Budapešťská pomazánka: Udělejte si ji chutně a zdravě

Kdo by neznal budapešťskou pomazánku. Tuto vynikající pochoutku kdysi prodávali snad v každém lahůdkářství. Navážili vám ji do plastového kelímku a zabalili do papíru. S čerstvým křupavým pečivem byla nejlepší. Ideální na svačinu, nebo rychlou večeři. Domácí ale přeci jen chutná mnohem víc. Budapešťská pomazánka poctivě vyrobená ze zdravých surovin totiž nemá žádnou konkurenci. Navíc je hotová během chvilky. Pojďme si ji společně připravit.

Budapešťská pomazánka je nejlepší domácí / foto: archiv autorky

 

Budapešťská pomazánka 

Legendární budapešťská pomazánka je možná tak trochu retro, ale pro svou neopakovatelnou chuť by bylo škoda, kdyby upadla v zapomnění. Kombinace tvarohu, mleté papriky a nakládané kapie má jedinečné kouzlo, kterému neodoláte ani dnes. Výjimečná je však i po výživové stránce. Tvaroh je plný zdravých bílkovin, zasytí a společně se zeleninou dodá tělu cenné živiny. Když namažete pomazánku na krajíc tmavého chleba, máte na talíři chutné zdravé jídlo.

Pomazánka výtečně chutná s tmavým pečivem / foto: archiv autorky

 

Z pohledu dnešní doby můžete budapešťskou pomazánku pojmout jako takový tvarohový dip a podávat ji třeba s kousky nakrájené zeleniny. Skvěle se hodí také jako základ na chlebíčky, jednohubky, nebo kanapky. 

 

Pomazánka by měla být pěkně hustá, aby na pečivu dobře držela / foto: archiv autorky

 

Co budete potřebovat:

  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce sterilované kapie
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 menší cibuli
  • sůl

Servírovací misky na podnose jsou ideální pro pomazánku, čerstvé pečivo a zeleninu

Koupit >>

 

Postup:

  1. V misce utřeme tvaroh s máslem do jemné hmoty. 
  2. Sterilovanou kapii nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno a s ostatními ingrediencemi přidáme do misky s tvarohem. 
  3. Společně vše promícháme. Pomazánka by měla mít hustou konzistenci, aby nestékala. Namažeme na pečivo a můžeme podávat. 
Budapešťskou pomazánku lze podávat i jako pohoštění pro návštěvu / foto: archiv autorky

 

TIP: Chcete-li mít budapešťskou pomazánku více pikantní, můžete přidat mletou chilli papriku. Zkuste ji použít také do plněných housek, obložených baget a chlebů

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Šunkové rolky s křenem v aspiku: Skvěle doplní slavnostní hostinu

Šunková rolka, nebo chcete-li závitek, je klasický výrobek studené kuchyně. Dříve jste rolku v aspiku …

Napsat komentář