícháme, aby se na okraji nepřichytila. 
  6. Vychlazená slepená kolečka namočíme do čokolády a navrch položíme pekanový ořech. Můžete dát i polovinu vlašského ořechu, mandle, případně posypat jen sekanými oříšky. 
  7. Išelské cukroví necháme úplně zatuhnout a poté skladujeme v chladu

Dobrou chuť!

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Šunkové rolky s křenem v aspiku: Skvěle doplní slavnostní hostinu

Šunková rolka, nebo chcete-li závitek, je klasický výrobek studené kuchyně. Dříve jste rolku v aspiku …

Napsat komentář