Jak vyrobit domácí máslo? Úplně jednoduše za pár minut

Domácí máslo je prostě domácí máslo, bez debat. Nedá se absolutně srovnat s bezejmennou kostkou ze supermarketu. Děsí vás představa urputné práce při stloukání másla v máselnici? Tak to prováděly mnohé generace před námi. Doba pokročila, dnes si vyrobíte máslo sami doma jen za pomoci běžného kuchyňského spotřebiče. Zcela postačí ponorný mixér a lahodná pochoutka je za pár minut na světě. Vždyť čerstvý voňavý chléb s máslem je doslova gurmánský zážitek! K výrobě domácího másla samozřejmě budete potřebovat čerstvou smetanu. Nemusí být přímo od farmáře, ovšem pokud máte možnost, určitě ji využijte. I když si koupíte kelímek smetany v obchodě a máslo vyrobíte v domácích podmínkách, poznáte, že je to něco úplně jiného. Tak pojďte do toho!

Doma vyrobené máslo je úplně jiné než to z obchodu / foto: archiv autorky

 

Výroba másla krok za krokem

K výrobě domácího másla budete potřebovat dva kelímky smetany ke šlehání, která by měla mít více než 30 % tuku, standard je 33 %. To je vše. Smetanu nalijte do vyšší nádoby určené ke šlehání (je lepší ji z části zakrýt, aby podmáslí necákalo ven) a ušlehejte jako šlehačku. Před šleháním je lepší nechat smetany chvíli stát při pokojové teplotě, aby nebyly úplně studené.

slehacka

Jakmile se začne tvořit šlehačka, šleháme, šleháme, až ji vlastně přešleháme. V jednom okamžiku nadýchaná šlehačka povolí a začne se roztékat. V tomto momentu jede mixér na plné obrátky a pomalu se začíná srážet máslo. Postupně se tvoří malé hrudky a máslo se odděluje od podmáslí. Mixujte pořád dál, dokud není v nádobě jen bílá “voda” (podmáslí). Někdo ho používá na zadělávání chleba a je zdravé i na pití.

preslehana-slehacka

Až vám bude připadat máslo dostatečně hutné, přelijte obsah nádoby přes cedník a tím oddělíte podmáslí od másla. V cedníku vám zůstane hrouda másla, tu hněťte rukama pod proudem studené vody, abyste spojily kousky másla dohromady. Pokud nemáte žádnou formu na máslo, zabalte je do potravinářské folie a dejte do lednice ztuhnout.

proplachnute-maslo

Ukrojte krajíc chleba a jednoduše si jej namažte. Už poznáváte ten rozdíl?

Nejlépe chutná s čerstvým kváskovým chlebem / foto: archiv autorky

 

Čerstvé máslo se doslova rozplývá na jazyku… Použít ho můžete i při vaření, dochutit solí nebo bylinkami. Na grilované steaky je bylinkové máslo jako stvořené. Aby ne, když chutná tak skvěle!

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Zapečená ovesná kaše: Zkuste ji s jablky, oříšky a skořicí

Zase kaše? Ale kdepak, tentokrát to bude úplně něco jiného. Zkusíme její zapečenou variantu. Pečená …

Jeden komentář

  1. To vypadá hodně dobře a vlastně je to úplně jednoduché. 🙂 Ráda někdy vyzkouším, domácí máslo jsem ještě nedělala.

Napsat komentář