Vynikající tvarohová bábovka jako od babičky

Originálních receptů na bábovku je spoustu, v každé rodině se peče jinak. Ovšem ta nejlepší bábovka je vždycky ta, kterou peče naše maminka nebo babička. Často si od dětství přesně pamatujete její chuť a vůni, a když ji potom jako dospělí chcete upéct, ne a ne se podařit. I když dodržíte původní recepturu a nádherně se vám vyklopí z formy, je prostě jiná. To ovšem nic nemění na tom, že všechny bábovky jsou skvělé. Moje babička pekla dokonce i bábovku z brambor, ale klasická olejová, ořechová, mramorová je prostě nejlepší. A znáte tvarohovou bábovku? Pokud ne, určitě ji vyzkoušejte. Prvotřídní bábovka jako od babičky je nádherně vláčná, není to žádná dusivka. Máte-li rádi bábovku s hrozinkami, kandovaným ovocem, ořechy, můžete bez problému i tyto ingredience do bábovky přidat. Upečete ji velmi rychle a nemusíte přemýšlet nad tím, co dát rodině k snídani či svačině.

babovka

Nejlepší tvarohová bábovka – recept

Tvarohovou bábovku má moje rodina skutečně nejraději, a proto ji peču poměrně často. Není suchá, voní vanilkou a stačí ji jen na povrchu pocukrovat. Ovšem politá čokoládou nebo jako mramorová chutná náramně. Pusťte se do toho.

Připravte si:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • špetka citronové kůry
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme pevný sníh. Změklé máslo utřeme se žloutky, cukrem a vanilkovým cukrem. Do našlehaného těsta přidáme tvaroh, strouhanou citronovou kůru a promícháme. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zamícháme do těsta. Důkladně promícháme a nakonec velmi opatrně přidáme sníh z našlehaných bílků. V tento okamžik, pokud chcete, můžete přidat také hrozinky, ořechy, kandované ovoce a nebo část těsta oddělit a obarvit kakaem. Těsto na tvarohovou bábovku je více hutné, proto se nelekněte. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou (pro změnu zkuste třeba kokos), nalijte těsto a dejte péct přibližně jednu hodinu při 175 °C. Během pečení ji kontrolujte špejlí, každá trouba peče jinak.

Tescoma forma na bábovku / foto: 4home.cz

TIP: Tescoma Keramická forma na bábovku Delícia je ideální na přípravu malé či velké domácí bábovky. Masivní silnostěnná keramická forma má nejen tradiční tvar, ale také je zárukou toho, že se vám bábovka dobře propeče a půjde jednoduše vyklopit.

Posypová cukřenka z nerezavějící oceli vám pomůže na povrchu vytvořit rovnoměrnou vrstvu cukru, která bude na pohled vypadat jako čerstvě napadaný sníh.

 Vstupte do e-shopu >>

 

S šálkem kávy nebo čaje, případně s hrnkem kakaa si ji určitě zamilujete.

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář