Podle štítku: máslo

Máslo jako oblíbený mléčný výrobek a patří mezi základní suroviny české kuchyně. Máslo je tvořeno smetanou s vyšším obsahem kvalitního mléčného tuku, která se šlehá. Smetana postupně mění konzistenci na šlehačku a dále se nadýchaná směs začne roztékat. Šlehání pokračuje a v hmotě se začnou vytvářet malé hrudky – máslo se sráží (stlouká). Hutná hmota se poté nechá ztuhnout v chladu. Máslo je vhodné na vaření i smažení, i třeba k namazání na pečivo. Lze také dochucovat cukrem, kakaem, ořechy a podobně – a tvořit máslové krémy, nebo dochucovat bylinkami a vyrábět chutné pomazánky.

Jak uchovat bylinky na zimu?

Žádné vaření se neobejde bez bylinek, chuťově dokážou pozvednout i jinak obyčejné pokrmy. Nejen polévkám dodají příjemnou vůni. Obohatí rizoto, těstoviny, zvýrazní pečené maso, ryby, omáčky. Jak si je ale nejlépe uchovat na zimu, aby neztratily letní vůni a chuť? …

Přečíst více »