5 tipů, jak se vyhnout poškození pleti a udržet ji déle mladistvou

Existuje celá řada faktorů, vnitřních i vnějších, které mohou vést k poškození pleti. S našimi pěti užitečnými preventivními tipy tomu zabráníte a udržíte si svěží a zdravou pokožku co nejdéle.

Kůže představuje největší orgán lidského těla. Na rozdíl od uvnitř těla chráněných orgánů je neustále vystavena negativnímu působení slunečního záření, volných radikálů, chemických látek, kouření a mnoha dalších faktorů, které ji mohou vážně a nevratně poškodit. Naštěstí existují způsoby, jak pokožku před negativními vlivy uchránit.

Péče o pleť

Za špatnou pleť mohou vnější vlivy i špatné návyky

Téměř denně je kůže vystavena působení škodlivin z ovzduší, výfukových plynů, slunečních paprsků, dráždivých pracích a čisticích prostředků. Negativně vzhled pokožky ovlivňuje také špatná péče zahrnující užívání kosmetiky nevhodné pro daný typ pleti či nešetrné nanášení kosmetických přípravků.

Není to však jen sluneční záření a znečištěné životní prostředí, které se na stavu pokožky podepisují. Velký podíl tvoří nevhodné návyky, jako nezdravý jídelníček, nadměrný stres, kouření, časté pití alkoholu, ponocování a málo spánku. To vše přispívá k poškození kůže, vzniku vrásek, barevné nejednotnosti a skvrnitosti, vzniku vyrážek a dalších kožních potíží.

5 hlavních příčin poškození kůže a jak zlepšit pleť

Volné radikály porazí antioxidanty

Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které se v buňkách tvoří neustále. Zdraví poškozují v nadměrném množství, se kterým se tělo nedokáže vypořádat. V případě kůže jsou příčinou rychlejšího procesu stárnutí.

Jejich úhlavními nepřáteli jsou látky nazývané antioxidanty, které nadbytek volných radikálů pomáhají redukovat. Největší množství antioxidantů, mezi něž patří například vitamíny C a E, najdete v zelenině a ovoci.

V boji s volnými radikály mohou pomoci kvalitní kosmetické přípravky jako třeba krém nejen na suchou pleť Herbalife SKIN čistící přípravek s aloe vera. Obsahuje vitamíny B3, C a E. K zakoupení je v rámci distribuční sítě Herbalife Nutrition.

Ochrana před škodlivým slunečními paprsky

Slunce je zdrojem škodlivých paprsků odpovídajících za rozklad kolagenu a elastinu, látek důležitých pro udržení hladké, vláčné a vypnuté pokožky. Sluneční záření může způsobit zčervenání, spálení, předčasné stárnutí, stařecké skvrny, vrásky i kožní choroby včetně rakoviny kůže.

Řešením je pokožku nevystavovat přímému slunci a chránit ji za pomoci vhodné kosmetiky s SPF a zároveň nosit sluneční brýle a pokrývku hlavy. Vedle opalovacích přípravků na tělo a pleť používejte denní hydratační krém s ochranným faktorem minimálně SPF 30.

Omezte nebo přestaňte kouřit

Kouření škodí zdraví i pleti. Je katalyzátorem jemných linek a vrásek. Lékaři běžně používají termín kuřácká tvář pro obličeje vykazující známky kouření. Pleť nevypadá zdravě, působí vysušeně, mdle a kolem očí a horního rtu vznikají vrásky.

Kouření také způsobuje zúžení krevních cév, které mimo jiné vyživují vnější vrstvy vaší kůže. Při kouření jsou živé vrstvy pokožky méně schopné přijímat správné množství kyslíku a živin. Čím více kouříte, tím větší je poškození pokožky.

Jediným účinným řešením je v tomto případě skoncovat s tímto zlozvykem či alespoň počet cigaret za den výrazně snížit. Zdravěji vypadající pokožka je pouze jeden z mnoha důvodu, které za to rozhodně stojí.

Nevhodná a častá mimika prohlubuje vrásky

S přibývajícím věkem pleť ztrácí přirozenou pružnost a schopnost vracet se do původního tvaru. Nevhodná mimika může vést k prohlubování vrásek a to zejména na čele, mezi obočím, kolem očí a úst. Tyto vrásky již nezmizí poté, co se přestanete mračit nebo smát, ale zůstanou.

Pomáhá vhodná každodenní péče, která zahrnuje denní hydratační krém s SPF, noční krém, sérum a krém na oční okolí. Vhodné přípravky udrží i zralou pleť hydratovanou a pružnou. Jemné linky a vrásky budou méně nápadné. K omlazení pleti si využívají různé procedury jako jemná obličejová jóga, chemický peeling či injekční výplně.

Dráždivé chemikálie a problematická pleť v dospělosti

Chemikálie, které se běžně vyskytují v pracích a čisticích prostředcích, mohou dráždit pleť. Vystavení těmto chemikáliím může vést k zarudnutí a zvýšené citlivosti. Nejvíce ohrožená je citlivá, suchá a problematická pleť v dospělosti se sklonem k podráždění.

Nejlepší ochranou je používání ekologických čisticích prostředků, které neobsahují škodlivé chemické látky. Pomoci může tak nanášení hydratačního krému na suchou pleť a pravidelné čištění pleti jemnými čisticími prostředky.

Ačkoliv kůže přirozeně stárne, není důvod tento proces urychlovat. Naučte se ke své pleti chovat co nejlépe a chraňte ji před negativními vlivy, které ji poškozují.

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Nejlepší přírodní recept na křečové žíly: Jak bolavým nohám ulevit?

Křečové žíly trápí v dospělosti téměř každého druhého z nás. Nejenže na pohled nevypadají moc …

Napsat komentář