Pokud nebudeme brát v potaz vodu, pak je čaj nejpopulárnější nápoj na světě. Objevení čaje vlastně přišlo zcela náhodou. Přibližně roku 2737 př. n. l. si tehdejší císař vařil vodu, do které mu spadly lístky z čajovníku. Při následném ochutnání nápoje objevil chuť a povzbuzující sílu čaje. My ovšem budeme konkrétnější a v dnešním článku se zaměříme na zelený čaj.
Výroba zeleného čaje
Jedná se o upravovaný keř, z kterého jsou otrhávány a následně zpracovány lístky. Zelenou barvu si zachovává díky zabránění oxidace, neboli hnědnutí čajových lístků (reakce kyslíku na lístky čaje). Tomuto můžeme zabránit pomoci zahřívání, což je typické pro čínské čaje a docílíme toho např. pomoci wok pánve. Další možností je napařování pomoci horké páry, která je specifická pro japonské čaje.
U obou výše zmíněných způsobů dochází k deaktivaci enzymů a to zabrání hnědnutí lístků.
U černých čajů se tento krok vynechává, což je důvod ke změně jejich barvy, ze zelené na hnědnou.
Zelený čaj se dostává do Evropy
Zelený čaj je v Evropě „in“ poměrně krátkou dobu, konkrétně od počátku 90. let. Ovšem to neznamená, že se tu neobjevil již dříve. O jeho dovoz z Číny do Evropy se postarali Holanďané okolo roku 1610, ovšem Angličané dokázali prosadit to, že jejich černý čaj dovážený z jejich kolonií je lepší, a díky tomu se jim podařilo zelený čaj z velké části vytlačit z trhu. Samozřejmě v dnešní době máme možnost si vybrat z velkého množství zelených čajů, jejich kombinací a různých chutí.
Nachystejte si svůj šálek zeleného čaje doma
Příprava každého zeleného čaje je mírně odlišná, ale obecně ji lze popsat následovně.
- Vodu přivedeme do bodu varu a poté ochladíme na cca 60-80 °C. Teplota je hlavně důležitá pro správné uvolnění všech látek.
- Zelený čaj následovně zalíváme v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku, což představuje cca 2-4 g čaje. (V případě přípravy čaje v konvici, přidáme jednu lžičku navíc)
- Čaj poté necháme vyluhovat 2-3 minuty
Doporučujeme ovšem vždy pozorně číst popis na přípravu u každého druhu čaje na jeho obalu. Kvalitní listové zelené čaje můžeme využít několikrát, ale je třeba prodloužit dobu luhování nebo zvýšit teplotu vody.