Nepřehlédněte
Domů / Recepty / Recept na kakaový Banana bread: Dopřejte si kokosovo-banánový chlebíček bez mouky, cukru a vajec

Recept na kakaový Banana bread: Dopřejte si kokosovo-banánový chlebíček bez mouky, cukru a vajec

Konečně nadešel ten správný čas na Banana bread. Na jeho přípravu se chystám už poměrně dlouho, ale nikdy mne žádný z receptů nijak zvlášť neoslovil. Teprve nedávno jsem narazila na banánový chlebíček dle mých představ: z kokosové mouky, bez vajec a cukru, a navíc v kakaové podobě. To je ono! Základní inspirace by tu byla. Vzhledem k tomu, že se doma nacházel trs banánů volající po rychlém zužitkování, bylo rozhodnuto. Zapojila jsem vlastní fantazii a jednoduchý zdravý moučník byl na světě. Nádherně vláčný, žádná dusivka a chuťově naprosto fantastický… Určitě ho zkuste taky, věřím, že vás nadchne stejně jako mne. Už ho totiž peču i dvakrát do týdne:-).

Banana bread je zdravý moučník nejen pro chvíle pohody

 

Banana bread bez lepku

Banana bread je jeden z nenáročných receptů, na kterém není co pokazit. Zaručeně si na něm pochutnáte a zaženete tak neodolatelné chutě na něco sladkého a dobrého. V každém případě si ale zaslouží opravdu kvalitní suroviny.

Pokud navíc použijete i ovesnou mouku v bezlepkové variantě, můžete Banana bread bez obav zařadit na pravidelný jídelníček celiaků. Ovšem stejnou službu vám prokáže, jestliže se klasické mouce jenom vyhýbáte a nebo se snažíte udržet optimální váhu. Banánový chlebíček skvěle doplní pohodovou chvilku se šálkem kávy, ovšem hodí se i na snídani. Z hlediska zdravé výživy mu totiž není co vytknout.

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku mouky (dala jsem ovesnou a kokosovou v poměru 1:1)
  • ½ hrnku raw kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • ½ hrnku kokosového oleje (v tuhém stavu)
  • 3 střední bio banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžička jablečného octa
  • špetka soli (dala jsem himalájskou)
  • voda dle potřeby (přibližně ½ dcl)
  • různé oříšky a semínka (dala jsem kešu, mandle, konopná semínka, piniová jádra)
  • strouhaný kokos na posypání
Kakaový Banana bread vydrží dlouho vláčný

 

Postup:

  1. Vezmeme dvě mísy, jednu na suché suroviny a druhou na mokré. Do připravené mísy prosijeme ovesnou a kokosovou mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, raw kakao a osolíme špetkou soli. Zlehka promícháme a směs doplníme o drobně nasekané oříšky a semínka (nemusí být, i tak bude banana bread výborný). Můžeme dát cokoli, co je právě doma po ruce. Já jsem zvolila kešu ořechy, mandle, piniová jádra a konopná semínka, a ta jsem zamíchala mezi suché ingredience.
  2. Poté oloupeme asi tři zralé banány, které v druhé míse rozmačkáme vidličkou do kašovité konzistence. Přidáme kokosový olej, datlový sirup, vanilkový extrakt a jablečný ocet. Vše řádně promícháme a do vzniklé hmoty po lžících postupně přisypeme sypkou směs. V této chvíli je nutné pokaždé přidat asi dvě lžíce vody, aby se vše krásně spojilo dohromady a vzniklo krásně hladké těsto. Celkové množství vody se dá jen stěží odhadnout, prostě tak, aby výsledné těsto nebylo příliš řídké, ale krásně tvárné a mazlavé.
  3. Směs nalijeme do formy na chlebíček dlouhé 22 cm a vyložené pečícím papírem. Uhladíme na povrchu a posypeme strouhaným kokosem. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi 45 minut. Každá trouba peče jinak, proto je dobré přesný čas přizpůsobit vlastním zkušenostem. V průběhu pečení kontrolujeme špejlí, jakmile těsto nelepí, je hotovo.
  4. Upečený banánový chlebíček vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.

Během pečení se kuchyní line nádherná kokosová vůně, a tak kolikrát krájím Banana bread ještě vlahý. Plátek potřu arašídovým máslem a na talíři doplním několika kolečky banánu. To prostě nemá chybu a k snídani úplně ideální!

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má …

Napsat komentář