Naklíčená luštěninová semínka nepatří jen do tradičního jídelníčku vegetariánů, a proto není třeba se na ně dívat s despektem. Právě naopak. Převážně v zimním období jsou doslova zásobárnou vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Hotové klíčky si můžete sice zakoupit i v obchodě, ovšem s minimem práce a za desetinu ceny si jej připravíte také doma. Čerstvé klíčky se tak stanou každodenní součástí vaší stravy. Proč je nutné nechat semínka klíčit? Každé semeno v sobě ukrývá plno energie, která je určena pro život nové rostliny. Když necháte semínko vyklíčit, veškerá skrytá síla potřebná k životu přejde do klíčku, který obsahuje maximum živin. Naklíčit můžete nechat každé semínko, bezkonkurenčně vede nejoblíbenější sója mungo, ale klíčit lze také například čočku, hrách, cizrnu, semena ředkvičky, hořčičná semínka, řeřichu, brokolici atd. Na fazole ale raději zapomeňte, v syrovém stavu obsahují jedovatou látku, která se spolehlivě ničí teprve varem. Vhodná semínka na klíčení zakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou.
Obsah článku
Co konzumací klíčků získáte?
Jednoduše řečeno, klíčky obsahují všechno, co nová rostlina nezbytně potřebuje k životu. Veškeré tyto látky jsou rovněž důležité pro lidský organismus. Naklíčené luštěniny jsou pro tělo výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, mají detoxikační účinky a jsou bohaté na bílkoviny. Obsahují celou řadu minerálních prvků jako jsou fosfor, železo, draslík, vápník, hořčík a spoustu vitamínů, například vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Jestliže necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, získáte také prospěšný chlorofyl.
Není jenom mungo fazole
Nejznámější ze všech naklíčených luštěnin jsou právě malé zelené fazolky mungo, které nalézají své uplatnění zejména v čínské a indické kuchyni. Vynikají specifickým aroma a vysokou koncentrací zdraví prospěšných látek. Avšak zdaleka nejsou jedinou luštěninou vhodnou ke klíčení, vybrat si můžete cokoli, co najdete běžně doma ve spíži – hrách, červenou i zelenou čočku, římský hrách, adzuki… V každém případě musí být semena luštěnin neloupané a nepůlené. Nikdy také nekupujte semena v prodejnách s osivem nebo v zahradnictví, protože zde prodávají většinou semena namořená, určená k sadbě, která jsou pro konzumaci naprosto nevhodná.
Jak semínka jednoduše naklíčit?
Základem úspěšného naklíčení je to, že semínka nejsou ponořená ve vodě, ale přesto se udržují neustále vlhká. K tomuto procesu si lze zakoupit speciální zařízení pro klíčení nebo jen klíčící misky a nebo si můžete vystačit s obyčejnou PET lahví. V konečném výsledku dosáhnete vždy stejného efektu. Hrst suchých semínek propláchnete vodou, ponoříte do sklenice vody a necháte přes noc nabobtnat. Poté je opět propláchnete a dáte naklíčit. Semínka umístíte do PET lahve, do jejíhož dna uděláte pár otvorů, abyste mohli semínka několikrát za den propláchnout čistou vodou, stačí ráno a večer, ideálně třikrát až čtyřikrát. Při klíčení je velmi důležité, aby přes semínka průběžně proudila čistá voda, čímž se zabrání zahnívání a plísni. Pokud semínka klíčí ve tmě, jsou křehčí. Po třech dnech můžete sklízet úrodu.
Nejlepší jsou do salátu
Naklíčené luštěniny uchovávejte v lednici, vložte je oschlé do uzavíratelné dózy, v čerstvém stavu vydrží až týden a vy můžete postupně odebírat. Čerstvé klíčky jsou křupavé a šťavnaté, skvěle chutnají samotné. Perfektně doplňují zeleninové saláty, jsou základem čínských pokrmů, ale použít je lze také do polévek. Můžete z nich připravit výborné pomazánky nebo dipy, případně je konzumovat jen tak na chlebu s máslem.
Nikdy nejezte klíčky s plísní! Ta se objevuje zejména při nedostatečném proudění vzduchu, vysoké teplotě a po nedokonalém odkapání.