Čaj – jeden z nejpopulárnějších nápojů světa


Pokud nebudeme brát v potaz vodu, pak je čaj nejpopulárnější nápoj na světě. Objevení čaje vlastně přišlo zcela náhodou. Přibližně roku 2737 př. n. l. si tehdejší císař vařil vodu, do které mu spadly lístky z čajovníku. Při následném ochutnání nápoje objevil chuť a povzbuzující sílu čaje. My ovšem budeme konkrétnější a v dnešním článku se zaměříme na zelený čaj.

zelený čaj

Výroba zeleného čaje

Jedná se o upravovaný keř, z kterého jsou otrhávány a následně zpracovány lístky. Zelenou barvu si zachovává díky zabránění oxidace, neboli hnědnutí čajových lístků (reakce kyslíku na lístky čaje). Tomuto můžeme zabránit pomoci zahřívání, což je typické pro čínské čaje a docílíme toho např. pomoci wok pánve. Další možností je napařování pomoci horké páry, která je specifická pro japonské čaje.

U obou výše zmíněných způsobů dochází k deaktivaci enzymů a to zabrání hnědnutí lístků.
U černých čajů se tento krok vynechává, což je důvod ke změně jejich barvy, ze zelené na hnědnou.

Zelený čaj se dostává do Evropy

Zelený čaj je v Evropě „in“ poměrně krátkou dobu, konkrétně od počátku 90. let. Ovšem to neznamená, že se tu neobjevil již dříve. O jeho dovoz z Číny do Evropy se postarali Holanďané okolo roku 1610, ovšem Angličané dokázali prosadit to, že jejich černý čaj dovážený z jejich kolonií je lepší, a díky tomu se jim podařilo zelený čaj z velké části vytlačit z trhu. Samozřejmě v dnešní době máme možnost si vybrat z velkého množství zelených čajů, jejich kombinací a různých chutí.

29509-zeleny1

Nachystejte si svůj šálek zeleného čaje doma

Příprava každého zeleného čaje je mírně odlišná, ale obecně ji lze popsat následovně.

  1. Vodu přivedeme do bodu varu a poté ochladíme na cca 60-80 °C. Teplota je hlavně důležitá pro správné uvolnění všech látek.
  2. Zelený čaj následovně zalíváme v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku, což představuje cca 2-4 g čaje. (V případě přípravy čaje v konvici, přidáme jednu lžičku navíc)
  3. Čaj poté necháme vyluhovat 2-3 minuty

Doporučujeme ovšem vždy pozorně číst popis na přípravu u každého druhu čaje na jeho obalu. Kvalitní listové zelené čaje můžeme využít několikrát, ale je třeba prodloužit dobu luhování nebo zvýšit teplotu vody.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Pokojové rostliny: Jak vypěstovat liči z pecky

Liči čínské možná znáte pod pojmem čínské švestky nebo čínské jahody. Na pultech obchodů se …

Napsat komentář