Kdo by neznal budapešťskou pomazánku. Tuto vynikající pochoutku kdysi prodávali snad v každém lahůdkářství. Navážili vám ji do plastového kelímku a zabalili do papíru. S čerstvým křupavým pečivem byla nejlepší. Ideální na svačinu, nebo rychlou večeři. Domácí ale přeci jen chutná mnohem víc. Budapešťská pomazánka poctivě vyrobená ze zdravých surovin totiž nemá žádnou konkurenci. Navíc je hotová během chvilky. Pojďme si ji společně připravit.
Budapešťská pomazánka
Legendární budapešťská pomazánka je možná tak trochu retro, ale pro svou neopakovatelnou chuť by bylo škoda, kdyby upadla v zapomnění. Kombinace tvarohu, mleté papriky a nakládané kapie má jedinečné kouzlo, kterému neodoláte ani dnes. Výjimečná je však i po výživové stránce. Tvaroh je plný zdravých bílkovin, zasytí a společně se zeleninou dodá tělu cenné živiny. Když namažete pomazánku na krajíc tmavého chleba, máte na talíři chutné zdravé jídlo.
Z pohledu dnešní doby můžete budapešťskou pomazánku pojmout jako takový tvarohový dip a podávat ji třeba s kousky nakrájené zeleniny. Skvěle se hodí také jako základ na chlebíčky, jednohubky, nebo kanapky.
Co budete potřebovat:
- 250 g tvarohu
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce sterilované kapie
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 menší cibuli
- sůl
Postup:
- V misce utřeme tvaroh s máslem do jemné hmoty.
- Sterilovanou kapii nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno a s ostatními ingrediencemi přidáme do misky s tvarohem.
- Společně vše promícháme. Pomazánka by měla mít hustou konzistenci, aby nestékala. Namažeme na pečivo a můžeme podávat.
TIP: Chcete-li mít budapešťskou pomazánku více pikantní, můžete přidat mletou chilli papriku. Zkuste ji použít také do plněných housek, obložených baget a chlebů.